In de afgelopen drie maanden ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de centrale vraag over de studiekeuze van jongeren:

Hoe maak je als scholier de juiste studiekeuze?

Enkele leerlingen, 15% blijkt uit onderzoek, kiest ervoor om niet meteen te gaan studeren of een opleiding te volgen. Dit kan voortkomen uit onwetendheid over een studiekeuze. In deze post staan de 5 belangrijkste en meest opvallende lessen die mij tijdens mijn onderzoek naar studiekeuze zijn opgevallen.

Ontdek wat je wilt studeren

Les 1. Ontdek eerst wat je wilt

Tijdens de interviews en research viel mij op dat je vooral bij jezelf moet nagaan waar je interesses liggen zodat je verder kan gaan met het proces. Dit is een van de eerste stappen. Bij het studiekeuze proces begin je dus met naar jezelf te kijken en vraag je jezelf af wie je bent. Marit Visser, studiecoach, vertelde dat jongeren dit onbewust wel al weten: “Voeg je eigen inzicht met je talenten samen en je onderzochte studiemogelijkheden. Kijk dan wat bij je past. Soms helpt het om met een onafhankelijke in gesprek te gaan. Iemand die wat verder van je afstaat heeft geen vooroordelen.”

Sstudiekeuzebegeleiding

Les 2. Schakel studiekeuzebegeleiding in

Als je er niet zelfstandig uitkomt is een studiekeuzebegeleider een oplossing. Een studiekeuzebegeleider helpt je bij het maken van de juiste studiekeuze. Volgens Kevin Esser is een studiekeuzebegeleider een ontzettend handig hulpmiddel: “Het heeft mij enorm geholpen om een goede visie te ontwikkelen voor de toekomst. Alles is sneller gegaan door de studiekeuze gesprekken. Als mijn ouders geen studiekeuzebegeleider hadden ingeschakeld was ik nog wel een tijd aan het zoeken geweest naar de juiste opleiding”, vertelde Kevin.

studiekeuze begeleiding inschakelenMoeite met je studiekeuze? We hebben een aantal (online) hulpmiddelen voor je ontwikkeld zodat je ontdekt wat je wilt en vandaag nog vooruitgang kan boeken met je studiekeuze.

BEKIJK HIER DE MOGELIJKHEDEN

Kom in actie studiekeuze

Les 3. Kom in actie!

Het is mij opgevallen dat je vooral een studie vindt door in actie te komen: “Veel op pad gaan, ga de deur uit en blijf niet alleen achter je computer zitten. In het begin is thuis achter je computer studies bekijken wel goed om zelfkennis op te doen maar er moet een punt komen dat je dingen weet over jezelf en het gaat testen in de realiteit. Dan kan iets tegenvallen maar ook erg leuk zijn. Het is belangrijk dat je echt op pad gaat”, vertelde Tom Dekker.

Bezoek naast open dagen ook meeloop dagen. Dit kan ervoor zorgen dat je een breed beeld van de studie krijgt en niet alleen maar het ‘standaard praatje’ hoort zoals veel studiekeuzebegeleiders zeggen die ik heb geïnterviewd: “Tijdens open dagen worden vaak de positieve kanten belicht van een studie, terwijl je tijdens een meeloop dag echt hoort, ziet, ruikt en proeft hoe het is om deze studie te doen”, vertelt Mireille Aalfs.

Begin op tijd met Studiekeuze maken

Les 4. Begin op tijd met je studiekeuze

Er wordt vaak gesproken van de jonge leeftijd waarop een studiekeuze gemaakt moet worden. Of deze keuze niet op een te jonge leeftijd komt? Studiekeuzebegeleider Arnold Heijblom merkte tijdens het interview op dat er inderdaad veel gesproken wordt over de jonge leeftijd waarop keuzes in het onderwijs gemaakt moeten worden maar dat de kern van het probleem niet zozeer in de leeftijd ligt. Eerder bij de type keuzes die op een bepaalde leeftijd gemaakt moeten worden en door de vele keuzes die er zijn. Hieruit blijkt en na het bezoeken van studiekeuze beurzen dat het probleem misschien vooral ligt in het grote aanbod aan studies. Jongeren weten onderhand niet goed meer wat zij moeten kiezen. Nu kom ik gelijk op de tip die ik het meeste gehoord heb afgelopen maanden:

De meest voorkomende tip die ik dan ook heb gehoord en die jou kan helpen bij het maken van een juiste studiekeuze is: begin op tijd met je studiekeuze. In de interviews met vele studiekeuzebegeleiders en coaches kwam dit naar voren. Een voorbeeld hiervan is het interview met Annet Daamen: “De ene jongere is al met de studiekeuze bezig en de andere denkt het komt wel. De laatste groep die ik noemde gaan echt op kort termijn bedenken en wat nu. Voortijdig nadenken over deze keuze is belangrijk.”

Studiekeuze maken hart

Les 5. Volg je hart

Begin dus vooral op tijd met het kijken naar studies (vanwege het vele aanbod) en zorg dat het jouw eigen zoekproces wordt. Een studiekeuze is persoonlijk en moet dan ook op jouw interesses aanslaan, blijkt uit de vele interviews.

Tijdens deze interviews met studiekeuzebegeleiders/coaches, organisaties van open dagen, hogescholen, middelbare scholen en hoogleraren ben ik erachter gekomen dat je niet bang moet zijn om te kiezen. Iedereen maakt wel eens fouten en na je studie rol je misschien wel in iets totaal anders. Een studiekeuze is nog maar het begin. Maak daarom een studiekeuze op jouw gevoel. De studie moet jou liggen en niet je ouders, vrienden of leraren. De juiste studiekeuze is een keuze die je vooral niet met je verstand maakt. De juiste studiekeuze maak je met je hart!