De studiekeuze van mijn eigen kinderen heb ik van heel dichtbij meegemaakt. Ik was daarna heel nieuwsgierig of het maken van een studiekeuze bij andere studenten op dezelfde manier verloopt.

Ik heb daarom een vriendin van mijn oudste dochter een paar vragen gesteld en ik weet zeker dat haar ervaringen jongeren kunnen helpen die zich ook afvragen: “Welke studie past bij mij?”. Hieronder lees je haar tips en studiekeuze advies.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik doe nu de opleiding Creative Business bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), dit is een media opleiding. Op dit moment zit ik in het tweede jaar van mijn studie. De studie duurt in totaal 4 jaar.

Is dit je eerste opleiding of heb je hiervoor nog een andere opleiding gedaan?

Ik heb hiervoor een MBO-opleiding gedaan van 3 jaar bij dansacademie Lucia Marthas. Toen ik op de middelbare school zat, heb ik ook de vooropleiding van Lucia gevolgd. Ik heb in totaal dus 7 jaar op Lucia Marthas gezet. Dansen was echt mij passie.

Als ik terugkijk op deze opleiding vond ik het echt een hele mooie ervaring. Ik realiseerde me wel dat als ik de opleiding had afgerond en het werkveld in zou gaan, dat het een onzeker leven zou zijn. Je moet elke keer auditie doen voor bijvoorbeeld een musical of andere productie. En het is heel lastig om ertussen te komen zonder kruiwagen.

Ik wilde dus naast mij dansdiploma nog een ander diploma om zekerheid te hebben voor later. Ik vond media altijd al heel leuk. Daarom heb ik gekeken naar mediaopleidingen in Amsterdam. En toen gekozen voor Creative Business aan de HvA.

media studie hbo hva

Vond je het lastig om een studiekeuze te maken en heb je naar veel verschillende opleidingen gekeken?

Ik vond het zeker lastig, want ik wist niet zo goed wat ik precies wilde. Ik wilde wel iets richting media, maar wist niet zo goed hoe dat dan heette.

Ik heb ook gekeken naar de opleiding International business management omdat ik erg geïnteresseerd was in reizen en een business opzetten. Maar op de open dag kwam ik erachter dat het echt veel cijferwerk was en veel rekenen en daar ben ik niet heel goed in. Dus die opleiding ging van het lijstje.

Toen heb ik nog naar opleidingen gekeken die met events te maken hebben, maar dat was dan weer een soort combinatie met horeca en dat wilde ik ook niet. Uiteindelijk kwam ik dus bij media uit.

Hoe ben je aan goede informatie over de verschillende opleidingen gekomen?

Ik ben naar alle open dagen geweest. Ik wilde sowieso een indruk hebben van de school. Ik wist namelijk niet zo goed wat ik kon verwachten eigenlijk.

Dus toen ben ik samen met mijn moeder 3 scholen gaan bekijken. Ik heb 1 meeloop dag gedaan en dat vond ik eigenlijk wel heel erg leuk. Maar dat was op een privéschool (media management) en ik had het idee dat ik daar niet helemaal tussen paste. Bijna op het laatste moment kwam mijn moeder met het idee om nog naar de HvA te gaan om daar de media opleiding te bekijken. Toen we daar hadden gekeken hadden we allebei eigenlijk meteen een hele goede indruk. We hebben veel gevraagd aan de studenten daar en ik ging met een heel tevreden gevoel naar huis.

open dag bezoeken welke studie past bij mij

Ik ben op Lucia (school) aan informatie gekomen over verschillende opleidingen. We hadden daar namelijk een soort les voor. We konden in die les informatie zoeken over de verschillende scholen en opleidingen om te helpen bij het maken van je studiekeuze.

We moesten een lijstje maken van alle voor- en nadelen en we kregen de data van de open dagen. Dus eigenlijk waren we vanuit school wel al gestimuleerd om verder te zoeken en actie te ondernemen.

Wat is je advies aan jongeren die nu een studiekeuze moeten maken?

Ik zou zeker op de website brochures checken en alles goed doorlezen. Ook raad ik je aan om goed te kijken wat voor vakken je krijgt als je een bepaalde opleiding gaat volgen. Dit is namelijk waarvoor je opdrachten moet maken en wat je gaat leren. Het is erg belangrijk dat je dat wel aanspreekt anders is de kans groot dat je de opleiding niet leuk gaat vinden.

“zie ik mezelf echt door deze gangen lopen, voelt het goed? Voel ik me thuis op deze school?”

En ik zou zeker, als dat weer mogelijk is, naar verschillende open dagen gaan. Het is altijd fijn om samen met iemand te gaan die je goed kent. Bedenk ook bij jezelf: “zie ik mezelf echt door deze gangen lopen, voelt het goed? Voel ik me thuis op deze school?”

En wees niet bang om studenten aan te spreken. Zij maken het natuurlijk echt mee allemaal en als je een op een met ze praat kunnen ze je alles vertellen.

Op een open dag probeert een school zich natuurlijk een beetje te verkopen dus soms wordt het iets mooier gemaakt dat het is. Kijk hier een beetje doorheen en vraag aan iemand die de opleiding doet en wat zijn of haar ervaring is, en hoe hij of zij de open dag toen heeft ervaren. Als je er geen goed gevoel bij hebt, zou ik gelijk zeggen: niet doen. Ook bij twijfel zou mijn advies zijn: niet doen.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Vind je dat je de juiste studiekeuze hebt gemaakt?

Ja, ik ben blij dat ik uiteindelijk voor deze media opleiding heb gekozen. Ik vind wel dat studenten, ook in het tweede jaar van de opleiding nog steeds veel geholpen worden en er worden veel dingen voorgekauwd. Ik had verwacht dat dat anders zou zijn bij een HBO-opleiding, maar ik heb begrepen dat dat per opleiding verschilt.

Ik vind de vakken heel erg leuk. Je komt er ook achter wat je minder leuke vakken vindt, maar dat is nou eenmaal niet anders. Ik vind het bovendien fijn dat je uit verschillende richtingen kan kiezen en dus echt kan kiezen voor iets wat jij leuk vindt om te leren.

Hoe heb je het eerste jaar van de opleiding ervaren?

Ik vond het vooral erg lastig om weer te ‘leren’. Dit was ik bij de dansacademie niet echt meer gewend, zeker niet om weer een heel boek uit mijn hoofd te leren. Ik heb daarom echt even geworsteld met hoe ik moet leren en wat goede manieren zijn die voor mij werken. Ik heb daar een extra les in gevolgd. Het was fijn dat dit werd aangeboden.

Het eerste jaar heeft me dus geleerd dat ik op tijd moet beginnen met leren. En dat ik mijn opdrachten niet uitstel tot het laatste moment, maar een avond van te voren alles inlever.

Ik vond de opdrachten een stuk leuker dan de leertoetsen, maar dat komt omdat ik beter ben in opdrachten maken. Ik vond mij projecten ook altijd leuk (en nog steeds). In je projectgroepje leer je je medestudenten beter kennen en dat is heel leuk. In het begin was dat namelijk best lastig. Ik kende niemand dus alles was nieuw. In het eerste jaar kon ik best snel nieuwe schoolvriendinnen maken. Maar in het tweede jaar was dat gek genoeg een stuk lastiger. Dit jaar is iedereen wat meer op zichzelf. En de Coronatijd helpt hierin natuurlijk ook niet echt mee.

Heb je wel eens in een studiedip gezeten en gedacht “nu stop ik ermee”?

Ik heb nooit een moment gehad dat ik het niet meer leuk vond. Ik ben ook wel zo ingesteld dat je af moet maken waar je aan begint. Dus ik denk dat ik niet snel met een opleiding zou stoppen.

Ik denk ook dat het helpt als je je van tevoren echt goed verdiept in alle opleidingen die er zijn en de vakken die je daar krijgt, zodat je de juiste studiekeuze kunt maken. Dus nee, die studiedip is er bij mij nog niet geweest.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik een vaste baan in het media werkveld. Ik weet nog niet precies waar, maar ergens met leuke collega’s en waar ik elke dag weer iets anders meemaak. Ik heb dan een huis gekocht, woon dus op mezelf, met hopelijk een lekker salaris op zak.