Hangt die studiekeuze voor jou als een donkere wolk boven de aankomende maanden?

Heb je moeite met het uitstippelen van je (studie)toekomst en weet je gewoon nog niet zo goed wat je wil?

Geen paniek, er is nog tijd zat en er is hulp onderweg.

Een studiekeuze is nu eenmaal een ingewikkeld vraagstuk en je hebt nooit geleerd hoe je dat kan aanpakken. Sommige stellen het daarom een jaartje uit, andere kiezen overhaast de verkeerde studie. Ik vind het belangrijk dat jij straks op de goede plek zit en de vraag is dan natuurlijk: Wat kunnen we leren van al die voorgangers? Wat zijn de grootste valkuilen? Ik zet hier een aantal waarschuwingsborden op de weg naar de juiste studie. De top 3:

Valkuil 1. Zonder real-life ervaring een studie kiezen

Helaas hebben een aantal jonge mensen de illusie dat je achter een beeldscherm kunt bepalen of een studie bij jou past. Internet heeft veel antwoorden, maar niet allemaal. Vergelijk het met een woning kopen zonder bezichtiging of een auto zonder testrit. Dat doe je niet. Deze groep behoort dan ook tot de snelle uitvallers (soms al in de eerste week van een studie). Conclusie: je hebt echte, offline ervaringen nodig met een mogelijke studie om te bepalen of het iets voor jou is.

Valkuil 2. De verkeerde criteria belangrijk maken

Onze hang naar macht, status en geld heeft de onmiskenbare kracht van een tsunami. Het is de drijvende kracht achter onze welvaart en creativiteit. Het is ook de oorzaak dat de verwachte baankansen en startsalaris na je studie belangrijk zijn voor je studiekeuze van vandaag. Maar uiteindelijk val je door de mand. Uiteindelijk kom je erachter dat plezier hebben in je werk, passie voelen voor je vak en elke ochtend met zin aan je dag beginnen niet is om te rekenen naar geld, status of macht. Dat is onbetaalbaar. Conclusie: Maak je eigen passies en talenten de belangrijkste criteria, dan komt de rest vanzelf wel.

Valkuil 3. Teveel afgaan op de meningen van anderen

We zijn in de basis nu eenmaal sociale dieren. Dat betekent ook dat de mening van mensen in je omgeving invloed hebben op jou studiekeuze. Dat is ook niet helemaal verkeerd. Ze kunnen je op een ander gedachtespoor zetten of met een frisse blik kijken naar jouw situatie. Het wordt echter ongezond als je anderen laat bepalen wat goed voor jou is. Uiteindelijk draag jij de verantwoordelijkheid voor je beslissing en zit jij elke dag in de trein of op de fiets. Conclusie: Luister naar anderen, maar maak vervolgens zelf de afweging of je er iets mee kan. Neem zelf de verantwoordelijkheid.