Het kiezen van een interessante scriptie kan best lastig zijn. Je wilt natuurlijk een onderwerp kiezen dat je interesseert en het moet ook diepgaand genoeg zijn dat je er een half jaar onderzoek naar kunt doen.

Omdat je er een behoorlijke tijd mee bezig zult zijn, is het ook belangrijk dat je het onderwerp daadwerkelijk leuk vindt. Juist daarom kan het uitkiezen van een geschikte scriptie best lastig zijn. Met onderstaande stappen kun je het uitkiezen van een onderwerp voor jouw scriptie een stukje makkelijker maken.

Wil je écht makkelijk een keuze maken en daarbij ook begeleiding krijgen tijdens het maken van je scriptie? Dan is scriptie begeleiding van bureauscriptiehulp.nl echt wat voor jou.

Oriënteer je op mogelijke onderwerpen

De eerste stap is om je te oriënteren op de mogelijkheden. Maak een lijst van alle vakken die je interessant vond tijdens je studie. Daarna kun je op zoek gaan naar artikelen die je interesseren en waar er in de discussie mogelijkheden staan voor vervolgonderzoeken. Dit kan een makkelijke opzet bieden tot het bedenken van een onderwerp.

Tip! Je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door scripties van eerdere studenten van jouw opleiding. Deze zijn vaak terug te vinden in een database van de school.

Doe een vooronderzoek

Heb je bedacht welke onderwerpen je interessant lijken? Dan is het tijd voor de volgende stap: het doen van een vooronderzoek. Door een vooronderzoek uit te voeren, kun je scriptie onderwerpen vinden die aansluiten bij jouw interesses. Begin hierbij met het uitvoeren van een klein literatuuronderzoek. Hierbij bedenk je een zoekwoord dat past bij jouw interesses, waarna je op zoek gaat naar wetenschappelijke artikelen die hierbij passen.

Welke problemen zijn er op de werkvloer? En welke oplossingen?

Ook kun je zoeken naar actuele artikelen binnen de richting die je wilt onderzoeken. Daarnaast kun je eventuele collega’s vragen voor interessante onderwerpen, bijvoorbeeld als je een scriptie uit moet voeren tijdens je stage. Zo kun je onderzoeken welke problemen er op de werkvloeren zijn en welke oplossingen hiervoor geboden kunnen worden, of eventuele ontwikkelingen die interessant kunnen zijn voor het bedrijf.

scriptie onderwerp bepalen

Kijk op vacaturesites

Neem ook eens een kijkje op vacaturesites en ontdek welke banen jou aanspreken. Je kunt deze ‘oefeningen’ al een jaar voordat je aan je scriptie begint doen: koop een klein notitieboekje of maak een mapje op je laptop en sla interessante artikelen op. Dit is niet saai, maar juist cool. Projectleiders bij bedrijven starten vaak ook met een soort moodboard. Jouw mapje is jouw persoonlijke moodboard.

Tip! Als je het lastig vindt om je onderwerp interessant te maken, schroom dan niet om hulp te vragen. Veel studenten vinden het kiezen van een onderwerp moeilijk. Een externe scriptiebegeleider kan dan samen met jou kijken naar alle mogelijkheden die je al hebt bedacht. Samen met hun kun je het gekozen onderwerp net zo lang veranderen en aanpassen tot het voor jou interessant wordt (en voldoet aan de eisen van school).

Kies een onderwerp

Wanneer je voorgaande stappen hebt uitgevoerd, heb je nu als het goed is een lijst met relevante onderwerpen voor je scriptie. Praat over deze lijst met een studiebegeleider, opdrachtgever, collega’s of studiegenoten en vraag hun mening over het onderwerp.

Zijn zij ook enthousiast? Kijk dan verder naar welk onderwerp aansluit op de eisen van de opleiding. Dit is een erg belangrijke stap en moet je dan ook goed uitvoeren, zodat je niet het risico loopt dat jouw onderwerp alsnog afgewezen wordt. Bepaal daarna hoe je jouw onderwerp het best kunt uitvoeren en of je in staat bent om dit binnen de gegeven periode te doen. Voldoet jouw onderwerp aan alle eisen? Dan heb je het perfecte onderwerp gevonden.