In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.

Alycia is gek op reizen en ze wilde na haar vwo daarom graag naar het buitenland. Ze heeft de smaak te pakken want ze begint nu aan een tweede tussenjaar met nieuwe bestemmingen. Overweeg je ook om te reizen in je tussenjaar? Hieronder lees je haar ervaringen en tips.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Hi! Ik ben Alycia, 19 jaar en ik zit nu in mijn tweede tussenjaar. Toen ik in 5 VWO zat, wist ik al dat ik heel graag een paar jaar wilde reizen na de middelbare school. Ik was 17 jaar toen ik klaar was met de middelbare school, wat betekende dat ik het eerste half jaar nog niet zou kunnen reizen en werken in het buitenland, als ik direct na de middelbare school een tussenjaar had genomen. Daarom heb ik besloten om eerst een jaar diergeneeskunde te studeren in Utrecht en daarna twee jaar te gaan reizen.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik heb altijd al heel erg van reizen gehouden. Van jongs af hebben we met onze ouders veel gereisd, dus daar zal mijn liefde voor reizen vandaan komen.

Ik wilde tijdens mijn eerste tussenjaar heel graag meer van de wereld zien en Australië was altijd al een land waar ik heel graag naartoe wilde gaan. Ik wilde ook graag naar een Grieks eiland om daar als animatiemedewerker te werken. Tijdens de zomervakanties voor mijn tussenjaar heb ik animatiewerk gedaan in Nederland en België en ik vond dit zo leuk dat ik ook graag in het buitenland animatiewerk wilde doen.

Mijn keuze was gemaakt; in mijn tussenjaar zou ik eerst in Griekenland als animatiemedewerker gaan werken en daarna gaan reizen door Australië.

tussenjaar Alycia strand

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Van juli tot en met het einde van oktober heb ik op het eiland Rhodos als kinderanimatiemedewerker gewerkt. Het hotel waar ik werkte, lag op een prachtige locatie aan zee tussen Rhodos stad en Faliraki (de uitgaansstad van het eiland) in.

Overdag organiseerde ik het programma van de kidsclub en ‘s avonds organiseerden we met het animatieteam de avondanimatie voor het hele gezin. In de avond organiseerden we bijvoorbeeld een Griekse dansavond, karaoke of cabaretavond. Op onze vrije dag gingen we vaak naar het strand of bezochten we een van de steden op het eiland. Ik heb het mega naar mijn zin gehad op Rhodos!

tussenjaar Alycia Australië

Na Rhodos was het half november tijd om naar Australië te gaan; wat had ik hier naar uitgekeken! In Australië heb ik veel leuke, verschillende dingen gedaan. Ik heb met een groep langs de oostkust gereisd en samen met een vriendin uit Nederland op een groot festival achter de bar gewerkt. Na onze shifts gingen we zelf het terrein op met een gezellige groep die we daar hebben ontmoet.

Dat is ook een van de dingen die ik zo leuk vind aan reizen; je leert heel veel nieuwe mensen kennen en maakt veel nieuwe vrienden. In Australië heb ik ook op een appel farm gewerkt en op 7 Mile Beach heb ik een surfkamp gedaan. Dat was super gezellig! De rest van mijn tijd in Australië ben ik een au pair geweest in Brisbane. Ik kijk met zoveel plezier terug op mijn tijd in Griekenland en in Australië!

tussenjaar Alycia Griekenland

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

Nee, ik heb het super naar mijn zin gehad tijdens mijn tussenjaar. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en veel geleerd over andere culturen en over mezelf.

Nou misschien zou ik toch één ding anders hebben gedaan; ik zou beter hebben opgelet tijdens de uitleg van het surfen. Het surfkamp was heel gezellig dus ik heb het daar super naar mijn zin gehad, maar daar kwam het surfen een beetje onder te lijden. Na 5 dagen bakte ik er nog steeds niks van.

Wat zijn nu je toekomstplannen?

Dit jaar heb ik nog een tussenjaar waarin ik ga reizen. Over een paar weken vertrek ik naar Thailand. In Thailand ga ik een maand backpacken met een vriendin van me. Deze winter ga ik naar Oostenrijk toe. In Oostenrijk ga ik werken in een restaurant in een dorpje naast het Zillertal. Op mijn vrije dagen kan ik dan de berg op. Ik kan niet wachten om van de bergen af te snowboarden daar!

Volgend jaar ga ik verloskunde studeren. Ik ben er tijdens mijn eerste tussenjaar achter gekomen dat deze studie beter bij mij past dan diergeneeskunde. Het reizen vind ik ontzettend leuk, maar ik heb ook wel weer heel veel zin om te leren en studeren!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Maak er een onvergetelijke tijd van! Er zijn veel mogelijkheden dus bedenk goed hoe jij je tussenjaar graag wilt invullen. Als je wilt gaan reizen, denk er dan over na of je van tevoren of tijdens het reizen misschien wilt werken om te sparen voor je reis.

Heel veel plezier alvast, je zult ongetwijfeld een heleboel leuke herinneringen maken!

Tagged with →