Alles omtrent het Coronavirus leek steeds een beetje meer de goede kant op te gaan. Voetbalwedstrijden konden weer gespeeld worden met een deel van het publiek, er mochten weer grotere groepen samenkomen en ook scholen konden weer meer fysieke lessen gaan geven.

Online onderwijs en thuis studeren bleef nog steeds de norm, maar er werd van alles georganiseerd om toch een aantal offline contacturen te creëren.

Maar helaas, misschien zijn we met z’n allen toch iets te hard van stapel gelopen of misschien zijn de maatregelen wel iets te snel versoepeld. Iets waar ieder van ons op dit moment ongetwijfeld zijn of haar mening over heeft, maar de realiteit is dat het virus weer in grote getale aanwezig is en het lijkt erop dat het niet 1, 2, 3 zal verdwijnen. Dat betekent dat ik mijn studie nu grotendeels online volg.

Hoe blijf ik gemotiveerd om te studeren tijdens een lockdown? Hieronder deel ik 6 tips.

Zo ziet (online) studeren er nu uit voor mij

Op dit moment heb ik één keer in de twee weken offline les op locatie. De andere dagen van de week zijn volgepland met online lessen en uren om zelfstandig te werken.

“Het is belangrijk om er het beste van te maken en uit te zoeken hoe je jezelf kunt blijven motiveren in deze tijd”

Voor mij en waarschijnlijk voor vele anderen, is dit niet wat ik verwachtte toen ik ruim een jaar geleden begon aan deze opleiding. De laatste maanden van het eerste jaar waren volledig online en ook de start van het tweede jaar was online. Iets wat voor de meerderheid van de studenten zeker niet leuk is, maar wat je op dit moment alleen maar kunt accepteren.

Het is belangrijk om er het beste van te maken en uit te zoeken hoe je jezelf kunt blijven motiveren in deze tijd.

Moeite om de motivatie vinden voor mijn studie

Over het algemeen kan ik mijzelf altijd wel motiveren om mijn doelen te behalen, maar ik merk dat het dit jaar wel iets anders is gesteld met mijn motivatie. Ik merk dit ook bij mijn studiegenoten en gok daarom ook dat vele anderen dit zullen herkennen.

Het volgen van onderwijs op afstand werkt naar mijn mening heel demotiverend. Je stapt bij wijze van je bed uit en je kunt gelijk achter je laptop gaan zitten. Ontbijten maakt in principe niet uit want dit kun je ook gerust een paar een uur later doen, je bent namelijk toch de hele dag thuis.

Ik merk dat ik het lastig vind om de kracht en energie op te brengen om te beginnen aan mijn to do lijst van die dag. Ik merk dat mijn hele ritme weg is en dat ik mezelf er niet beter door ga voelen.

studeren tijdens lockdown online college

Zo blijf ik gemotiveerd om (online) te studeren

De eerste weken na de zomervakantie was het heel erg wennen. Vanuit een heerlijke vakantie begon ik weer met mijn eerste lesdag, online. Het was lastiger dan verwacht om te starten aan een nieuw jaar en mijn motivatie was ver te zoeken.

Ondanks dat het me nu nog steeds niet altijd lukt, heb ik wel een aantal manieren gevonden om mezelf te motiveren. Ik hoop door dit te delen, jullie een klein beetje te kunnen helpen. Want ik sta ervoor dat alle kleine beetjes helpen en dat je altijd zelf degene bent die het leuk moet maken of in dit geval jezelf te motiveren.

Tip 1. Gebruik to-do lijstjes

Zoals ik eerder noemde werk ik altijd met to-do lijstjes. Aan het begin van de week schrijf ik alle aandachtspunten voor de komende week op en in de loop van de week komen er steeds meer puntjes bij. Wanneer mijn to-do lijst heel lang is, vind ik het fijn om klein te beginnen.

Ik begin met de puntjes die ik vrij snel af kan ronden, waardoor ik snel dingen af kan strepen. Als ik aan het begin van de dag al een aantal dingen af kan strepen, geeft me dat een goed gevoel en merk ik dat ik meer energie heb om te beginnen aan de grotere taken.

to-do lijstje studeren

Tip 2. Probeer in een dagelijks ritme te komen

Daarnaast vind ik het belangrijk om toch te proberen in een soort ritme te komen. Ik merk dat het ontbijten er vaak bij in schiet en dat ik ook veel te weinig drink wanneer ik de hele dag achter mijn laptop zit.

Wat mij in eerste instantie helpt is om mijn wekker iedere dag om hetzelfde tijdstip te zetten en een goed ontbijt te nemen. Het lukt me niet altijd, maar als het lukt begin ik de dag veel energieker.

Ik weet dat het ook heel rustgevend kan zijn om in de ochtend te sporten voordat je begint aan de dag. Binnen sporten vind ik geen optie en buiten sporten is mede door de koude ochtenden op dit moment, iets waar ik me nog niet helemaal toe kan zetten. Maar dit is zeker iets waar ik aan wil gaan werken.

Tip 3. Krijg inzicht in je gebrek aan motivatie

Verder helpt het mij ook om na te denken over de gevolgen van mijn demotivatie. Wanneer ik individuele dingen laat liggen heb ik daar alleen mijzelf mee, maar wanneer ik mijn taken van mijn projectgroep op zich laat wachten hebben zij daar ook gevolgen van.

Ik probeer me te verplaatsen in de anderen, omdat ik het zelf ook fijn vind als mijn teamleden de afgesproken deadlines nakomen en hun verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen wat gemaakt moet worden. Op die manier heb ik voor mijzelf een soort stok achter de deur en lukt het mij vrijwel altijd om mijn werk op tijd af te hebben.

Tip 4. Rond taken één voor één af

Nog een punt van aandacht is het afronden van werkzaamheden. Het werkt erg demotiverend wanneer je jezelf er constant aan herinnert wat je allemaal (nog) niet hebt gedaan. Het werkt beter om je te focussen op wat je al wel hebt bereikt en gedaan. Je zou hier bijvoorbeeld een lijstje van kunnen maken, maar je kan het ook voor jezelf alleen even nagaan.

“Het werkt beter om je te focussen op wat je al wel hebt bereikt en gedaan.”

Wanneer ik allerlei taken door elkaar ga doen, krijg ik op een gegeven moment kortsluiting in mijn hoofd en ben ik het overzicht volledig kwijt. Rond taken één voor één af en streep ze af.

Tip 5. Blijf in contact met studiegenoten

Probeer in deze tijd contact te houden met studiegenoten. Waarschijnlijk lopen zij tegen dezelfde dingen aan en het kan heel erg helpen om het er met iemand over te hebben die het herkend.

In eerste instantie lijken de online lessen helemaal niet zo erg, misschien zelfs wel een uitkomst omdat je later op kunt staan en niet meer hoeft te reizen, maar in de werkelijkheid blijkt dit toch tegen te vallen.

Ik merkte vooral dat ik na een aantal weken mijn sociale contacten wel ging missen. Ik zag mijn klasgenoten alleen af en toe tijdens het samenwerken voor een project, maar daar hield het dan ook mee op. Met een aantal heb je buiten de opdrachten en lessen wel contact, maar in de praktijk blijkt dat deze contacten heel eenzijdig zijn.

De afgelopen tijd heb ik af en toe met iemand (op anderhalve meter) afgesproken en ook heb ik met een paar vriendinnen een ‘groepscall’ aangemaakt, zodat we elkaar toch nog een beetje zien en spreken.

contact studiegenoten online studeren

Tip 6. Onderneem leuke dingen

Als laatste wil ik meegeven dat het belangrijk is om ook leuke dingen te blijven doen. Het is op dit moment lastig om evenementen of iets dergelijks te bezoeken, maar er zijn genoeg andere leuke dingen die je kunt doen.

Ik probeer door de weeks mijn avonden zoveel mogelijk vrij te houden van school, zodat ik niet de hele dag door achter mijn laptop zit en met school bezig ben. Ook probeer ik van mijn weekend te genieten en vol goede moed te beginnen aan de nieuwe week.

Ik hoop met bovenstaande ervaringen jullie te inspireren en te helpen jezelf te kunnen motiveren. Maak er het beste van en wees trots op jezelf!

Verkeerde studiekeuze gemaakt?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in 21 dagen weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tagged with →