Ruim twaalf jaar heb je in de schoolbanken doorgebracht. Nu je je felbegeerde diploma op zak hebt, is het tijd om verder te kijken. Misschien weet je al precies wat je wilt gaan doen en heb je je al ingeschreven voor een leuke studie.
Maar er is ook een groeiende groep jongvolwassenen die het studieleven nog een jaartje uitstelt. Je kunt verschillende redenen hebben om voor een tussenjaar te kiezen. In dit artikel lees je waar een tussenjaar goed voor is en hoe je je erop voorbereidt.
Inhoudsopgave
Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar
Een tussenjaar is een periode na de middelbare school of tijdens je opleiding waarin je niet studeert. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om een tijdje te gaan werken, vrijwilligerswerk te gaan doen of om te reizen. Zo’n tussenjaar kan je helpen om je toekomstplannen beter te omlijnen.
Het is ook een goede manier om je horizon te verbreden, of gewoon om bij te komen van je middelbareschooltijd. Ook tijdens je studie kun je een tussenjaar nemen als je bijvoorbeeld wilt uitzoeken of je huidige studie wel past.
Corona als katalysator
Steeds meer jongeren zijn de afgelopen jaren tot deze ontdekking gekomen en kozen voor een tussenjaar. De coronacrisis was daarin een belangrijke katalysator. Het afstandsonderwijs vergde veel van scholieren en lange tijd was hun toekomst erg onzeker.
Veel studenten waren bang om studievertraging op te lopen omdat er bijvoorbeeld weinig stageplekken beschikbaar waren. Ook het gebrek aan contact met medestudenten en docenten was voor velen reden om de studie even uit te stellen.
Woningcrisis en basisbeurs
Na de coronacrisis volgde een woningcrisis. Het vinden van een kamer in de stad waar je wilt studeren werd een steeds grotere uitdaging.
Je hebt dan een paar opties. Je kunt thuis blijven wonen en elke dag meerdere uren pendelen. Of je betaalt een veelvoud van wat het krappe kamertje eigenlijk waard is. Of je probeert het over een paar maanden nog een keer en gaat in de tussentijd iets anders doen.
Op dit moment blijkt ook de geplande invoering van de basisbeurs een goede reden voor het nemen van een tussenjaar.
Tussenjaar voorbereiden
Als je, om wat voor reden dan ook, hebt gekozen voor een tussenjaar, is het zaak om je goed voor te bereiden. Deze periode is immers niet bedoeld om gamend in je bed door te brengen. Ook dat gaat na een tijdje vervelen en het is zonde van je tijd. Bovendien zal het je relatie met huisgenoten of familieleden niet bevorderen.
Zodra je voor jezelf de knoop hebt doorgehakt, ga je bedenken waar je je tijd dan wel aan wil besteden. Misschien wil je je oriënteren op de juiste studiekeuze en ontdekken waar je talenten liggen. Of wil je een maatschappelijke bijdrage leveren door vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Of misschien is dit wel het perfecte moment om je talenkennis op te schroeven door Spaans te gaan leren.
Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Kosten tussenjaar
Er komt een hoop bij kijken als je het nemen van een tussenjaar goed wil regelen. Denk aan het pauzeren van je studiefinanciering of tijdig aanvragen van een visum als je in het buitenland wil werken. Gelukkig sta je er niet alleen voor. De overheid heeft hiervoor zelfs een speciale tool ontwikkeld. Op basis van je leeftijd en je wensen stelt de tool een tijdlijn voor je op. Zo kun je precies zien wat je moet regelen, wanneer en waar of hoe je dat kunt doen.
Wat je ook moet regelen, zijn de kosten voor je levensonderhoud. Als je niet van plan bent om te gaan werken, heb je voldoende spaargeld nodig. Ook als je wel wilt werken, heb je een buffer nodig om de periode voor je eerste salarisuitbetaling te overbruggen. Het is ook handig om geld opzij te zetten voor een vliegticket, voor het geval je eerder naar huis wilt.
Oriënteren
Als je het nog niet zeker weet, kun je online veel inspiratie opdoen. Bezoek verschillende websites en lees vooral veel ervaringen van anderen. Daar word je vanzelf al enthousiast van. Als je agenda het toestaat, zou je ook nog een bezoekje kunnen brengen aan de Nationale Tussenjaarbeurs.
Goed om te weten: VPN’s waar je kosteloos gebruik van kunt maken, kan je beter links laten liggen. Meestal doen ze meer kwaad dan goed. Wel kun je tijdelijk een VPN gratis uitproberen. Met een beetje handigheid kun je met een VPN namelijk ook veel geld besparen op bijvoorbeeld vliegtickets en ho(s)tels.
Trek samen op met tussenjaargenoten
Met een goede voorbereiding haal je het meeste uit je tussenjaar. Het kan ook fijn zijn om voor vertrek alvast contact te leggen met andere tussenjaargenoten die dezelfde plannen hebben.
Misschien kunnen jullie samen op zoek naar accommodatie en de kosten delen. Een taalcursus is ook een perfecte gelegenheid om op je bestemming snel in contact te komen met internationale soloreizigers.
Sta open voor veel nieuwe en interessante ontmoetingen, maar blijf natuurlijk wel denken aan je eigen veiligheid. Kom uit je comfortzone. Een tussenjaar is voorbij voor je het weet. Maar dan heb je wel veel over jezelf geleerd en kom je een stuk zelfverzekerder en (wereld)wijzer weer terug. Vol goede moed om aan je studie te beginnen of de draad weer op te pakken.