In dit artikel zal ik je voorzien van diepgaande informatie over studeren in Denemarken, de verschillen met Nederland en waarom het voor mij heeft gewerkt. Laat me eerst iets uitleggen over het onderwijs in Denemarken.

Het Deense Onderwijssysteem

Het onderwijs hier is heel anders ingericht dan in Nederland. We hebben geen vakken, maar modules. Elke module neemt een bepaalde tijd in beslag en wordt vaak geopend door een dag met uitleg, door iemand uit het bedrijfsleven. Het doel hiervan is om je warm te maken voor de module. Vaak doordat ze laten zien hoe de kennis wordt gebruikt in het echte leven, ben je sneller gemotiveerd.

“Alles is heel erg praktijkgericht”

Zelf onderzoek doen, zelf de stad in om interviews af te nemen bijvoorbeeld. Projecten worden altijd gemaakt in groepen, zodat de samenwerking en de sociale aspecten worden getraind. Aan het einde van de module is er vaak een presentatie van je project met je groep en word je daarop individueel beoordeeld, voor je inzet en je kennis die je hebt opgedaan.

Er zijn tussendoor ook wel theoretische examens, maar 80% is praktijkgericht en op deze manier ingedeeld.

Hoe zit mijn studie in Denemarken in elkaar?

Voor elke module krijg je een bepaald aantal studiepunten en deze kan je dus door het hele jaar verzamelen. Mocht je toevallig een keer een module niet halen, dan mag je gewoon verder met de volgende en deze later repareren. Je hebt hier twee herkansingen voor.

Mocht het repareren niet lukken dan heb je uiteindelijk wel een probleem, maar ik heb nog niet meegemaakt dat iemand een module niet kon repareren. De begeleiding daarin is simpelweg geweldig.

studeren in denemarken interview

Mijn ervaring met dit systeem – Waarom werkte dit voor mij?

Ik was nooit een held in uren blokken in boeken. Ik wilde leren, maar op een wat actievere manier, waardoor ik zelf kon leren door te doen. Het is ook bewezen dat je het meest leert van het doen en het maken van fouten. Doordat ik al deze vrijheid in het leren kreeg, heb ik veel fouten mogen maken, heb ik veel gedaan en ben ik elke dag blij geweest dat ik het zo heb mogen ontdekken.

“Ik was nooit een held in uren blokken in boeken.”

Ik heb ervaren dat door dit systeem ik mijn studie ook een stuk leuker vond. De manier van leren speelt een grote rol in de manier waarop je lesstof kan opnemen. Als ik precies dezelfde studie had gekozen, maar alleen theorie had gekregen uit dikke boeken, weet ik zeker dat ik al vroegtijdig de studie had verlaten.

Dit systeem paste bij mij en liet me een manier van leren ervaren die voor mij perfect werkt. Dus niet alleen de studiekeuze is van belang in mijn ogen, ook de manier van leren speelt een rol.

studeren in denemarken leren boeken

Ben je dus een wat meer actief persoon en hou je van praktijkgericht leren? Dan is het Deense schoolsysteem helemaal wat voor jou. Zit je liever in de boeken te blokken? Dan is wellicht Nederland helemaal perfect voor jou. Verdiep je wat in de systemen in de landen rondom Nederland en bekijk of er een land bij zit dat de manier van leren aanbied, dat goed aansluit bij jou behoeftes. Als je prettig kunt leren, is ook de kans dat je een studie leuk gaat vinden een stuk groter.

Studiekeuzemaken.nl kan je ook helpen bij het kiezen van de juiste studie, zodat je twee vliegen in een klap slaat.