Een tussenjaar is perfect om erachter te komen wat je nou écht wilt in het leven. Neem de tijd om de wereld te ontdekken en om te kijken naar wat jou daadwerkelijk interesseert. Je bent nog jong en keuzes maken is lastig, hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe beter jij ook weet waar jouw interesses liggen.

Wil je graag met mensen werken? Heb je veel affiniteit met taal? Zit je graag elke dag op kantoor of wil je liever een buitenbaan? Ontdek wat bij jou past tijdens een tussenjaar in het buitenland. Hieronder 4 ideeën zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.

Wat kun je doen tijdens jouw tussenjaar in het buitenland?

Nou, heel veel! Je kunt kiezen voor een aantal weken, maanden, een half jaar tot een volledig jaar jezelf ontwikkelen. Ook je leeftijd heeft invloed op wat je kunt gaan doen. Het maken van de juiste keuze is heel belangrijk en hiervoor moet je simpelweg de tijd nemen.

Goed om in je achterhoofd te houden is dat je altijd leert tijdens een tussenjaar, wat je keuze ook is. Je maakt altijd een persoonlijke groei door. Een aantal populaire tussenjaar invullingen zijn een High School Year, College, Foundation Year, het volgen van een taalcursus of een Multi Language Year. We vertellen je graag wat meer over deze educatieve programma’s en wat ze jou kunnen brengen!

1. High School Year

Ben je tussen de 14 en 18 jaar? Dan kun je op High School uitwisseling gaan in het buitenland!

Zit je nog op de middelbare school of heb je je middelbare school net afgerond? Weet je nog niet wat je wil doen als vervolgopleiding? Vind je jezelf nog heel jong? Heb je behoefte aan een nieuwe uitdaging of lijkt het je gewoon onwijs gaaf om bij een gastgezin te wonen en in het buitenland naar school te gaan? Dan is een High School exchange misschien iets voor jou.

Tijdens een uitwisseling ga je wonen bij een gastgezin en naar een lokale middelbare school. Hierdoor word je echt onderdeel van een gezin én leer je onwijs snel een andere taal. Wil jij je Spaanse taal bijspijkeren? Dan is een High School programma in een Spaanstalig land een goede keuze. Is je Engels niet optimaal en word je hier graag beter in? Ga dan naar Amerika, Canada of Engeland.

Goed om te weten: Op iedere high school in het buitenland zul je merken dat een high school veel meer is dan alleen een school. Het is echt een community. De buitenschoolse activiteiten zijn vaak net zo belangrijk als de schoolvakken die je volgt. Je komt vaak in aanraking met compleet nieuwe vakken, zoals koken, webdesign of leadership. Ook is er op veel scholen veel aandacht voor sport of culturele activiteiten.

Tijdens een High School uitwisseling zul je leren van de nieuwe cultuur en het land waarin je woont. Je leeft als een echte local en je bent onderdeel van een gastgezin. Als high schooler komt je terug met een hoop mooie herinneringen, nieuwe vrienden en een tweede familie in een ander land.

tussenjaar highschool buitenland

2. Foundation Year

Wil jij ervaren of een studie in het buitenland bij je past? Kies dan voor een Foundation Year!

Een Foundation Year is een schakeljaar tussen de middelbare school en het hoger onderwijs. Het is een periode waarbij jij alvast enkele vakken kunt volgen in de richting die jij voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan criminologie, engineering of marketing.

Ook krijg je in een Foundation Year extra Engelse lessen, waardoor jij je Engelse taal bijspijkert. In Engeland en Amerika kun je na het afronden van een Foundation Year zelfs zonder verdere eisen worden toegelaten bij verschillende universiteiten wereldwijd. Een ideale manier dus om te kijken of een studie in het buitenland iets voor je is.

Goed om te weten: Een Foundation Year staat goed op je CV, je verbetert je Engels en je verdiept je tegelijkertijd in een specifiek vakgebied. Je mag binnen zo jaar een jaartje meedraaien op een campus in het buitenland. Dit maakt een Foundation Year zeer geschikt als je een tussenjaar in het buitenland overweegt.
tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

3. Taalreis

Wil jij graag een andere taal leren? Volg dan een taalcursus in het buitenland!

Een taalreis is een laagdrempelig buitenlandprogramma waarbij je vaak elke week kan starten met een door jouw gekozen cursusduur. Je kunt al een taalcursus volgen vanaf 1 week tot een volledig jaar op elk gewenst niveau.

Wil je niet een volledig jaar weg maar bijvoorbeeld een paar weken of een aantal maanden? Een taalcursus kun je vaak precies volgens je eigen wensen inrichten. Veel taalscholen bieden de lessen aan in de ochtend of middag. Zo heb je als cursist een halve dag vrij om alles wat je geleerd hebt direct in de praktijk te brengen en de omgeving te verkennen.

Goed om te weten: Taalreizen zijn ook zeer geschikt voor jonge scholieren en studenten. Vaak wordt er door middel van een taaltest bepaalt wat het startniveau is en werk je gaandeweg naar een bepaald niveau toe. Hoe intensiever de cursus is, hoe sneller je zult merken dat je vooruit gaat. Taalscholen vind je overal, dus ook hierin is de keuze vaak aan jou om te bepalen wat bij je past.

taalreis tussenjaar

4. Multi Language Year

Leer meerdere vreemde talen op een locatie in het buitenland of juist een vreemde taal op meerdere bestemmingen in de wereld. Een unieke en afwisselende invulling voor een tussenjaar!

Wil jij je niet beperken tot het leren van slechts één vreemde taal? Of lijkt het je leuk om veel van de wereld te zien en tegelijkertijd nieuwe talen te leren? Dan kan een Multi Language Year goed voor jou werken.

Je bepaalt zélf hoeveel en welke talen je wilt leren. Je hebt hierbij keuze uit allerlei populaire bestemmingen over de hele wereld. Waarbij, je net als bij de ‘reguliere taalreizen’ ook zelf je taalniveau, duur en gewenste aantal lessen bepaalt. In principe zijn alle landen en talen met elkaar te combineren. Het is aan jou om te bepalen welke talen je wilt gaan leren en op welke bestemming je dit wilt doen.

Wat ga jij doen in je tussenjaar?

Al met al zijn er veel mogelijkheden om jouw tussenjaar op een educatieve manier in te vullen. Het is belangrijk bij jezelf na te gaan waar je naartoe zou willen en wat je zou willen leren. Wil je veel tijd overhouden om te reizen? Of ligt jouw focus vooral op de uitwisseling? Het is helemaal aan jou om te kijken hoe jouw tussenjaar eruit gaat zien!

Goed om te weten: Het kan helpen om ook begeleiding in te schakelen bij het plannen van jouw tussenjaar (in het buitenland). Het team van Information Planet is gespecialiseerd in het begeleiden van scholieren en studenten. Het is belangrijk om je goed te laten informeren. Neem vooral een kijkje op de website en plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in voor meer informatie of meld je aan voor een van de infosessies.