In deze online studiekeuze workshop leer je welke stappen je kan zetten om vóór 1 mei met zekerheid een passende studie te kiezen. Klik hieronder op ‘play’ om de workshop te starten.
Inhoudsopgave
- Transcript Studiekeuze Workshop:
- Moeite met je studiekeuze?
- 2 Studiekeuze Mindsets
- Het Studiekeuzeproces
- De 3 Stappen naar een passende studie
- Hoe is zo’n studiekeuzeproces opgebouwd?
- 1. Betrouwbare Zelfkennis opbouwen
- 2. Informatie & Ervaringen verzamelen
- 3. De Knoop Doorhakken
- Wat heb je geleerd?
- Moeite met je studiekeuze?
Transcript Studiekeuze Workshop:
Als je je voor 1 mei wilt inschrijven voor een studie, heb je nog ruim 3 maanden om een passende studiekeuze te maken en als je de juiste acties onderneemt, is dat tijd genoeg. Een passende studie is een studie die goed aansluit bij jouw ambities, passies, kwaliteiten en interesses en waar je met volle overtuiging achter kan gaan staan.
Om er voor te zorgen dat je de aankomende tijd de juiste acties onderneemt en toe kan werken naar duidelijkheid over je studiekeuze, geef ik je in deze presentatie tips en advies zodat je je vóór 1 mei met volle overtuiging kan inschrijven op een hogeschool of universiteit.
Voordat ik je ga leren hoe je hiernaar toe kan werken, wil ik je vragen om alle potentiële afleidingen alvast even uit te schakelen en je volle aandacht bij deze training te houden. Schakel je e-mail, Facebook en andere online activiteiten even af en zet je telefoon op stil. Ik beloof je, al die afleidingen zijn er als we klaar zijn nog steeds.
Pak ook even een pen & papier of open een nieuw kladblok of tekstverwerker op je computer zodat je belangrijke inzichten en actiestappen kan opschrijven. Het kortste potlood is beter dan het langste geheugen.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Even voorstellen. Mijn naam is Tom Dekker. Jullie kennen mij waarschijnlijk van Studiekeuzemaken.nl. Op mijn website help ik jongeren ontdekken wie ze zijn en wat ze willen zodat ze een passende studie kunnen kiezen. Ik koos zelf ooit een verkeerde studie en toen ik mijn omgeving merkte dat veel jongeren daarmee worstelen werd het mijn missie om hulpmiddelen en ondersteuning te bieden voor jongeren. Ik heb op studiekeuzemaken.nl een aantal programma’s gelanceerd waarmee je zelfstandig duidelijkheid kan creëren over je studiekeuze waaronder: toolbox, www, masterplan en onlangs mijn nieuwste programma: Wie ben ik? Stap voor Stap.
Oke… Laten we gaan beginnen.
2 Studiekeuze Mindsets
Als je een passende studie wilt kiezen, is het allereerst belangrijk dat je de juiste houding aanneemt ten opzichte van je studiekeuze en je toekomst. Ik wil daarom eerst de 2 cruciale mindsets of houdingen ten opzichte van je studiekeuze met je delen.
Ik ben 100% Verantwoordelijk voor mijn studiekeuze
Het is belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Er komt niemand opdagen die jouw studiekeuze kan maken. Jij zit straks 4 jaar of langer op de fiets of in de trein om te werken aan je toekomst. Neem de verantwoordelijkheid om iets te vinden wat echt bij jou past. Anderen kunnen je daar natuurlijk wel bij helpen, maar het is uiteindelijk jouw studiekeuze. Het feit dat je je hebt ingeschreven voor deze online training is voor mij een goed teken dat je bereid bent om die verantwoordelijkheid te nemen
Ik verwacht dat ik een Passende Studiekeuze kan maken
Verwachtingen bepalen de uitkomst en als je een verkeerde keuze hebt gemaakt of je hebt al een tijdje moeite om te ontdekken wat je wilt, kan de verwachting ontstaan dat het je niet gaat lukken om iets te vinden wat bij je past. Je hebt weinig vertrouwen dat het je gaat lukken om met zekerheid te kiezen voor een studie. Toch heeft juist die verwachting direct invloed op het resultaat van je studiekeuze en wordt het een selffullfilling prophecy. Ik verwacht dat het jou met de juiste begeleiding gaat lukken om een passende studie te kiezen! Verwacht daarom van jezelf dat je met de juiste houding, ervaringen en informatie uiteindelijk prima in staat bent om een passende studie te kiezen, ook als het nu nog niet lukt.
Het Studiekeuzeproces
Oke nu je de verantwoordelijkheid neemt voor je studiekeuze en de verwachting hebt dat het je gaat lukken is het nu waardevol om even uit te zoomen en je studiekeuze in een groter geheel te plaatsen. Waarom ga je eigenlijk studeren?
Voor de jongeren die ik begeleid en in mijn persoonlijke ervaring, is studeren de route naar een groter levensdoel: Persoonlijk Succes. Voor iedereen is dat anders. Jij wilt misschien veel geld verdienen, of beroemd worden, je wilt de wereld verbeteren, mensen helpen, het beste uit jezelf halen of een combinatie van deze ambities. Wat jouw versie van succes ook is, om dat later te bereiken heb je een diploma nodig. Een diploma is jouw ticket tot de banen en vakgebieden die dat succes mogelijk maken. Een diploma kan je alleen behalen als je op de goede plek zit en vier jaar of langer gemotiveerd blijft om te studeren. Je hebt een passende studie nodig om een diploma te behalen en straks succes te kunnen ervaren. Om in staat te zijn om te kiezen voor een passende studie heb je inzicht nodig in wie je bent en wat je wilt. Je hebt zelfkennis nodig. Dit staat aan de basis van persoonlijk succes.
De 3 Stappen naar een passende studie
Oke.. Hoe maak je dan een passende studiekeuze? In de maanden na mijn verkeerde studiekeuze leerde ik van een studiekeuzebegeleider de belangrijkste les over mijn studiekeuze. Als je iets meeneemt van deze training laat het dan dit zijn:
Een studiekeuze gaat niet over het kiezen van een studie
Een studiekeuze gaat over de ontdekkingstocht naar wie je bent
Een passende studiekeuze is slechts het resultaat
Een studiekeuze is geen eureka moment onder de douche, op de fiets of als je een broodje smeert. De les hier is dit: Een studiekeuze is het gevolg, het resultaat van een afgelegd studiekeuzeproces. Als je dit proces begrijpt en stap-voor-stap volgt, ben je uiteindelijk in staat om een passende studie te kiezen.
Hoe is zo’n studiekeuzeproces opgebouwd?
Als je je studiekeuze voorstelt als het opbouwen van een piramide dan is de eerste en belangrijkste stap het leggen van het fundament: betrouwbare zelfkennis. Dit fundament biedt de stevigheid en stabiliteit voor de rest van de piramide, hier bouw je jouw studiekeuze op verder.
De tweede bouwlaag is gericht op het verzamelen van informatie & ervaringen. Met de zelfkennis die je hebt opgebouwd, kan je met een persoonlijke filter of bril op de websites van hogescholen en universiteiten interessante studies herkennen. Vervolgens kan je op open dag of meeloopdagen beoordelen of de studie echt bij je past.
Als het fundament en de tweede laag stevig genoeg zijn, kunnen we het topje van onze piramide er eenvoudig opzetten. Dit is het resultaat van jouw ontdekkingstocht. Als je genoeg zelfkennis hebt opgebouwd en genoeg informatie en ervaringen hebt verzameld, kan je definitief de knoop doorhakken en zonder twijfel een passende studie kiezen.
Ik raad je aan om de volgende verdeling te gebruiken voor het besteden van je tijd en aandacht. 50/40/10. Dat betekent als je in 10 weken een passende studie wilt kiezen, besteed je 5 weken aan het opbouwen van zelfkennis, 4 weken aan het verzamelen van informatie en ervaringen en hak je in de laatste week de knoop door.
Dit is in hoofdlijnen het proces wat jij kan volgen om een passende studie te kiezen en daarmee een verkeerde keuze te voorkomen. 1, 2, 3. . Als je dit proces volgt en blijft voeden met zelfkennis, informatie en ervaringen is het ‘automatische resultaat’ een passende studiekeuze.
Jouw studiekeuzeproces is aan regels gebonden. De belangrijkste regel is dat je iedere stap eerst moet afronden voordat je aan de volgende stap begint. Je kan geen stappen overslaan. Het is cruciaal dat je de acties onderneemt die passen bij je huidige plek in het studiekeuzeproces, anders is er sprake van een mismatch.
Deze training gaat over jouw studiekeuzeproces. Ik wil jou in staat stellen om zelfstandig jouw proces te volbrengen zodat je straks een passende studie kan kiezen. De eerste stap die we moeten nemen, is bepalen waar je nu staat in jouw studiekeuzeproces. In de medische wereld zeggen ze wel: ‘De diagnose is het halve medicijn’.
Teken de piramide voor jezelf uit en teken naast de drie stappen de pijl omhoog. Zet een kruisje op de plek waar je nu gevoelsmatig staat. Die plek is neutraal, dat is niet goed of fout, dat is gewoon waar je nu staat. Heb je voldoende inzicht in wie je bent en wat je wilt? En zo ja, heb je voldoende informatie en ervaringen verzameld om de knoop te kunnen doorhakken?
Oke. Zet nu ook een pijl of een kruisje op de plek waar je nu de meeste aandacht besteed en acties onderneemt en ga voor jezelf na of er sprake is van een mismatch. Besteed je nu de juiste acties en tijd?
Ik ga nu per onderdeel, per stap van het studiekeuzeproces een aantal tips en acties met je delen. Schrijf mee op basis van je huidige plek in het studiekeuzeproces.
1. Betrouwbare Zelfkennis opbouwen
We beginnen met het bouwen van jouw fundament: Betrouwbare zelfkennis. Deze stap is volledig intern gericht op jouw binnenwereld en heeft als doel om betrouwbare inzichten op te bouwen over je eigen passies, interesses, kwaliteiten en voorkeuren.
Ook hier geldt; maak eerst inzichtelijk waar je nu staat. Wat is je huidige niveau van zelfkennis op een schaal van 1-10? Noteer dit getal in de piramide die je zojuist hebt getekend.
Ontdekken wie je bent en wat je wilt is nu eenmaal ingewikkeld. Dat is ook de reden dat veel jongeren begeleiding inschakelen.
Nieuwe zelfkennis is onderdeel van het begrijpen van jouw zelfconcept, of identiteit. Dit is het verhaal wat je vertelt aan jezelf, over jezelf. Iedereen heeft zo’n eigen verhaal. Omdat dit grotendeels onbewust is opgebouwd, is dit vaak erg ongrijpbaar. De uitdaging hier is om dat bewuster te maken.
Om wat licht in de duisternis te schijnen, geef ik je in totaal 5 bronnen die je kan aanboren om nieuwe inzichten op te bouwen over jezelf:
Testen maken
Hoewel een professionele test je zeker verder kan helpen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de de meeste gratis testjes weinig opleveren. Een test kan je geen kant-en-klare antwoorden geven, een test biedt aanknopingspunten, een puzzelstukje. Een test biedt slechts een perspectief.
De tip hier is. De échte waarde van een test zit in jouw reflectie op de uitkomst. Als de test 10 minuten kost om te maken, besteed dan ook 10 minuten aan de resultaten
Reflecteren
Denk aan bijbaantjes die je hebt gehad, de vakken die je volgt op de middelbare school, de sporten die je beoefent, vrijwilligerswerk.
Begin met de twee belangrijke beslissingen over je toekomst. Profielkeuze, middelbare school. Welke twijfels had ik toen? Wat gaf de doorslag? Waarom heb je daarvoor gekozen?
Omgeving Inschakelen
Om een completer beeld te vormen, moet je nieuwe perspectieven opzoeken en toelaten.
Tip! Je wilt hun perspectief, dus luister goed naar antwoorden en schrijf deze eventueel op. Ga daarna op zoek naar terugkerende elementen. Dit kan je het beste per e-mail of whatsapp doen zodat mensen tijd hebben om hun antwoord te formuleren.
Juiste Vragen stellen
Wat heb je meegemaakt, welke doelen heb je bereikt, welke mensen heb je ontmoet?
Modellen inzetten
De laatste bron is het inzetten van modellen. Dit is een tijdelijke bril die je opzet om jezelf te beoordelen en in kaart te brengen welke voorkeuren je hebt. Een goed voorbeeld is ben je introvert of extravert?
Een tip voor alle bronnen. Als je serieus aandacht gaat besteden aan zelfkennis volgen de inzichten elkaar sneller op.
Iedere bron bevat niet voor niets een werkwoord en het is belangrijk dat je in actie komt. Ga mensen in je omgeving lastig vallen, koop een notitieboekje, prikkel je fantasie, maak een lange wandeling en reflecteer op belangrijke ervaringen in je leven.
Nieuwe Zelfkennis opbouwen verdient jouw aandacht, het staat aan de basis van een passende studie én jouw persoonlijke succes.
2. Informatie & Ervaringen verzamelen
Als je voldoende inzicht hebt in wie je bent en wat je wilt, kan je aan de volgende stap beginnen van jouw studiekeuzeproces. Informatie & Ervaringen verzamelen. Deze stap is extern gericht en heeft als belangrijkste doel: Studies vinden en beoordelen die passen bij wie je bent en wat je wilt.
Ook hier geldt, maak eerst inzichtelijk waar je nu staat en wat je huidige niveau van studiekennis is op een schaal van 1-10. Noteer dit getal in de tweede laag van jouw piramide.
Het gevaar tijdens deze stap is een gebrek aan focus en het risico is dat de hoeveelheid informatie overweldigend wordt. Er ontstaat dan information overload, je ervaart keuzestress en je ziet door de bomen het bos niet meer.
De input is hier is de zelfkennis die je hebt opgebouwd tijdens stap 1. Noteer zoveel mogelijk, maar minimaal 10 criteria voor een passende studie en verdeel deze in 4 categorieen: MoSCoW
Deze lijst met criteria en de beoordeling op basis van MoSCoW vormt jouw persoonlijke zoekfilter of bril om te bepalen welke studies interessant zijn. Print de musthaves en shouldhaves in je geheugen zodat je goed kan beoordelen of een studie interessant is voor jou. Het is belangrijk dat je dan een goede balans vindt tussen de volgende typen informatie: Onafhnelijke, gekleurd en subjectief. Zorg dat je uit elke categorie relevante informatie verzameld van een interessante studie om een compleet beeld te vormen.
Het andere gedeelte van stap 2 gaat over het verzamelen van ervaringen. Als je een huis koopt, ga je uiteraard eerst kijken en grondig inspecteren. Hetzelfde geldt voor je studiekeuze.
Je hebt nu informatie uit 3 categorieen en ervaringen met 3 verschillende experimenten. Een goede input voor stap 2 van je studiekeuzeproces.
3. De Knoop Doorhakken
Tot slot hak je de knoop door en maak je een definitieve studiekeuze waar je helemaal achter kan gaan staan. Deze stap is gericht op het samenbrengen van jouw binnenwereld en de buitenwereld. Het doel is hier om Met zekerheid te kiezen voor een studie en inzicht te krijgen in je motivatie. Maak eerst weer inzichtelijk waar je nu staat en noteer dat getal in de bovenste driehoek van jouw piramide.
Zoals gezegd is een passende studie het resultaat van de ontdekkingstocht naar wie je bent en pas als je..
Een goede beslissing is gebaseerd op een gezonde balans van gevoel en verstand. Tijdens je ervaringen met de studie ontwikkel je een gevoel ten aanzien van de studie en het is belangrijk dat je hiernaar luistert. Tegelijkertijd is de onderbouwing en motivatie een taak van je verstand die je ook serieus moet nemen. Probeer niet alleen maar na te denken en met logisch redeneren een studie te kiezen, en ga ook niet helemaal alleen maar of op wat goed voelt. Het gaat om het vinden van een gezonde balans.
Bij een grote beslissing hoort een bepaalde mate van twijfel.. dat is normaal. Dat betekent niet dat de studie niks voor je is maar dat je het serieus neemt. Pas op…
Een goede manier om inzicht te krijgen in je motivate is op zoek te gaan naar de overlap tussen jezelf en een interessante studie. Door deze visueel te maken met behulp van twee overlappende cirkels kan je je studiekeuze onderbouwen met zelfkennis. Teken twee cirkels die elkaar in het middel overlappen. Aan de linkerkant.. Aan de rechterkant. Deze opdracht kan je uiteraard herhalen voor meerdere studies.
Wat heb je geleerd?
Oke we hebben geleerd dat je de verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen studiekeuze en de gezonde verwachting moet hebben dat het je gaat lukken om iets te kiezen wat bij je past. Daarna heb ik uitgelegd dat een studiekeuze het resultaat, het gevolg is van een afgelegd studiekeuzeproces. Dat proces is opgebouwd uit drie stappen: Betrouwbare zelfkennis opbouwen, informatie en ervaringen verzamelen en tot slot de knoop doorhakken. Als je dit proces blijft voeden met nieuwe inzichten over jezelf en informatie en ervaringen werk je stap-voor-stap toe naar duidelijkheid over je studiekeuze.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.