Dus, je hebt je studie niet afgemaakt. En nu? Dat is misschien een dikke pil om te slikken. Je hoopt natuurlijk op een succesvolle afronding en nu zit je ineens opgescheept met vragen over terugbetalen. Geen diploma, wel een studieschuld. Wat nu? No worries, dit is niet het einde van de wereld. Er bestaan genoeg opties om hier zonder kleerscheuren weer uit te komen. We nemen ze in dit artikel even met je door.

Ervaringscertificaat verkrijgen

Ben je bekend met een Ervaringscertificaat, oftewel EVC? Dit certificaat kan je redding zijn. Het is namelijk een sterke manier om aan te tonen wat je allemaal kunt, ook al heb je geen officieel diploma.

Werkervaring, stages, zelfs losse cursussen die je hebt gevolgd, het telt allemaal mee. Kortom: je kunt op deze manier jouw ervaring aantonen als je bijvoorbeeld bij een bedrijf gaat solliciteren (en het salaris gaat verdienen waarmee je jouw studieschuld kan afbetalen). Met een EVC op zak sta je sterker op de arbeidsmarkt. Het laat zien wat je wél kunt in plaats van wat je niet hebt afgemaakt. Voor meer info zie: EVC.nl

EVC na verkeerde studiekeuze

Ontvang studiekeuzeadvies

Kom je er niet uit in je eentje? Een studieadviseur of loopbaancoach kan je helpen om alles op een rijtje te zetten. Hier zijn ze tenslotte voor. Wat ging er mis tijdens je studie en wat kan er beter in de toekomst? Misschien heb je zelfs al studiepunten die je kunt verzilveren. Maak er gebruik van om dit samen goed uit te pluizen. Een studiekeuzeadviseur weet tenslotte het beste wat je moet doen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Studiefinanciering en de gevolgen

Als je stopt met je studie, moet je inderdaad beginnen met het terugbetalen van je studieschuld. Dit gebeurt meestal twee jaar nadat je gestopt bent. Maar geen paniek, je betaalt naar draagkracht. Als je inkomen laag is, zijn je maandlasten ook laag; je betaalt nooit meer dan 4% van je jaarinkomen aan studieleningen. Bovendien kun je op DUO ook nog uitstel van betaling aanvragen.

Wat als terugbetalen lastig is?

Als terugbetalen echt een probleem is voor je, dan is het belangrijk dat je dit op tijd meldt bij DUO. Ga niet doen alsof er niets aan de hand is, want dat maakt het alleen maar erger. Wees proactief en kijk naar regelingen die je kunnen helpen. Zo voorkom je extra boetes en groeit je schuld niet onnodig. Je kunt bijvoorbeeld ook een persoonlijke lening aanvragen hiervoor als je direct moet betalen.

En nu, weer studeren?

Misschien denk je erover om de draad weer op te pakken en een andere studie te starten. Super goed! Maar doe deze keer wel even extra goed onderzoek naar wat nu echt bij je past. Anders kom je straks met een nog hogere schuld te zitten en dat wil je precies voorkomen, toch?

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN