Toen ik na mijn verkeerde studiekeuze (bouwkunde) geen flauw idee had wat ik wilde, had ik moeite om weer voor de volle 100% achter een nieuwe studiekeuze te gaan staan en te kiezen voor een nieuwe uitdaging.

Een verkeerde studiekeuze heeft namelijk twee belangrijke gevolgen die het kiezen van een nieuwe passende studie moeilijker maakt. Als je deze gevolgen niet onder ogen ziet, kunnen ze bijdragen aan besluiteloosheid over je volgende studiekeuze:

1) Je verliest het vertrouwen in je eigen capaciteit om goede keuzes te maken over je toekomst.

2) Je hebt moeite om je helemaal zeker te voelen over een nieuwe studiekeuze.

Anders gezegd: bij het gebrek aan vertrouwen en zekerheid ontstaat na een verkeerde studiekeuze: ‘keuzeangst’. Dit is een vorm van faalangst.

Jouw intuïtie, die onbevangenheid waarmee je de eerste keer een studie koos is na een verkeerde keuze op de vingers getikt.

Je bent nu meer berekenend en op je hoede. Je zoekt vooral naar een logische onderbouwing en je bent bang om te vertrouwen op je eigen gevoel.

Daar wringt de schoen. Want juist dat gevoel, jouw intuïtie is een noodzakelijke raadgever van een goede beslissing.

Wat kan je doen om weer zekerheid en vertrouwen op te bouwen?

Volg onderstaande 4 stappen:

1. Accepteer eerst dat keuzeangst na een verkeerde keuze een onderdeel is van je realiteit en dat het z’n zegje wilt doen om jouw te beschermen voor nog meer onheil. Je hoeft niet bang te zijn voor de angst.

2. Realiseer je dat die angst irrationeel is en zich vooral afspeelt in jouw hoofd. Een verkeerde studiekeuze betekent alleen maar dat je niet meteen jouw plekje in de wereld hebt gevonden en dat je de eerste stap gezet hebt in het avontuur om te ontdekken wat echt bij je past.

3. Interpreteer jouw keuze om te stoppen juist als een teken dat je je intuïtie durfde te volgen en de moed had om te stoppen met een studie die echt niet bij je paste.

4. Investeer in het opbouwen van nieuwe zelfkennis. De kwaliteit van een studiekeuze staat gelijk aan de kwaliteit van je zelfkennis. Goed inzicht in wie je bent, wat je wilt en wat je kan is het fundament van een passende studiekeuze.

Nieuwe, betrouwbare zelfkennis kan het vertrouwen en de zekerheid terug brengen zodat je straks een passende studie kan kiezen. Maar juist die ontdekkingstocht naar jezelf is ingewikkeld. Je komt dan vast te zitten in wat ik noem: de ‘dubbele onduidelijkheid’: Je hebt geen idee wat je wilt studeren EN je hebt geen idee wat je kan doen om erachter te komen wat je wilt.

Tip! Als je een nieuwe studiekeuze wilt maken maar je hebt geen idee wat je nu wilt, gebruik dan mijn programma: Passende Studiekeuze Stap voor Stap. In dit online studiekeuzeprogramma kies je in 21 dagen met overtuiging voor één passende studie met behulp van mijn bewezen 4-stappen studiekeuzesysteem.

Tagged with →