Tussenjaar Nino

Nino behaalde zijn Havo-diploma, wist nog niet zeker wat hij wilde studeren en besloot uiteindelijk om een tussenjaar te nemen.

Hij ging aan het werk en heeft nu de tijd en de ruimte om een passende en onderbouwde studiekeuze te maken. Hieronder lees je zijn verhaal.

Welke opleiding heb je afgerond?

Ik heb in mei 2016 mijn havo-diploma gehaald.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Terwijl ik in mijn examen jaar zat was ik eigenlijk te druk om goed te kijken naar een passende studie voor me. Toen uiteindelijk de tijd heel erg begon te tikken stond ik voor een keuze: een (wellicht) overhaaste studie kiezen of een tussenjaar nemen en echt 100% achter mijn studiekeuze staan. Ik koos voor het tweede om mij goed te kunnen oriënteren.

Wat heb je gedaan in je tussenjaar?

Om eerlijk te zijn heb ik in het begin heel rustig aan gedaan (misschien wel te rustig aan). Ik heb in die zomer weinig gedaan in het kader mijn tussenjaar. Toen op begeven moment mijn ouders me aanraadden om eens wat nuttigs te doen ben ik naar werk gaan zoeken. Ik moet zeggen dat dat een beetje tegenviel. Ik had gedacht dat werk krijgen op je 17e erg makkelijk was en dat er toch meer gelegenheid was om werk te vinden in de branche die ik wilde ontdekken, de techniek.

Uiteindelijk werd ik aangenomen bij een supermarkt als vakkenvuller op de versafdeling en als oproep kassamedewerker. Dit was in eerste instantie niet mijn plan, maar ik heb het prima naar m’n zin. Ik ben echter binnenkort wel van plan om ander werk te zoeken zodat ik ook nog eens van een andere branche wat proef.

Ben je in het buitenland geweest?/Ga je nog naar het buitenland?

Toen ik dit tussenjaar begon had ik geen plannen om bijvoorbeeld in het buitenland te werken. Ik ga echter wel meerdere keren (in het laagseizoen) op vakantie.

Zou je een tussenjaar aanraden aan andere jongeren?

Als je niet helemaal zeker bent van je keuze zou ik het zeker aanraden. Veel mensen zijn bang dat ze na het tussenjaar geen zin meer hebben om te studeren, maar daar heb ik totaal geen last van. Ik heb juist dat werken me laat in zien hoe leuk school eigenlijk is.

Welke tips heb je voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen zou ik dat jaar heel goed plannen. Maak een serieuze planning van waar je bijvoorbeeld gaat werken (is dat in het buitenland), hoe lang je daar werkt, waar je daarna heen gaat en wat je er uiteindelijk (denkt) van te leren. Ikzelf heb het niet zo goed gepland en dat is het enige waar ik een beetje spijt van heb, dus zorg dat je een strakke planning hebt.

Wat heb je in je tussenjaar gedaan om erachter te komen wat je wilt studeren?

In eerste instantie op mijn werk aan iedereen vragen wat hij/zij doet voor opleiding of wat voor opleiding ze hebben gedaan. Zo kreeg ik wel een goed beeld van welke mogelijkheden er waren. Ook keek ik dan naar de persoon zelf, hoe hij of zij is. Een studie is vaak toch iets wat bij je persoonlijkheid past, dus kan je je dan afvragen of je jezelf enigszins herkent in die persoon. Dat probeerde ik ook te doen. Op dit moment ben ik er nog niet helemaal uit alleen ik zit al in een hele goede richting.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Heb je ook ervaringen met het nemen van een tussenjaar? En kunnen andere jongeren daar iets van opsteken? Stuur een e-mail naar: Tom@studiekeuzemaken.nl of laat hieronder een berichtje achter!

Tagged with →