demi thuisstudie psychologie Demi besloot na haar vwo een thuisstudie psychologie op te pakken. Op die manier kan ze studeren goed combineren met haar werk. Ze zit nu in het 4e jaar van de studie en blikt terug op haar studietijd en de voor- en nadelen van een thuisstudie. Hieronder doet ze haar verhaal.

Hoe is jouw studiekeuze tot stand gekomen?

Na het behalen van mijn VWO diploma wist ik school in de vorm zoals het normaal gegeven word is niets voor mij. Ik besloot daarom om na mijn VWO niet voor een voor de hand liggende keuze te kiezen, namelijk naar de universiteit gaan, maar om ervoor te kiezen om een thuisstudie te gaan volgen.

Ik had een leuke bijbaan in die tijd en daarnaast was ik bezig met de start van een nieuwe uitdaging. Ik kreeg de kans aangeboden om in een multidisciplinair instituut te gaan werken waar osteopaten, psychologen, hypnotherapeuten en een podoloog samenwerken onder een dak. Ik werd aangenomen voornamelijk voor de administratie, maar ik was daar ook in de mogelijkheid om mee te kijken/mee te lopen met de therapeuten.

Ik greep deze kans dus ook met beide handen aan! Toen deze kans zich dus voor mij had voorgedaan en ik niet zeker wist in die tijd wat ik wilde gaan studeren ben ik eerst daar een paar maanden gaan werken naast m’n oude bijbaantje.

Het begon toen toch steeds meer bij mij te kriebelen om een studie te gaan volgen. Na meerdere open dagen, informatie sites, gratis studiekeuzetests en ervaringen van anderen gehoord te hebben begon ik steeds meer de kant op te neigen van een thuisstudie. In overleg met mijn baas leek dit ook uiteindelijk de beste keuze en zo ben ik bij de thuisstudie psychologie gekomen.

“Ik greep deze kans dus ook met beide handen aan!”

Wat houd de studie psychologie in?

Tijdens deze opleiding leer je over het menselijk gedrag in de samenleving en in organisaties. Je leert dus van alles over het menselijk gedrag en psychologische ziektebeelden.

Na afronding van de opleiding kun je mensen en organisaties adviseren, begeleiden en coachen. Afhankelijk van je specialisatie kun je bijvoorbeeld aan de slag als: werving- selectiemedewerker, coach, opvoedondersteuner of groepsbegeleider. Tevens volg je tijdens deze opleiding ook een stage om praktijkervaring op te doen.

Waarom ben je een thuisstudie gaan doen?

De combinatie van werken en studeren was voor mij de ideale uitkomst. Ik kan zo werkervaring opdoen, contacten opbouwen en daarnaast dus ook nog eens studeren. Tevens is het een bijkomend voordeel dat je gewoon elke maand inkomsten hebt. Je hoeft helemaal met het huidige leensysteem qua studiefinanciering dus niets te lenen. Dit was voor mij ook een doorslaggevende factor. Ik woonde al snel op mezelf en dan is het toch fijn als je een bron van inkomsten hebt.

Een thuisstudie is niet voor iedereen geschikt. Het moet je liggen, je moet doorzettingsvermogen hebben en een grote mate van zelfstandigheid. Het is namelijk niet zo dat je echt deadlines hebt zoals je gewend bent. Vanuit het VWO was ik heel erg gewend dat er veel druk op stond en je bijvoorbeeld een examenweek hebt. Bij een thuisstudie viel deze druk voor mijn gevoel volledig weg. Niet alleen plan je zelf je examens in, maar je maakt ook volledig je eigen planning. Hierbij is het wel oppassen.

Je raakt natuurlijk snel de focus kwijt als je geen colleges hoeft te volgen of niet wekelijks heen hoeft, dus je moet wel echt in jezelf de discipline vinden om toch ondanks die belemmerende factoren aan je studie te zitten en toch de examens te gaan leren en succesvol te behalen binnen de gestelde tijd.

Wat is je belangrijkste advies over het volgen van een thuisstudie?

Mijn advies voor andere zou zijn om het zorgvuldig te overwegen, maar om het ook gewoon te doen. Je weet nooit hoe iets is als je het niet ervaart. Het komt uiteindelijk vrijwel altijd goed en je leert ook juist van de verkeerde keuzes die je onderweg maakt. Wel raad ik aan om mensen uit het beroepsveld te gaan zoeken en met hun het gesprek aan te gaan. Zo krijg je een beter idee van wat je straks met een studie kan gaan doen en of dat dus wel of niet bij je past.

Ook moet je goed bij jezelf stilstaan mocht je een thuisstudie overwegen of het echt iets voor jou is. Er hangen veel vooroordelen ook rond het volgen van een thuisstudie. Veel hebben het idee dat het niet veel voorstelt en dat je heel eenvoudig een papiertje kunt halen.

“Het komt uiteindelijk vrijwel altijd goed en je leert ook juist van de verkeerde keuzes die je onderweg maakt”

Hier moet je ook echt mee om kunnen gaan, want het is niet altijd leuk om je keuze te moeten verdedigen. Wel is het verstandig om erop te letten of de opleiding geaccrediteerd is. Zo weet je dat de opleiding aan de kwaliteitseisen voldoet en niet onderdoet aan de studie in de reguliere vorm.

Ik raad ook aan om wel naast de studie relevante werkervaring op te doen en bezig te blijven. Anders is het gevaar groot om een thuisstudie snel links te laten liggen. Maak dus echt een goede planning voor jezelf en hou je hier ook aan.

Tevens moet je erbij stil staan dat het contact met mentoren, docenten etc. bij een thuisstudie gering is. Het komt echt op jezelf neer! Wel vind ik dit een enorm groot voordeel en ben ik van mening dat deze mate van zelfstandigheid je ook juist goed voorbereid op het latere beroep dat je zal gaan uitoefenen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tagged with →