Iedereen beschikt over natuurlijke sterke kanten. Dit zijn kwaliteiten die je min of meer automatisch inzet op school, tijdens een bijbaantje, tijdens het sporten of in een gesprek. In dit artikel leer je hoe je ontdekt wat jouw kwaliteiten of sterke kanten zijn.

3 Soorten Kwaliteiten

Om beter te begrijpen waar we het over hebben, verdelen we Kwaliteiten eerst onder in drie categorieën (zie figuur hieronder):

Sterke kanten studiekeuze

Incompetent
Dit zijn je zwakke kanten, dingen die je niet zo goed kan en waar je geen aanleg voor hebt. Je kan niet overal goed in zijn en weten waar je zwakke kanten liggen, helpt je deze te vermijden of aan anderen over te laten.

Competent
Dit zijn je sterke kanten die op een ‘normaal’ niveau zijn. Dit zijn vaardigheden die je beheerst.

Excellent
Dit zijn je sterke kanten die op een ‘hoog’ niveau zijn ontwikkeld. Je blinkt uit in deze vaardigheden en je kan je onderscheiden met het inzetten van deze persoonlijke kwaliteiten.

Je bent ‘opgegroeid in jezelf’ en jouw competente en excellente kwaliteiten zijn daarom voor jezelf heel normaal en vanzelfsprekend. Omdat je ze min of meer automatisch inzet, is het lastig om deze waar te nemen en onder woorden te brengen.

2 Benaderingen van Persoonlijke Ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling zou je op twee manier kunnen benaderen:

1. Verbeteren van je zwakke kanten en deze op een competent niveau brengen
2. Uitbouwen en ontwikkelen van je sterke kanten en deze op een excellent niveau brengen

Wat levert volgens jou het meeste succes en voldoening op?

Juist! De sterke kanten die je van nature inzet naar een hoger niveau ontwikkelen en aandacht besteden aan deze kwaliteiten levert uiteindelijk het meeste succes en plezier op in je studie en toekomstige werk.

Hieronder vindt je een aantal acties die je kan ondernemen om inzichtelijk te maken wat jouw sterke kanten zijn zodat je ze kan uitbouwen naar een excellent niveau:

Inschakelen van je omgeving

Het perspectief van een buitenstaander is waardevol omdat je zelf niet altijd in staat bent om te zien waar je echt goed in bent. Dat is zo normaal voor jezelf dat het niet meer opvalt.

Nieuwe inzichten over je sterke kanten zijn dichterbij dan je denkt en liggen ‘opgeslagen’ in de perspectieven van de mensen in jouw directe omgeving. De mensen die je goed kennen hebben het perspectief van een buitenstaander en kunnen beter beoordelen waar je echt in uitblinkt. Het is aan jou om die inzichten ‘los te weken’ en daarmee inzichtelijk te maken wat je natuurlijke sterke kanten zijn.

Ga als volgt te werk om meer inzicht te krijgen in je sterke kanten:

1. Selecteer 3 mensen in je omgeving waar je veel tijd mee door hebt gebracht
2. Stel een open vraag en luister naar het antwoord. Bijvoorbeeld: Wat zijn volgens jou mijn sterke kanten?
3. Noteer de antwoorden en ga op zoek naar de rode draad en terugkerende woorden

Sterke kanten - Inschakelen omgeving

Studiekeuzetest gericht op het ontdekken van je sterke kanten

Deze test maakt inzichtelijk wat je sterke en zwakke kanten zijn. De test is gericht op de arbeidsmarkt en gaat er vanuit dat je enige werkervaring hebt. Gebruik daarvoor de ervaringen die je hebt opgedaan in bijbanen, vrijwilligerswerk, groepswerk op school en hoe je thuis communiceert met je ouders, broers/zussen.

Om de test te kunnen maken, moet je eerst een account aanmaken op intermediair.nl. Daarna kan je test afleggen en krijg je een persoonlijk PDF rapport.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE