Het kan best lastig zijn om een studiekeuze te maken. Zeker als je nog geen idee hebt wat je leuk vindt, of waar jouw interesses liggen. Niet weten wat voor een vervolgopleiding je wil gaan doen kan voor veel frustratie zorgen. Niet alleen bij jou, maar ook bij je ouders. Soms heeft deze twijfel als resultaat dat je een verkeerde studiekeuze maakt, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kan studiekeuzeadvies je hierbij helpen.
De cijfers liegen er namelijk niet om: circa 30% van de Nederlandse studenten valt in het eerste jaar uit, omdat deze ontevreden zijn met hun huidige studiekeuze welke is gemaakt zonder dat er een studiekeuzeadvies is gegeven. Er is zelfs een percentage wat na een dergelijke ervaring geheel stopt met de opleiding.
Inhoudsopgave
Het risico van een verkeerde studiekeuze
Een verkeerde studiekeuze kan er voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt en minder zelfvertrouwen krijgt. In een uiterst geval loop je risico om in de toekomst ‘vast te zitten’ in een baan waar je niet gelukkig van wordt. Daarnaast is een studie duur, circa 2000 euro per maand (bron: Nibud) en wanneer je na een jaar stopt om van opleiding te wisselen is er dus een hoop tijd en geld verspilt. Dit krijg je jammer genoeg niet meer terug.
Zonde! Zeker als je jezelf bedenkt dat je deze energie en financiële middelen ook had kunnen steken in een studie die écht bij je past.
Dat je moeite hebt om een definitieve studiekeuze te maken is echter iets wat iedereen kan overkomen, maar veel mensen verdiepen zich niet in de informatie over de (vele) beschikbare studies en maken vlak voor de deadline een keuze waar niet goed over is nagedacht.
Kortom: er wordt gekozen voor een opleiding zonder dat je zelf rekening houdt met wat jij echt wilt en wie je werkelijk bent. Terwijl dat juist zo onwijs belangrijk is en iets waar een studiekeuzeadvies je gemakkelijk bij kan helpen.
Maar hoe weet jij dat je baat hebt bij een studiekeuzeadvies?
Dit zijn de drie signalen!
Signaal #1. Je weet het niet meer
Een probleem waar wij ons wel wat bij kunnen voorstellen. Er zijn dan ook ontzettend veel studies waar je uit kan kiezen en het is best te begrijpen dat je daarom door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat je moeite hebt om zelf te bepalen waar je in uitblinkt, of waar je interesses liggen. Kortom: Het niet weten wat je wilt is een duidelijk signaal dat jij baat kan hebben bij een studiekeuzeadvies om je te helpen ontdekken wat je talenten zijn, wat jij leuk vindt en welke studie uiteindelijk het beste bij je past.
Signaal #2. Alles lijkt je even leuk
Dit lijkt een luxeprobleem, maar niets is minder waar. Het kan namelijk best lastig zijn als je jezelf aangesproken voelt tot niet één, maar meerdere studies. Hetzelfde geldt voor wanneer je bij alles iets hebt van: ‘Dat lijkt me wel wat’. Natuurlijk is het heel fijn als je aan iedere studie wel iets positiefs kan ontdekken, maar eigenlijk is dit probleem niet heel veel anders dan bij punt één, want je weet eigenlijk gewoon niet wat je wilt. In beide gevallen kan een studiekeuzeadvies je helpen om al die opties terug te brengen naar die ene studie die jou op het lijf geschreven is.
Signaal #3. Je twijfelt aan je eerste ingeving
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al heel lang weet welke richting je op wilt gaan. Het is echter niet vreemd dat je, nu het er echt op aankomt, gaat twijfelen over je eerste ingeving en graag verder kijkt naar wat er nog meer te vinden is. Dit signaal is minstens net zo belangrijk als de bovengenoemde twee punten, omdat interesses net zoals talenten met de tijd kunnen veranderen. In dit geval is een studiekeuzeadvies er om vast te stellen dat jouw eerste keuze de juiste was, of je toch beter een andere richting op kan gaan.
Studiekeuzeadvies kan helpen om…
Kortom: een studiekeuzeadvies kan veel problemen, frustraties en zorgen voorkomen. Het zorgt ervoor dat je geld, energie en tijd zal besparen en gedurende de studieperiode gemotiveerd genoeg blijft, omdat je iets doet wat je oprecht leuk vindt. Herken je jezelf in één van bovenstaande signalen? Wees dan niet bang om informatie in te winnen, want dan kan een studiekeuzeadvies is dan precies wat je nodig hebt om de juiste richting in te slaan.
Twijfel jij over je studiekeuze, vind je alles leuk, of weet je simpelweg niet wat je wilt? Deel hieronder je ervaringen in een reactie!