Als je een verkeerde keuze hebt gemaakt, heb je zelf de keuze om te bepalen hoe je daar op reageert. Je kan zelf kiezen hoe je nadenkt over een verkeerde studiekeuze.

De gedachtegang die je kiest, is van invloed op de kwaliteit van je volgende studiekeuze. Als je de juiste houding aanneemt, kan je lessen leren voor je volgende studiekeuze.

Het is dan zinvol om over de volgende aspecten na te denken:

  • Perspectief 1. Reflecteer uitgebreid op de ervaringen die je hebt opgedaan
    Als je nieuwe inzichten over jezelf kan leren, is een verkeerde studiekeuze eigenlijk een goudmijn van lessen voor de toekomst. Waardeer daarom die lessen meer dan de ‘verkeerde’ studie ervaring. Een ‘verkeerde’ of ‘foute’ studiekeuze is slechts een concept in je eigen hoofd.
  • Perspectief 3. Adopteer een ‘groei mindset’
    Beschouw een verkeerde studiekeuze als een stapje dichterbij het leven wat je strak wilt leiden. Het is altijd ‘work in progress’ en het vergt nieuwe ervaringen en lessen over jezelf om te komen waar je wilt zijn. Blijf flexibel in je overtuigingen over je verkeerde studiekeuze en raak niet gefixeerd in de gedachte dat je het niet goed hebt gedaan.
  • Perspectief 4. Zoek een hoger uitkijkpunt
    Een verkeerde studiekeuze, een relatie die uitgaat, een gedwongen ontslag is een kans om je leven opnieuw te rangschikken. Zweef in gedachten even boven je dagelijkse leven en bepaal waar je nu staat. Welke dingen zijn echt belangrijk? Hoe word ik geleefd door anderen? Wat maakt mij uniek? Neem even wat afstand en herpak jezelf.

Reflecteer, relativeer, adopteer en rangschik. Dat zijn de belangrijkste werkwoorden om terug te komen van een verkeerde studiekeuze.

Als je een nieuwe studiekeuze wilt maken maar je hebt geen idee wat je wilt, gebruik dan mijn programma: Passende Studiekeuze Stap voor Stap. In dit online studiekeuze programma kies je na een verkeerde studiekeuze in 21 dagen met overtuiging voor een nieuwe, passende studie.

Passende Studiekeuze Stap voor Stap