Ben je iemand die vaak twijfelt over je studiekeuze? Heb je nog geen opleiding gedaan? Of heb al wel een studie gedaan, maar weet je nog steeds niet wat echt bij je past? En denk je nu:

“Help, wat moet ik studeren?”

Bij studiekeuzemaken.nl horen we dit natuurlijk vaker. Gelukkig zijn er allerlei tools en adviezen beschikbaar die je verder kunnen helpen. Als je het allemaal echt niet meer weet, raden we je aan om eens te kijken naar studiekeuzebegeleiding. Of maak de 7-vragen studiekeuzetest.

Maar zelfs al ontvang je tientallen adviezen, het is en blijft vervelend als je twijfelt bij je studiekeuze. Meestal voelt die aanhoudende twijfel zelfs rampzalig.

En toch, jaren nadat ik ben gestopt met mijn studie is dit mijn belangrijkste les:

Het komt allemaal wel goed

In dit artikel ga ik in op die ‘normale’ twijfels over je studiekeuze, vertel ik iets over mijn eigen twijfels en geef ik je concrete tips & advies hoe je om kan gaan met twijfel. En vertrouw me, het komt uiteindelijk allemaal wel goed.

Twijfels bij studiekeuze

Ik ben een twijfelaar. Dat ben ik altijd al geweest. Dus toen ik bijna klaar was met school wist ik niet echt wat ik wilde gaan doen. Ik had geen flauw idee.

Maar wat ik wel wist, is dat ik niet meer wilde leren. Niet meer wilde studeren. Ik vond dat ik genoeg boeken had gelezen.

In Eindhoven kwam ik op een Open Dag in aanraking met Industrial Design. Bij deze studie draait het om het ontwerpen van producten. Natuurlijk moet je veel leren, maar je hoefde hierbij niet echt met je neus in de boeken te zitten. Omdat deze studie zo praktisch was, dacht ik: dat wil ik!

Dus ik toen ik besloot om in Eindhoven te gaan studeren, had ik mijn twijfels overwonnen! Eindehoven is tenslotte een leuke stad, en Industrial Design is ook een interessante studie.

twijfel studiekeuze

Stoppen met m’n studie

Er zijn ontzettend veel studenten die elk jaar stoppen met hun studie. Op het HBO maakt meer dan 40% de studie niet eens af! En na een paar weken in Eindhoven bleek: ik was er ook zo een.

Mijn studie paste gewoon niet bij me. Dat gold voor het onderwerp en de manier van lesgeven. Dus ik wist al snel dat ik wilde stoppen. Zonde! Al die tijd voor niks gestudeerd! Waarschijnlijk weet je wel hoe lastig zoiets is.

Dus toen ik me weer ging oriënteren op mijn volgende studie was ik blij toen ik University College Roosevelt tegenkwam. Zoals je misschien weet, krijg je bij een University College allerlei verschillende vakken. Zo heb ik naast politiek ook rechten en Frans gestudeerd. Op deze manier kon ik tijdens mijn studie kiezen wat ik leuk vond, ideaal dus!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Mijn twijfels over m’n studiekeuze kwamen terug

Maar wanneer weet je of je echt een goede keuze hebt gemaakt? Als je zoveel twijfelt als ik, weet je het misschien wel nooit. Want hoewel ik een leuke studie had gevolgd, wist ik het na drie jaar studeren nog steeds niet.

Wat vind ik nou echt leuk? Wat wil ik later worden?

Als je twijfelt bij je studiekeuze gaat het uiteindelijk om dit soort vragen. Je wil graag een studie of opleiding en later een baan die daarbij aansluit.

Maar voor veel studenten blijft het onduidelijk wat ze nou echt ‘willen worden’. En dat gold voor mij net zo.

Toch besloot ik besloot verder te studeren. Politiek was toch wat ik het interessantste vond, dus daar koos ik voor. Maar of dat een goed idee was?

wat wil ik later worden

Wat wil ik worden?

Nu doe ik namelijk niets meer met politicologie. Ik ben startte vorig jaar een eigen bedrijfje in e-commerce en online marketing en heb mijn passie gevonden. Maar natuurlijk heeft dit niets te maken met de politiek.

En in feite heb ik dus nooit een studie gevonden die écht bij me paste. Ik vond het echt leuk om politicologie te studeren, maar het was niet meer dan dat.

Daarin ben ik natuurlijk niet de enige. Misschien heb jij dat ook. Misschien denk je wel: mijn huidige studie is wel aardig, maar ik zou graag iets doen dat nóg leuker is.

Het is dan altijd slim om rond te blijven kijken. Wie weet heb je geluk, en vind je snel een opleiding die beter bij je past. En als je zeker weet dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, kijk dan eens naar de 5 mogelijkheden na een verkeerde studiekeuze.

Toch is het switchen van studie niet altijd een goed idee. Want misschien ben je wel een twijfelaar, zoals ik. Wat je ook doet en welke studie je ook kiest, je blijft twijfelen.

Tips na heel veel studiekeuze twijfel

Als je inderdaad blijft twijfelen dan is het soms gewoon beter om je studie af te maken. Om te denken: mijn opleiding is leuk genoeg, en daar ben ik tevreden mee.

Dat is precies wat als tip wil geven aan iedereen die heel veel twijfelt. Je komt er nog wel achter wat je echt leuk vindt. Je studierichting lijkt ontzettend belangrijk, en natuurlijk is dat soms ook zo.

Tegelijkertijd is je studie niet allesbepalend. Je kan zelfs na je studie nog iets heel anders gaan doen. En dat is fijn, want als je nu de verkeerde beslissing neemt, weet je dat het allemaal wel goed komt.

Uiteindelijk kom je er wel achter wat je wil. Misschien doe je later vrijwilligerswerk en zie je dat SPH helemaal iets voor jou is. Of je loopt eens langs de marketing afdeling van het bedrijf waar je stage loopt en denkt: “Dat wil ik ook!”

“Tegelijkertijd is je studie niet allesbepalend”

Natuurlijk, het liefste heb je meteen je droomstudie en droombaan te pakken. Maar voor de meeste mensen duurt het een paar jaar voordat het zover is. Dat is vervelend, maar denk ook aan alle leuke en waardevolle dingen die je in de tussentijd meemaakt.

Als je vier verschillende studies hebt gedaan, bedenk dan wat je allemaal hebt geleerd! Hetzelfde geldt voor een toekomstige baan. Misschien moet je wel door twaalf baantjes voordat je de ideale baan hebt gevonden, maar wat geeft het? Je leert zoveel en dat is het vaak allemaal waard.

Het komt goed met je studiekeuze

Een studiekeuze kan je niet forceren

Ja, je studiekeuze is belangrijk.

En ja, soms bepaalt je studie gedeeltelijk je carrière.

Maar bedenk dat voor een grote meerderheid dat niet zo is. De meeste mensen doen iets dat helemaal niks te maken heeft met hun opleiding. En de meeste mensen zijn daar helemaal gelukkig mee. Net als ik.

Dus als studiekeuze twijfel hebt, maak je niet teveel zorgen. Blijf om je heen kijken en blijf dingen proberen. Of je nou één of vijf opleidingen hebt gedaan, het maakt echt niet uit. Uiteindelijk kom je er wel achter wat je echt leuk vindt.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE