Vroeger studeerde vrijwel niemand in het buitenland. Tegenwoordig lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Nederlandse studenten trekken de hele wereld over om een studie in het buitenland te volgen en veel buitenlandse studenten komen naar Nederland om te studeren. We kunnen dus wel stellen dat de samenleving steeds verder internationaliseert.

Overweeg jij om ook een studie buiten onze landsgrenzen te volgen? Dit is een dure aangelegenheid. Moet jij alles zelf betalen? Dan is het verstandig tijdens je studie ook te gaan werken in het buitenland. Op deze manier wordt het ineens toch financieel haalbaar om te gaan studeren buiten Nederland. In deze blog geven we antwoord op de 7 belangrijkste vragen over het werken in het buitenland tijdens het studeren.

Wat is een geschikt land om te gaan studeren en werken?

Wanneer jij naar het buitenland wilt voor een studie, is het belangrijk dat je hierbij het nodige in acht neemt. In eerste instantie is de hogeschool of universiteit natuurlijk van belang. Jij wilt immers wel een studie volgen in het buitenland die enigszins op jouw niveau aangeboden wordt. Kijk dus goed naar de diverse scholen die er in de verschillende landen zijn en verdiep je ook in het niveau.

Ten tweede moet er ook voldoende werkgelegenheid zijn in het land waar jij naartoe wilt. In landen waar maar weinig werk te vinden is, kom jij immers niet snel aan de bak. Doe daarom ook altijd voldoende research naar de verschillende landen en kijk in ieder geval naar de kwaliteit van scholen en de werkgelegenheid.

Is er veel werk in het buitenland voor studenten?

In jouw zoektocht voor het werken in het buitenland kom je er waarschijnlijk al vrij snel achter dat het niet zo lastig is om aan de bak te komen. In vrijwel ieder land staan ze namelijk te springen om studenten.

Studenten zijn over het algemeen namelijk relatief goedkope krachten en daarom een welkome aanvulling voor veel bedrijven.

Zo kunnen horecagelegenheden en winkels vrijwel altijd wel hulp gebruiken. Ook zoeken ze in veel landen hulp in de schoonmaak. En zo zijn er in bepaalde landen nog wel meer banen waar jij naast jouw studie een leuk zakcentje mee kunt verdienen. Zeker in toeristische gebieden is het vaak eenvoudig om als student aan een baan te komen.

werken tijdens studie buitenland

Kan ik solliciteren op een (bij)baan vanuit Nederland?

Het verschilt natuurlijk per land welke banen er beschikbaar zijn. Wil jij niet voor verrassingen komen te staan? Dan doe je er goed aan je vanuit Nederland alvast te oriënteren op banen in het buitenland. Zoek bijvoorbeeld eens naar populaire baantjes in het land waar jij een studie wilt volgen en wilt werken. De kans is groot dat je op deze manier een goed inzicht krijgt in de branches waar veel werk is.

Het is zelfs mogelijk om alvast te solliciteren op vacatures vanuit Nederland. Via een site als Search Jobs Abroad kun jij bijvoorbeeld verschillende vacatures in het buitenland vinden. Op deze manier kun jij makkelijk een sollicitatie versturen. Voordat jij naar het buitenland vertrekt, kun jij dus al een baan hebben die jij naast jouw studie in het buitenland kunt beoefenen.

Kan ik ook ter plekke op zoek naar mijn droombaan?

Lukt het jou niet om een geschikte baan te vinden via het internet? Dat is natuurlijk goed mogelijk. Geen paniek, want dit wil nog niet zeggen dat er in het land van bestemming ook daadwerkelijk geen werk voor jou te vinden is. Er zijn namelijk talloze baantjes die niet via het internet aangeboden worden. Bij de meeste banen voor studenten is dit bijvoorbeeld het geval.

Wanneer jij tijdens je studie wilt werken in het buitenland, kun je het beste ter plekke op zoek gaan naar een baan. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een lokaal uitzendbureau. Ook kun je met de locals in gesprek gaan. Zij kennen jouw nieuwe omgeving een stuk beter en kunnen jou mogelijk ook direct tippen over waar ze nog personeel zoeken. Als student heb jij ter plekke vast en zeker ook snel werk in het buitenland gevonden!

Is het mogelijk om vanuit huis werken in het buitenland?

Er zijn steeds meer studenten die tegenwoordig vanuit huis werken. Zij doen hun werkzaamheden voor een bedrijf op afstand. Heb jij ook zo’n baan? Dan is het niet noodzakelijk om banen in het buitenland te zoeken. Je kunt in dat geval je werk immers gewoon behouden. Althans, wanneer jij in het buitenland over een werkende internetverbinding beschikt. In dat geval kun jij gewoon werken in het buitenland voor jouw Nederlandse opdrachtgever.

Vergeet niet je opdrachtgever van tevoren in te lichten over het feit dat jij gaat studeren in het buitenland. De kans is namelijk aanwezig dat je te maken hebt met tijdsverschil. Dit maakt het bijvoorbeeld lastiger om onderling te communiceren met elkaar, maar per mail gaat dit vaak prima.

studeren buitenland laptop

Hoe zit dat met de taalbarrière?

Het vinden van werk in het buitenland voor studenten is niet bepaald lastig. Over het algemeen is het aanbod namelijk betrekkelijk groot. Het wordt echter lastiger om werk in het buitenland te vinden wanneer jij als student de taal niet kent. De meeste studenten spreken tegenwoordig een aardig woordje Engels, maar dit wordt lang niet in ieder land gesproken.

Kies daarom bij voorkeur ook voor een studie in een land waarvan jij de taal spreekt. Niet alleen wordt het volgen van een studie zo een stuk makkelijker, je komt ook een stuk makkelijker aan een baan in het buitenland. Stel je voor dat jij bijvoorbeeld toeristen of locals moet bedienen in een restaurant wanneer jij de taal niet spreekt. Dit is natuurlijk niet bepaald makkelijk.

Mag je zo maar werken in het land van bestemming?

Ben jij student en wil je naast je studie werken in het buitenland? Dan kijk jij waarschijnlijk niet direct naar de geldende regels in het land van bestemming. Wanneer jij vertrekt naar een ander EU-land, is dit ook niet van toepassing. Met een ID-kaart kun jij namelijk overal naartoe reizen en vaak kun je zonder extra verzekeringen of visa aan het werk. Dit is echter niet in elk land het geval. Wanneer jij bijvoorbeeld naar Australië of de Verenigde Staten gaat, moet je wel de nodige dingen regelen. Zo moet je een visum hebben om te verblijven en vaak zijn ook verzekeringen nodig om te werken in het buitenland.

Wanneer jij naast je studie wilt werken in het buitenland moet jij dus niet alleen maar naar de school kijken. Verdiep je ook in de randzaken, zoals verzekeringen en visa. Op deze manier voorkom je in ieder geval dat jij straks niet aan het werk kunt in het buitenland. En dan wordt het als student zijnde natuurlijk onbetaalbaar om een studie over de grens te volgen!