In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Jur die na een verkeerde studiekeuze aan zichzelf ging werken tijdens zijn tussenjaar.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

In mijn tussenjaar heb ik veel aan mijzelf gewerkt. Ik heb in het leerjaar 2016-2017 gestuurd aan Windesheim te Zwolle als docent wiskunde tweedegraads. Ik was overtuigd dat deze studie het voor mij zou worden en kreeg dit ook van meerdere in mijn omgeving te horen, echter bleek, voor mij, in de praktijk dit heel erg tegen te vallen.

Na één jaar gestudeerd te hebben, kwam ik erachter dat ik een verkeerde studiekeuze had gemaakt. Ik heb er toen zelf voor gekozen om een eind aan te maken m’n studie, maar had geen idee wat ik dan wel wilde studeren. Toen heb ik besloten om maar een tussenjaar te nemen om veel aan mijzelf te kunnen werken, om zo de beste studiekeuze te maken.

Heb je gewerkt tijdens je tussenjaar?

Tijdens mijn tussenjaar heb ik fulltime gewerkt in een callcenter voor KPN. Het werk zelf was niet heel spannend, maar het was werk dat niet lastig was om uit te voeren en het bood mij de mogelijkheid om veel te kunnen werken.

Doordat het werk niet heel moeilijk was, wist ik na een korte tijd al veel en kon hierdoor veel mensen helpen met hun problemen, wat mij het werk ontzetten dankbaar maakte wanneer ik een oude vrouw kon helpen met het weer kunnen bellen met haar mobiel.

Ook heb ik door het werk veel nieuwe vrienden gemaakt, waarvan ik er nog vele dagelijks spreek

En ja, er waren ook veel negatieve klanten, maar na een tijdje kwam je erachter dat 90% zijn eigen problemen had veroorzaakt en voelde je je ook minder schuldig het moment dat je niemand kon helpen met het probleem, omdat zij zelf het dusdanig hadden verpest, wat de mogelijkheden minder voor mij maakte.

Ook heb ik door het werk veel nieuwe vrienden gemaakt, waarvan ik er nog vele dagelijks spreek en ook nog veel mee afspreek, ondanks het feit dat ik naast mijn huidige studie nog werk en zij ook fulltime werken en wij nauwelijks tijd hebben.

werken in tussenjaar callcenter

Hoe heb je je tussenjaar verder ingevuld?

Werken was niet het enige wat ik heb gedaan. Ik heb, zoals ik al eerder zei, veel aan mijzelf gewerkt. Om te beginnen heb ik in mijn tussenjaar gekeken naar mijzelf en heb de tijd genomen om lichamelijk een verandering te ondergaan en het is mij gelukt om in mijn tussenjaar een kwart van mijn gewicht te verliezen! Dit is één van mijn mooiste doelen die ik gehaald heb in mijn leven. Hierdoor erg veranderd aan mijn uiterlijk, wat mij zelfvertrouwen gaf en ik ook in mijn sociale leven flink heb bijgeschaafd.

Ik heb veel meer ondernomen, durfde sneller op mensen af te stappen en hier en daar het ook iets ‘te’ gezellig gehad met mensen. Dit had ik eerder nooit gedurfd als ik niet kon afvallen, doordat ik daarvoor tijd had in mijn tussenjaar.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Mijn tussenjaar was voor mij daarom ook één groot succes. Veel feestjes, veel meer ondernomen en dingen gedaan die ik normaal gesproken nooit zou hebben gedaan. Een tussenjaar is echt iets hoe je het zelf invult.

Ik had zelf de angst dat het een heel lang, saai jaar zou worden, terwijl mij het tussenjaar volledig heeft veranderd en ik nu heel gelukkig op mijn nieuwe studie zit: facility management. Ik kan niet wachten tot ik weer mag gaan werken, maar kijk ook heel erg uit naar de komende studiejaren die er nog aankomen.