Lees hieronder het verhaal van Ghazal. Omdat hij zo’n brede interesse had, kon hij niet kiezen tussen verschillende studies, maakte een verkeerde studiekeuze en kwam hij via een omweg weer terecht bij z’n eerste studiekeuze.

Mijn studiekeuze was een groot drama. Toen ik mijn vakkenpakket/profiel moest kiezen wist ik dat ik bouwkunde wilde studeren.

Twee jaar later in de vijfde klas gooide ik het roer om. Ik keek op internet wat de best verdiende (realistische) baan was. Dit bleek tandheelkunde te zijn. Ik had toentertijd geen biologie in mijn vakkenpakket. Dit zorgde voor een probleem. Ik besloot dus biologie in te halen. Dit heb ik gedaan door elke dag na school naar de universiteit Utrecht te reizen om daar een inhaalcursus biologie te volgen.

Ik had het examen biologie helaas niet gehaald op een tiende punt. Hierdoor kon ik niet meedoen aan de decentrale selectie. Ik was geslaagd en moest wel studeren; ik kon niet thuis zitten naar mijn mening. Dus ik koos ervoor toch bouwkunde te doen. Dit werd mij echter door iedereen in mijn omgeving afgeraden aangezien het niet “technisch” genoeg was. Te weinig wiskunde etc. Dus ik koos voor de technischer variant: civiele techniek.

Het eerste jaar civiel was wel te doen, op de mechanica vakken na. Die waren best moeilijk. Ik was helaas niet geïnteresseerd om de studie het tweede jaar voort te zetten. Ik switchte over naar technische wiskunde het jaar daarop. Dit was weer te droog/ abstract. Na twee keer een verkeerde studiekeuze besloot ik uiteindelijk om toch bouwkunde te doen. En nu probeer ik te regelen of ik bouwkunde niet op de helft van het jaar al kan beginnen aangezien ik civiele voorkennis heb.

Ik heb morgen mijn afspraak met de studieadviseur. Ik denk wel dat ik de bachelor in 2,5 jaar kan doen in plaats van 3 jaar. Dit door mijn technische basis. De reden dat ik van de ene studie naar de andere spring is omdat ik overal mogelijkheden zag. Ik heb altijd de neiging om te zeggen dat me alles wel interesseert. Daar zit mijn probleem ook. Als ik nou mijn initiële plan had aangehouden was t ook niet zo uit de hand gelopen.

Mijn advies: weet wat je wilt studeren en hou je daar ook aan. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Veel succes met de studiekeuze!

Ghazal