Het is cruciaal om goed geïnformeerd een studiekeuze te maken maar soms ben je al die informatie ook even zat.

Sterker nog, die overvloed aan informatie kan schadelijk zijn voor het uitstippelen van jouw toekomst.

Het leidt af van de vragen die er echt toe doen: Wie ben ik? Wat kan ik? en Wat wil ik?

Hieronder een compacte lijst met 5 punten die je moet weten over het maken van een passende studiekeuze.

1. Een passende studiekeuze maak je niet alleen

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die begeleid zijn tijdens hun studiekeuzeproces, uiteindelijk een betere keuze maken. Ze voelen zich zekerder over de beslissing en vallen minder vaak uit tijdens het 1e jaar. Begeleiding is er in allerlei vormen: gesprekken met je ouders of vrienden of het inschakelen van een decaan of een (studiekeuze)coach.

Stel bewust een studiekeuze-team samen die je kunt gebruiken om ideeën en inzichten te delen. Zij fungeren als de spiegel van jezelf en jouw studiekeuzeproces.

2. Alleen testjes invullen is (helaas) niet genoeg

Het maken van allerlei testen over jouw interesses en capaciteiten is inmiddels een trend. Met een beetje geluk geven die testjes de antwoorden op de vragen over je toekomst. Het is dan ook niet voor niets dat de term ‘studiekeuzetest’ via Google zo’n 100.000 zoekresultaten oplevert.

De resultaten van die korte, oppervlakkige testjes zijn de snelle antwoorden op de vraag wie ben ik? Maar ff eerlijk. Hoeveel van deze testjes hebben inzichten verschaft waar je echt mee vooruit kan?

Een aantal van die studiekeuzetesten kan je zeker meer inzicht geven in jezelf, drijfveren en interesses. Het resultaat hangt echter samen met de reflectie op de uitkomst. Een goede vuistregel is om net zoveel tijd te besteden aan het reflecteren op de uitkomsten als het maken van de test zelf. Het maken van testen blijft echter altijd een middel tot een doel. Het is een (klein) hulpmiddel voor het uitbreiden van je zelfkennis.

3. Er gebeurt van alles zonder dat je het in de gaten hebt

Buiten je bewustzijn zijn allerlei factoren, gedachten en emoties van invloed op het keuzeproces. En hoewel je het gevoel hebt dat je in controle bent, is dat niet altijd het geval. Verwachtingen van ouders, vrienden en de maatschappij in het algemeen kunnen bijvoorbeeld een druk en gevoel van frustratie met zich meebrengen.

En dan nog dit: Een beslissing komt als eerste tot stand in een onderbewust gedeelte van je hersenen. Jij bedenkt daarna een verhaal of argumentatie om die keuze te verantwoorden. Best wel eng eigenlijk. Begrijpen hoe dit werkt kan zorgen voor duidelijkheid en rust.

4. Hogescholen hebben een marketingbeleid

Achter de schermen speelt geld meestal een belangrijke rol. Ook bij hogescholen. Met mooie beschrijvingen, leuke projecten en goed aangeklede websites proberen ze je te lokken naar goed verzorgde open dagen. De waarheid is dat ze aan jou verdienen als je komt studeren. Probeer daar een beetje doorheen te prikken en kijk ook naar de inhoud en dagelijkse gang van zaken. Straks investeer je een groot gedeelte van je tijd op een hogeschool, niet voor de bonussen van de hogeschool maar voor jezelf.

5. Je kunt nu nog niet precies weten wat je wilt worden

Een studiekeuze is geen vonnis voor de rest van je leven. Het is een eerste stap naar een toekomstig beroep en professioneel leven. Tijdens het studeren krijg je nieuwe inzichten, maak je kennis met andere werkgebieden en ontmoet je nieuwe mensen.

Studeren op zichzelf is daarmee een proces naar meer zelfkennis. Het is niet uitzonderlijk dat afgestudeerden een totaal ander werkgebied gaan verkennen. Je moet een studiekeuze niet onderschatten maar af en toe relativeren kan geen kwaad.