naomi profielfoto Momenteel zit ik in het eerste jaar van de opleiding Communicatie. Ik had het heel erg naar mijn zin op de locatie, tot opeens het corona-virus in Nederland was. Dit betekende na schooltijd geen lunch meer op het terras en geen rondje meer door de stad. Maar dit betekende ook dat ik vanaf dat moment thuis moest studeren. En dat was best wel even een dingetje.

Voor de meeste mensen is dit een hele onzekere tijd met veel negativiteit in het nieuws, zowel qua gezondheid als qua economie, maar daarnaast ben ik van mening dat het corona-virus ook een aantal positieve dingen met zich meebrengt.

Ik merk aan anderen en vooral ook aan mezelf dat ik de kleine dingen, zoals het spelen van spelletjes met mijn gezin en de lange telefoongesprekken met mijn oma’s heel erg waardeer op dit moment. Nu besef je pas echt hoe snel het leven compleet kan veranderen.

Het is een hele onzekere tijd, maar zoals premier Rutte ook heeft gezegd: “Let goed op elkaar en help elkaar een beetje”.

Daarom heb ik hieronder zeven tips opgesteld die je kunnen helpen bij het thuis studeren.

Een aantal van deze tips zullen herkenbaar zijn en misschien denk je, hier geloof ik allemaal niet zo in. Eerlijk gezegd heb ik die gedachte ook altijd gehad. Je hoort heel vaak om je heen: neem voldoende nachtrust, eet op vaste tijdstippen, zet je wekker op een bepaald tijdstip en ga zo maar door.

In eerste instantie dacht ik altijd het zal allemaal wel, tot dat ik steeds meer last kreeg van hoofdpijn. Toen ben ik toch maar eens goed gaan letten op mijn houding, slaap- en eetritme… en ik moet zeggen, de klachten zijn niet helemaal weg, maar in vergelijking met een aantal maanden geleden is het een wereld van verschil.

Daarnaast begint het thuis studeren steeds meer te wennen en met deze tips hoop ik jullie te inspireren en te helpen om meer succes te krijgen bij het thuis studeren.

Tip 1: Zorg voor een ritme

Om te beginnen is het belangrijk om een bepaald ritme op te stellen en je ook daaraan te houden. Hierbij hoort een goede nachtrust en een gezonde eet- en drinkstijl. Het is bewezen dat je minimaal acht uur slaap per nacht nodig hebt om een goede nachtrust te hebben.

Mijn lessen zijn vooraf opgenomen en kan ik beluisteren wanneer ik wil (hier zitten wel deadlines aan verbonden). Ik ben erachter gekomen dat het voor mij goed werkt om dagelijks mijn wekker te zetten en om negen uur te starten met een online ingesproken les.

thuis studeren opgeruimd bureau

Tip 2: Zorg voor een opgeruimde werkplek

Als ik ‘s ochtends wil beginnen met de online lessen, vind ik het belangrijk dat mijn bureau (en eigenlijk mijn hele kamer) opgeruimd is. Ik heb er vaak een houtje van om mijn kleding op te sparen op mijn bureaustoel en een verzameling van glazen op mijn bureau te laten staan. Daarnaast was mijn kamer ook meer een opslagruimte van kleding en schoenen dan een slaapkamer.

Daar moest snel verandering in komen. Een opgeruimde werkplek zorgt namelijk voor een betere concentratie. Sowieso geeft het me veel meer rust als ik aan een opgeruimd bureau zit te werken, want alle zooi die er normaal gesproken ligt zou alleen maar voor afleiding zorgen.

thuis studeren to-do list

Tip 3: Maak een to-do list

Dit is misschien wel dé tip die voor mij het beste werkt. Het maken van een to-do list geeft heel veel rust en helpt je voorkomen iets te vergeten. Meestal maak ik aan het begin van de week een lijstje met alles wat ik die week wil doen. Soms doe ik dit ook zelfs per dag. Wanneer ik iets af heb zet ik er letterlijk een streep doorheen en dat geeft echt een heel goed gevoel.

Daarnaast vind ik het ook fijn om belangrijke data (zoals bijvoorbeeld toetsen en gesprekken) voor mezelf te noteren. Dit doe ik liever op een to-do list dan in een agenda.

3 Handige tools voor thuis studeren:
Gebruik deze tools om je productiviteit thuis op peil te houden en echt iets gedaan te krijgen

>> Todoist
>> Any.do
>> Evernote

Tip 4: Neem regelmatig pauze

Ik merkte aan het begin van de quarantaine heel erg dat ik veel hoofdpijn kreeg als ik hele dagen achter mijn laptop zat. Omdat ik aan het begin best een drukke periode had op school, ging ik soms non-stop achter elkaar door. Al snel merkte ik dat dit niet goed was en had ik ’s avonds veel hoofdpijn.

Door mijn fysiotherapeut werd ik geadviseerd om vaker tussendoor een pauze te nemen en een goede houding aan te nemen. Het is bevorderlijk om elke 30 minuten een paar minuten pauze te nemen, al is het alleen even om wat te drinken te halen. Ook ben ik wat strenger geworden voor mezelf, zodat ik niet meer de hele dag achter mijn laptop zit. En ik moet zeggen, het werkt echt!

thuis studeren online colleges

Tip 5: Neem actief deel aan online colleges en gesprekken

Hoewel het in deze tijd soms verleidelijk kan zijn om colleges te skippen, vind ik het juist nu heel belangrijk om ze wel te volgen. Zowel voor docenten als voor leerlingen vraagt het om aanpassingen, maar dat neemt niet weg dat het behalen van studiepunten nog steeds de norm is.

Ik merk dat het belangrijk is om vanaf het begin van de periode, de hoorcolleges actief bij te wonen en aantekeningen te maken om achterstanden te voorkomen. Daarnaast merk ik, dat wanneer interesse toon, ik ook beter geholpen word met vragen en dergelijke. Ik zou er ook niet raar van opkijken als dit uiteindelijk meetelt voor een positievere beoordeling!

Tip 6: Verzorg jezelf goed

Aan het begin van de quarantaine vond ik het heerlijk om er elke dag lekker makkelijk uit te zien. Er zaten dagen bij dat ik mijn joggingpak niet uit deed, maar op een gegeven moment ging dit vervelen en kreeg ik weer zin om iets leuks aan te trekken en weer een keer make-up op te doen.

Shoppen is één van mijn grootste hobby’s, maar omdat de winkels gesloten zijn is dat helaas niet mogelijk. Gelukkig bestaat de geweldige uitkomst ‘online shoppen’ en hier heb ik dan ook zeker gebruik van gemaakt. Ik denk dat de bezorger mijn adres inmiddels uit zijn hoofd kent en precies weet welke pakketjes mijn kant op moeten komen…

thuis studeren leuke dingen

Tip 7: Maak tijd vrij voor leuke dingen

De laatste, maar toch wel één van de allerbelangrijkste tips. Maak tijd vrij voor leuke dingen. Zeker in deze tijd is het heel belangrijk om te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik vind het aan de ene kant eerlijk gezegd heerlijk om thuis te studeren. Het scheelt me elke dag veel reistijd en ik kan mijn dag (tot op zekere hoogte) zelf inplannen.

Het lukt me ook steeds meer om tijd vrij te maken voor leuke dingen en ik merk dat ik hier ook echt behoefte aan heb. Hoe leuk is het bijvoorbeeld dat we nu met het hele gezin op een doordeweekse avond spelletjes kunnen spelen. Voor de quarantaine kwam dit echt nooit voor. Ook het avondeten is nu elke avond gezamenlijk wat hiervoor ook niet altijd vanzelfsprekend was. Dan moest de één trainen, dan de ander en dan moest er één werken of was er iemand laat uit school.

Kortom probeer zoveel mogelijke leuke dingen te doen die mogelijk zijn op dit moment, want als ik voor mezelf spreek kan ik daar echt kracht uithalen.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben, succes met studeren! En buiten dat, gebruik je verstand en blijf gezond!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE