Je bent niet de enige student die het lastig vindt om een studiekeuze te maken. In deze post wordt er een voorbeeld gegeven uit de praktijk. Pippi-Lotte is nu tweedejaars student Levensmiddelentechnologie. Haar studie is gevestigd in Wageningen. Hier heeft ze het nu erg naar haar zin maar het maken van een studiekeuze vond ze erg lastig: “Ik had een profiel waarmee ik veel kanten op kon. Eigenlijk vond ik alles ook wel leuk daarom was het moeilijk om een studiekeuze te maken.”

In deze post komt ook Annet Daamen aan het woord. Zij is studiekeuzebegeleider bij jouweigenkoers. Annet gaat inhoudelijk in op de stappen die Pippi-Lotte heeft ondernomen.

Volgen van open dagen en kiezen studierichting

Pippi-Lotte heeft veel meeloopdagen gedaan en open dagen bezocht: “Ik heb dit gedaan omdat ik er dan echt achter zou komen wat ik wilde.” Na het volgen van deze meeloopdagen en open dagen kwam ze er al snel achter dat meerdere opleidingen goed bij haar zouden kunnen passen: “Ik ben nog steeds van mening dat ik net zo goed iets anders zou kunnen doen wat ik ook heel leuk had gevonden”, vertelt ze.

Op een gegeven moment kwam Pippi-Lotte achter een studierichting: “Ik bedacht dat ik iets wilde gaan doen met mijn bètavakken. Dit omdat ik deze vakken vooral heel leuk vond en ik echt iets met bètavakken kan en wilde gaan doen. Daar ben ik op gaan verder kijken.” Tijdens het kijken naar bèta studies kwam Pippi-Lotte erachter dat ze niet een bèta studie wilde doen die te veel gericht was op de bèta kant.

Ze kwam uit bij twee studies: “Technische geneeskunde of levensmiddelentechnologie werd de keuze. Uiteindelijk heeft de universiteit Wageningen de doorslag gegeven. Dit trok mij meer.” Annet vertelt: “Het is heel belangrijk waar Pippi-Lote naar heeft gekeken. De vakken die je leuk vindt maar ook de vakken waar je heel slecht in bent moet naar worden gekeken.”

Hulp bij studiekeuze

Pippi-Lotte is uiteindelijk achter haar studiekeuze gekomen door veel te praten: “Vooral met verschillende mensen ben ik gaan praten over een studiekeuze: mijn schoolvrienden, decanen en ouders. Ik kwam er uiteindelijk achter dat ik bèta vakken echt heel leuk vindt en dat ik het jammer zou vinden als ik die vakken niet meer zou kunnen doen.

Annet vertelt dat ze het praten met verschillende personen van Pippi-Lotte heel goed vind: “Ik denk dat het altijd van belang is. Ik zeg ook altijd de praktijk is meer dan alleen de studierichting. Het heeft ook te maken met: de stad waar je zit, het gebouw, het type studenten wat er rondloopt, maar ook de mensen in je omgeving. Zij zien kwaliteiten bij jou of juist de valkuilen waar je zelf niet altijd bewust van bent. Door hen te vragen welke kwaliteiten zie jij bij mij of wat zou jij bij mij vinden passen helpt je verder in je zoekproces. Zo kun je alles verder gaan onderzoeken.”

Rol school in studiekeuzeproces

Pippi-Lotte vertelt: “Vanuit school kregen wij wel veel begeleiding bij het maken van de studiekeuze dus ik heb ook gebruik gemaakt van een gesprek met de decaan. Als je die hulp niet op school krijgt moet je hulpmiddelen zoeken daarbuiten want die zijn er wel.” Een voorbeeld van een hulpmiddel is het inschakelen van een studiekeuzebegeleider. Annet vertelt: “Er zijn veel jongeren die al vroeg weten wat zij willen worden. Degene die bij mij komen zijn vaak scholieren die heel veel studies leuk vinden, Pippi-Lottes, maar ook komen ze naar mij toe als ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.”

Annet vindt duidelijk uit het verhaal van Pippi-Lotte naar voren komen dat het maken van een studiekeuze eigenlijk een proces is: “Je moet de hele studie bekijken en doornemen. Dat is niet iets wat je even aan het einde van je schoolperiode doet. Ik merk wel dat jongere tegen het einde van de schoolperiode denken even een studie te kiezen.”

Tip van Pippi-Lotte

“Als op een gegeven moment meerdere studies je leuk lijken kijk dan naar waar je terecht komt. Dit heb ik ook gedaan. Ik keek naar hoe ik mij voelde bij een school.”

Reactie van Annet op tip Pippi-Lotte

“Het is goed dat Pippi-Lotte heeft gekeken naar welke school ze beter bij haar vond passen. Ik denk dat als je een opleiding doet in een omgeving waar je je niet ‘happy’ voelt, dat kan door een hele hoop verschillen dingen zijn, dat het dan een reden kan zijn waarom je het niet gaat redden.”

Pippi-Lotte helpt nu scholieren die het ook lastig vinden om een studiekeuze te maken. Zij is te benaderen via deze link

Heb jij wat gehad aan het verhaal van Pippi-Lotte? Vind jij ook veel vakken leuk op de middelbare school? Laat hieronder een berichtje achter!