Het is nu echt definitief:
Als je na 1 september 2015 gaat studeren, leen je bij de overheid geld om je collegegeld en studiemateriaal te betalen. Het sociale leenstelsel.
Een paar feiten op een rijtje:
Als je op kamers gaat, leen je per maand ongeveer 279 euro. Dit komt neer op 3348 per jaar en ruim 13.000 euro in vier jaar. Dit wordt gezien als een studievoorschot in plaats van een studielening.
Na het afronden van je studie betaal je gespreid over een periode van 15-35 jaar dit geleende geld terug. Je hoeft pas af te betalen als je het minimumloon van bijna 1500 euro verdient.
De OV kaart wordt NIET afgeschaft en blijft in z’n huidige vorm bestaan. Dat betekent dat je niet hoeft te lenen om heen- en weer te reizen naar je studie.
Wat zijn de gevolgen van het leenstelsel voor mij?
Je gaat natuurlijk geld lenen en daarmee bouw je een schuld op bij de overheid, dat is het zichtbare gevolg. Er zijn echter subtielere, belangrijke gevolgen voor het kiezen van een passende studie:
- De druk om goed te kiezen neemt verder toe. Een passende studiekeuze maken was al niet eenvoudig en nu de financiële gevolgen van een verkeerde studiekeuze groter zijn is de noodzaak om direct een passende studiekeuze te maken belangrijker. Het is goed om je te bewust te zijn dat deze extra druk invloed heeft op jouw gedachtegang over je studiekeuze.
- De kwaliteit van je studiekeuze moet omhoog. Je moet zowel voor jezelf als voor je omgeving goed kunnen onderbouwen waarom die ene studie echt past bij jou. Dat betekent bijvoorbeeld dat je meer ervaring moet opdoen voordat je een definitieve beslissing maakt. Ik raad je aan minimaal 40 uur (1 werkweek) mee te draaien in het vakgebied of de studie die je voor ogen hebt.