Als je moeite hebt om te ontdekken welke studie bij je past, is het belangrijk om eerst aandacht te besteden aan het opbouwen van zelfkennis. Geen betrouwbare zelfkennis = geen passende studiekeuze.
Maar hoe doe je dat? Wat kan je doen om nieuwe zelfkennis op te bouwen voor je studiekeuze?
In deze video leer je hoe je ontdekt wie je bent, de bronnen die je kan inzetten voor nieuwe zelfkennis en maak je een oefening voor ‘instant’ zelfkennis.
Klik hieronder op ‘Play’ om de video te bekijken. Download onder de video ook de bijbehorende invuloefening.
Inhoudsopgave
Transcript Video Hoe je Ontdekt wie je bent
Welkom bij deze tweede video! Ik ben Tom Dekker en op studiekeuzemaken.nl help ik jongeren zoals jij om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en welke studie daarbij past.

Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
In deze video leer je hoe je ontdekt wie je bent maar ik wil beginnen met een andere vraag:
Waarom ga ik studeren? Voor de jongeren die ik begeleid en in mijn persoonlijke ervaring, is studeren de route naar een groter levensdoel: Persoonlijk Succes. Voor de een is dat veel geld verdienen, de ander wilt beroemd worden, je wilt de wereld verbeteren, mensen helpen, het beste uit jezelf halen of een combinatie van deze ambities.
Wat jouw versie van succes ook is, om dat later te bereiken heb je een diploma nodig. Een diploma is jouw ticket tot de banen en vakgebieden die dat succes mogelijk maken.
Een diploma kan je alleen behalen als je op de goede plek zit en vier jaar of langer gemotiveerd blijft om te studeren. Je hebt een passende studie nodig om een diploma te behalen en straks succes te kunnen ervaren. In de eerste video hebben we geleerd dat Om te weten wat bij je past, heb je zelfkennis nodig.
Dat betekent dat zelfkennis het startpunt is van jouw route naar persoonlijk succes. De tijd en aandacht die je nu investeert in het opbouwen van nieuwe inzichten over je passies, interesses en kwaliteiten levert een passende studie op. Met een passende studie kan je een diploma behalen. Dat diploma geeft toegang tot jouw versie van succes.
Oke, toewerken naar persoonlijk succes, dat staat er op het spel. terug naar nu. Tijdens de vorige video heb je gekeken naar je huidige niveau van zelfkennis door een cijfer te geven op een schaal van 1-10. Haal dat cijfer even in gedachte voor jezelf terug. Dat is gewoon waar je nu staat, niks mis mee. Eerlijk met jezelf zijn over je huidige plek is de eerste stap naar vooruitgang.
Als je tot de conclusie gekomen bent dat je tijd en aandacht moet besteden aan nieuwe zelfkennis, dan is de vraag die probeert te beantwoorden niet: welke studie past bij mij? Maar: welke acties kan ik nemen om meer inzicht te krijgen in wie ik ben?
En dat is de vraag die ik nu voor je ga beantwoorden. Er zijn in totaal 5 bronnen die jij kan aanboren om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Net als het winnen van water uit een waterbron gebruik je deze bronnen om zelfkennis te winnen uit een zelfkennisbron.
Ik geef je per bron een tip en een korte uitleg, schrijf mee en bepaal welke acties jij kan nemen.
Een studiekeuzetest maken.
Hoewel een professionele studiekeuzetest je zeker verder kan helpen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de de meeste gratis studiekeuzetestjes weinig opleveren. Een test kan je geen kant-en-klare antwoorden geven, een test biedt aanknopingspunten, een puzzelstukje. Een test biedt slechts een perspectief. De echte waarde van een studiekeuzetest zit in jouw reflectie op de uitkomst. Als de test 10 minuten kost om te maken, besteed dan ook 10 minuten aan de resultaten
Reflecteren.
Denk aan bijbaantjes die je hebt gehad, de vakken die je volgt op de middelbare school, de sporten die je beoefent, vrijwilligerswerk. Welke twijfels had ik toen? Wat gaf de doorslag? Waarom heb je daarvoor gekozen?
Omgeving Inschakelen.
Om een completer beeld te vormen, moet je nieuwe perspectieven opzoeken en toelaten. Tip! Je wilt hun perspectief, dus luister goed naar antwoorden en schrijf deze eventueel op. Ga daarna op zoek naar terugkerende elementen. Dit kan je het beste per e-mail of whatsapp doen zodat mensen tijd hebben om hun antwoord te formuleren.
Juiste Vragen stellen.
Wat heb je meegemaakt, welke doelen heb je bereikt, welke mensen heb je ontmoet?
Modellen inzetten.
De laatste bron is het inzetten van modellen. Ik ga er straks een met je delen. Een tip voor alle bronnen. Als je serieus aandacht gaat besteden aan zelfkennis volgen de inzichten elkaar sneller op.
Iedere bron bevat niet voor niets een werkwoord en het is belangrijk dat je in actie komt. Ga mensen in je omgeving lastig vallen, koop een notitieboekje, prikkel je fantasie, maak een lange wandeling en reflecteer op belangrijke ervaringen in je leven.
Nieuwe Zelfkennis opbouwen verdient jouw aandacht, het staat aan de basis van een passende studie én jouw persoonlijke succes.
Daarom geef ik je tot slot nog een actiestap, een model of tijdelijke bril die je kan opzetten voor ‘instant zelfkennis’ : Het 3-breinen model. In dit model gaan we ervan uit dat een menselijk brein is opgebouwd uit drie verschillende breinen die samen één geheel vormen: Het reptielenbrein, het emotionele brein en het logische brein.
Ieder type brein is verantwoordelijk voor een dimensie of aspect van je dagelijkse leven:
Fysiek, Emotioneel, Mentaal. Een model is een bril die je opzet om te begrijpen welke voorkeuren je hebt. Dit model gaat ervan uit dat jij een voorkeur hebt voor het inzetten en ervaren van een dimensie en de kenmerken en activiteiten die daarbij horen. Probeer de mensen in je omgeving maar eens in te delen
Nu je kennis hebt gemaakt met deze verschillende dimensies heb je waarschijnlijk intuïtief wel een voorkeur ontdekt. In de invuloefening heb ik de activiteiten die horen bij de verschillende dimensies erbij gezet en kan je voor jezelf bepalen welke dimensie jouw voorkeur heeft.
Download hierboven de samenvatting en de invuloefening en bepaal in welke dimensie jij het meeste tijd doorbrengt en je prettig voelt. Dit kan je helpen om in grote lijnen te bepalen welk vakgebied of studierichting er bij jou voorkeur aansluit.