Wat ga je doen tijdens dit tussenjaar?

Vrijwilligerswerk bij een non-profit in het buitenland. Ruim 70 projecten wereldwijd. Kies voor klussen, sociaal werk of een ecologisch project. Je kan kiezen uit:

 • Korte tijd – vaste projectperiode – internationale groep
  Je leeft, woont en werkt voor enkele weken samen met een internationale groep vrijwilligers. Kijk in het projectenoverzicht van IBO voor de mogelijkheden.

 • Langere tijd – project op maat – individueel
  Je werkt als individuele vrijwilliger mee in een bestaande organisatie. De duur en de inhoud van jouw vrijwillige inzet bepalen we in overleg met jou en de projectorganisatie. Neem contact op met IBO voor overleg.

Wanneer kan ik starten?

startdatum tussenjaarDe vaste projectperiodes liggen… ja, vast. Een vast project duurt 2 tot 3 weken. De meeste projecten vinden plaats in het voorjaar en de zomermaanden, met een uitloop naar september/oktober. Voor de exacte data kijk je in het projectenoverzicht van IBO-Nederland.

NB: Vanaf maart 2019 verwachten wij meer aanvragen te hebben voor vrijwilligers en dus meer projecten in deze lijst.

Voor een project-op-maat bepalen we in overleg wanneer je start.

tussenjaar vrijwilligerswerk roemenië

Wat zijn de kosten?

kosten tussenjaarIBO-Nederland houdt bewust de kosten laag, zodat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot vrijwilligerswerk in het buitenland.

Wij vragen inschrijfgeld à € 35,- en een deelnamebijdrage per project. De deelnamebijdrage is om kosten voor de projectorganisaties te dekken, zoals eten, onderdak en materialen voor het werk.

Deelnamebijdrage vaste projecten (2019)

 • Nederland: €0
 • Duitsland en België: €60
 • Europa: €145
 • Wereld: €285 – €495

Voor een project-op-maat ontvang je vooraf een kostenoverzicht.

Een paar richtprijzen:

 • 6 weken project in Uganda kost ongeveer € 750,-
 • 3 maanden project in Roemenië kost ongeveer € 700,-
Let op! Je reis naar het project regel en betaal je zelf/apart. Zo heb je zelf invloed op het vervoermiddel en de route. Bovendien heb je de vrijheid om extra dagen te plannen om het land verder te ontdekken. Wij kunnen natuurlijk altijd meedenken over de reis en we geven bv. contactgegevens van andere vrijwilligers door, zodat je bijvoorbeeld kunt afspreken om samen te reizen.

tussenjaar vrijwilligerswerk kaapverdië

Waar kan ik het tussenjaar volgen?

locatie tussenjaarIBO-Nederland werft vrijwilligers die zich willen inzetten voor kleinschalige projecten over de hele wereld.

Voor 2019 hebben we al aanvragen binnen van projectorganisaties in Italië, Uganda, Duitsland, Ghana, Bulgarije, Kirgizië, Kroatië, Moldavië, Estland, Georgië, Polen, Oekraïne, Tsjechië, Marokko, Kaapverdië, Senegal, Nepal, Indonesië, de Filipijnen, België, Oostenrijk, Brazilië en Roemenië.

Wat vinden andere jongeren van IBO-Nederland?

In het algemeen krijgen we bij IBO-Nederland heel positieve reacties terug over de ervaringen als vrijwilliger in de projecten. Je doet in relatief korte tijd veel levenservaring op, leert veel mensen kennen uit verschillende culturen en je doet iets goeds voor een ander (en dat voelt toch ook goed voor jezelf).

tussenjaar vrijwilligerswerk marokko

5
Rated 5 out of 5
5 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Uitstekend100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Vreselijk0%Rated 5 out of 5

Je kon merken dat het dorp het heel leuk vindt als een groep komt helpen. De mensen waren heel vriendelijk en zorgzaam. En we hebben erg veel leuk contact gehad met de kinderen: spelletjes gespeeld, gevoetbald, geschilderd en getekend. De kinderen doen anders niet veel in de vakantie. De weg aanleggen was ook een belangrijke klus! De werkers die aan de weg bouwden en ons hielpen waren ook heel vriendelijk. Elke dag hielden we bij hen thuis pauze. Heel gastvrij! Hier en daar was er tijdens het project wel wat verwarring en liep het anders dan gepland van te voren. Maar we merkten al snel dat dit ook wel een beetje bij de cultuur hoort. Alles bij elkaar was het zo’n ontzettend toffe, gave en bijzondere ervaring. Dit vergeet ik nooit meer!

Onderhoud aan een vrouwencentrum in Marokko
Rated 5 out of 5

Dat de kinderen de laatste dag echt niet meer weg wilden, betekent dat het ons gelukt is om een onvergetelijke week neer te zetten.

Een vakantieweek organiseren voor vluchtelinggezinnen
Rated 5 out of 5

Ik ben erg blij dat ik meegedaan heb aan het project. Voor mij is de combinatie van klussen, nieuwe mensen leren kennen, samen activiteiten ondernemen en kennis maken met de lokale bevolking een fijne combi voor een zinvolle vakantie.

Renovatieproject bij een milieuvereniging in Polen
Rated 5 out of 5

Wat mooi om iets te kunnen betekenen voor die oudjes.

Ouderenzorgproject in Moldavië
Rated 5 out of 5

Een aantal jongeren had in het verleden slechte ervaringen opgedaan met mannen. Het is heel waardevol dat wij hen een positiever beeld hebben kunnen geven door gewoon te helpen op het terrein.

Klussen bij een integratieproject voor Roma-jongeren in Roemenië

Ja, ik wil meer informatie over IBO-Nederland ontvangen!

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in je tussenjaar? Laat hieronder jouw gegevens achter dan ontvang je direct meer informatie in je inbox en nemen we z.s.m. contact met je op:
 • Jouw gegevens zijn bij ons veilig! Lees het privacy statement voor meer informatie