“De studententijd is de mooiste tijd van je leven.”

Die uitspraak heb je vast al heel vaak gehoord. Ook ik dacht dat ik de mooiste tijd van mijn leven tegemoet zou gaan. Totdat ik van verkeerde naar verkeerde studie hopte en meer zoekend was dan aan het genieten van mijn studententijd.

Heel mijn middelbare schooltijd dacht ik dat ik Geneeskunde ging studeren. Totdat ik in mijn laatste jaar van de middelbare school op een open dag in dode lichamen moest gaan snijden (wie bedenkt dat ook als activiteit voor een open dag?!). Met tranen kwam ik thuis.

“Ik ga toch niet in mensen snijden de rest van mijn leven! Ik ben bang voor bloed!”

Ja, hoor… Daar stond ik dan. Vlak voor mijn eindexamen. Zonder enig idee wat ik wilde gaan doen in mijn leven. Iedereen in mijn omgeving leek het te weten en ik voelde mij de enige nietsnut van de school.

Ik ging maar naar de toneelschool. Misschien was dat wel wat voor mij. Ik heb altijd van creatieve dingen gehouden…

Maar ook na een jaar lang over de toneelvloer gezweefd te hebben kwam ik er achter dat dát het niet was.

Biologie dan maar? Leren over mensen en dieren. Weer een jaar verpest. Weer een studie gekozen die totaal niets voor mij was. Ik bakte er ook niks van trouwens.

Ten einde raad heb ik een tussenjaar genomen en heb ik mijn kinderdroom in vervulling gebracht. Ik ging op reis naar Afrika. Naar Oeganda om precies te zijn. Daar leek alles op zijn plek te vallen. Ik deed vrijwilligerswerk met kinderen en ik wist het meteen: ik ga het onderwijs in ontwikkelingslanden verbeteren.

Terug in Nederland ben ik de ALPO gaan studeren, een combinatie van pabo en onderwijskunde. Toen ik van de middelbare school af kwam had ik geen idee dat dit bestond. Maar door een tussenjaar te nemen had ik de ruimte gekregen om alle verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

Nu ben ik vier jaar verder en momenteel studeer ik af (eindelijk, YES!).

Als ik terug kijk op mijn studententijd, “Wat de mooiste tijd van mijn leven” zou zijn, kijk ik vooral met enorme dankbaarheid en plezier terug naar mijn tussenjaar. Daar heb ik de ruimte genomen om iets te doen wat ik altijd al wilde. En toen ik eenmaal die keuze had gemaakt viel ook alles op zijn plek en ben ik een studie gaan doen waar ik enorm veel plezier aan heb gehad.

Twijfel jij over je studiekeuze? Hou een TUSSENJAAR!

Groetjes Jolande – de eeuwige student, die nu eindelijk bijna klaar is.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN