Op dit moment spookt die grote vraag door je hoofd: Welke studie ga ik kiezen? Een grote, ingewikkelde vraag als je al een tijdje moeite hebt om duidelijkheid te creëren. Toch is dat niet de echte vraag van je studiekeuze. Achter deze vraag zitten echter andere vragen verborgen. Dat gaat ongeveer zo:
- Welke studie ga ik kiezen?
- Welke studie past er bij mij?
- Welke studie past bij wat ik leuk vind en goed kan?
- Wat vind ik dan leuk en wat kan ik goed?
- Wie ben ik eigenlijk?
- Welke acties kan ik ondernemen om erachter te komen wie ik ben?
Als je geen idee hebt wat je wilt studeren, moet je eerst een antwoord vinden op de echte, onderliggende vraag:
Welke acties kan ik ondernemen om erachter te komen wie ik ben?
Een studiekeuze gaat in essentie gaat over wie je bent en wat je wilt. Dit gaat over het ontdekken van jouw passies, kwaliteiten, interesses en voorkeuren. De onwetendheid over welke studie je gaat kiezen is dan eigenlijk de onwetendheid over jezelf. Stel jezelf daarom de echte vraag en probeer daar een aantal antwoorden op te vinden. Met een aantal antwoorden op die vraag is het maken van een passende studiekeuze een stuk eenvoudiger.
Als je die grotere vragen voor het eerst stelt, kan dat ook confronterend zijn. Het kan zijn dat je weerstand of een blokkade ervaart als je probeert een antwoord te formuleren op de vraag: wie ben ik? Wees gerust, het is onmogelijk om nu je hele toekomst uit te stippelen. Dat is een lang proces. Begin daarom met wat je al weet over jezelf. Een goed startpunt is om na te gaan welke vakken op de middelbare school je het meest aanspraken of waar je graag over praat met familie en vrienden.
Als je op zoek ben naar nieuwe inzichten op het antwoord op de vraag: Wie ben ik? Kun je er altijd voor kiezen om gratis studiekeuzetestjes te maken. Testjes waar algemene antwoorden uitrollen op basis van eenvoudige antwoorden. Hoewel sommige van die testen best wel wat zelfkennis kunnen verschaffen, is het slechts een middel tot een doel.