In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Hieronder de studiekeuze van Daan die geen enkele studie bij hem vond passen totdat hij een open dag bezocht van de Universiteit Utrecht. Hieronder vertelt hij over zijn zoektocht naar een leuke studie. Tot slot geeft hij advies aan andere jongeren die vastlopen met een studiekeuze.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik ben begonnen met de studie Taal & Cultuurstudies met als hoofdtaal Spaans aan de Universiteit van Utrecht.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb heel lang getwijfeld en ik vond langdurig eigenlijk niks bij me passen. Ik heb gekeken naar Informatie & Communicatiewetenschappen, omdat ik erg van verbaal denken hou. Dit bleek toch niet iets voor mij te zijn aangezien het meer theorie dan praktijk was.

“Na vijf minuten wist ik eigenlijk al dat deze studie iets voor mij was”

Uiteindelijk ben ik via de studiekeuzecheck van StudieKeuze123 bij Taal & Cultuurstudies uitgekomen en op aanraden van een vriend ben ik dit ook gaan vervolgen. De keuze was nog volledig Spaans of alleen Spaans als taal; aangezien ik de taal nog nooit had onderzocht had, heb ik voor Spaans als taal gekozen.

Ik ben toen naar de open dag van deze studie geweest en na vijf minuten wist ik eigenlijk al dat deze studie iets voor mij was. De dag zelf heb ik ervaren als een normale college dag zoals ik die zou verwachten, maar het verschil is dat ik niet het echte schoolgevoel heb. Ik heb het meer naar m’n zin, omdat ik juist doe wat ik leuk vind.

Hoe verliep de inschrijving?

De inschrijving verliep prima, ik kreeg al snel een e-mail waarin stond dat ik was geaccepteerd. Ik moest nog wel bij de matching-activiteit aanwezig zijn als verplichting om de opleiding daadwerkelijk te gaan doen. Dit was ook geen hogere wiskunde, want als de opleiding bij je past is dit als het goed is niet heel lastig.

Wat houdt de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken noemen?

De studie houdt concreet in dat je een hoofdtaal moet kiezen (kun je zo gek niet bedenken of je kan het volgen) met daarbij een hoofdrichting. In het eerste jaar kun je die hoofdrichting nog samenstellen en dit doe je door cursussen te volgen om te kijken wat je interessant vindt. Ik volg bijvoorbeeld ‘Meertaligheid’, omdat ik graag een derde taal vloeiend wil spreken en dit diepere informatie daarachter is.

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond? Heb je bijvoorbeeld al een idee waar je straks kan solliciteren?

Deze studie heb ik gekozen, omdat ik nog niet de keuze wil maken om mezelf te gaan hechten aan één beroep. Ik wilde vaardigheden samenstellen om verder te komen in de toekomst. Misschien heb ik in mijn buitenlandstage kennissen vergaard en kan ik daarop verder bouwen of misschien studeer ik nog door na deze drie jaar, ik weet het nog niet.

Hoe bevalt de universiteit en de kwaliteit van de opleiding? Is alles goed geregeld?

De universiteit bevalt me veel beter dan het voortgezet onderwijs, omdat de kwaliteit over het algemeen veel beter is. Je hebt eerder een zakelijke band met iedereen, omdat iedereen ook echt wil dat jij zoveel mogelijk opsteekt en dit motiveert ook.

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Je moet weten dat het niet zozeer uitmaakt welke studie je kiest zolang je maar doet wat je leuk vindt. Aangezien je dit bij Taal & Cultuurstudies zelf mag kiezen is dit misschien wel de opleiding voor jou!

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Maak geen keuze ‘omdat het moet’. Als je het echt niet weet, neem een tussenjaar en gebruik deze om jezelf te verdiepen in wat je leuk vindt of misschien leuk gaat vinden. Je kan beter even wachten en de goede keuze maken dan snel een keuze maken en dat het dan misschien toch niet was wat je ervan gedacht had.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE