Als je een verkeerde keuze hebt gemaakt, heb je zelf de keuze om te bepalen hoe je daar op reageert. Je kan zelf kiezen hoe je nadenkt over een verkeerde studiekeuze.

De gedachtegang die je kiest, is van invloed op de kwaliteit van je volgende studiekeuze. Als je de juiste houding aanneemt, kan je lessen leren voor je volgende studiekeuze.

Het is dan zinvol om over de volgende aspecten na te denken:

Perspectief 1. Reflecteer uitgebreid op de ervaringen die je hebt opgedaan

Als je nieuwe inzichten over jezelf kan leren, is een verkeerde studiekeuze eigenlijk een goudmijn van lessen voor de toekomst. Waardeer daarom die lessen meer dan de ‘verkeerde’ studie ervaring. Een ‘verkeerde’ of ‘foute’ studiekeuze is slechts een concept in je eigen hoofd.

Perspectief 2. Relativeer de toegevoegde waarde van een studie

Hoewel een officieel HBO of WO diploma op de arbeidsmarkt waarde heeft, is dit zeker niet de enige route naar kennis en vaardigheden. Hogescholen en universiteiten hebben geen monopolie op kennis. Met de juiste instelling en de wil om te leren kan je tegenwoordig kan je via internet toegang krijgen tot tal van (gratis) cursussen en opleidingen. Neem eens een kijkje op de volgende sites:

Perspectief 3. Adopteer een ‘groei mindset’

Beschouw een verkeerde studiekeuze als een stapje dichterbij het leven wat je strak wilt leiden. Het is altijd ‘work in progress’ en het vergt nieuwe ervaringen en lessen over jezelf om te komen waar je wilt zijn. Blijf flexibel in je overtuigingen over je verkeerde studiekeuze en raak niet gefixeerd in de gedachte dat je het niet goed hebt gedaan.

Perspectief 4. Zoek een hoger uitkijkpunt

Een verkeerde studiekeuze, een relatie die uitgaat, een gedwongen ontslag is een kans om je leven opnieuw te rangschikken. Zweef in gedachten even boven je dagelijkse leven en bepaal waar je nu staat. Welke dingen zijn echt belangrijk? Hoe word ik geleefd door anderen? Wat maakt mij uniek? Neem even wat afstand en herpak jezelf.

Reflecteer, relativeer, adopteer en rangschik. Dat zijn de belangrijkste werkwoorden om terug te komen van een verkeerde studiekeuze.

Kies een nieuwe, passende studie

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een verkeerde studiekeuze weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE