Je bent alles aan het regelen voor je studie in het buitenland: je regelt een plek om tijdelijk te wonen, je maakt een keuze voor een opleiding of een minor of master of kijkt al naar een stageplek. De studiefinanciering is geregeld, je visum is akkoord, klaar om te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met het internet in het buitenland? En hoe kan je dat veilig gebruiken?

Waar ga je studeren?

Ga je op Erasmus-uitwisseling of word je een EF-student? Misschien ben je dan nu aan het kijken naar plekken om te studeren. Populaire steden om te studeren zijn onder meer Barcelona, Londen, Tamarindo, Singapore, Berlijn, Miami, Dublin, Parijs en Sydney.

Studeren in Singapore is een hele belevenis: het is een echte wereldstad. Dat merk je dan ook aan het niveau van het internet: het is razendsnel, stabiel en bijna overal in de stad heb je internet.

studeren buitenland Signapore

Waar is internet snel genoeg om te kunnen studeren in het buitenland?

Wanneer je gaat studeren in het buitenland heb je natuurlijk wel snel internet nodig. Je wilt je referaten, werkstukken en andere producties snel kunnen inleveren. Naast snel internet, heb je vooral ook stabiel internet nodig. Op die manier komen je producties goed aan. Hoe snel het internet is in het land waar jij gaat studeren, kan behoorlijk verschillen.

Veel studenten gaan studeren in Zweden of in Denemarken. Deze twee landen zijn qua snelheid vergelijkbaar met het internet in Nederland. Ze staan net als ons in de top 5. Ook Taiwan en Singapore hebben snel internet. In Burkina Faso, Gabon en Yemen is het internet erg traag. Nu zijn dat ook precies de landen waar niet veel Nederlandse studenten naar toe gaan om te studeren.

Er zijn ook studenten met een tussenjaar die internationaal vrijwilligerswerk gaan doen. Bijvoorbeeld in Afrika. Dan kan snel internet vinden nog wel eens een uitdaging zijn. Zeker als je zover van huis bent, wil je contact kunnen houden met het thuisfront. Je bent vaak aangewezen op internetcafés of openbare wifi.

Internet buitenland snelheid

Hoe kom ik aan internet in het buitenland?

Je komt op dezelfde manier als in Nederland aan het internet, ook wel roaming genoemd. Dat betekent dat je een contract afsluit met een internetprovider of met een aanbieder voor mobiele telefonie. Dan kun je je 4G- of 5G-abonnement delen. In sommige studentenhuizen is het internet al geregeld. Dan hoef je niets meer te doen. Ook als je op de campus van een universiteit verblijft, is er een grote kans dat je al internet hebt, of daar een bijdrage voor doet.

“Gratis wifi gebruiken is geen goed idee, tenzij je maatregelen treft.”

Op veel openbare plekken is gratis internet te vinden. Denk bijvoorbeeld aan internet in de trein of in een koffietentje. De vraag is alleen hoe veilig dat internet is. Op een openbaar netwerk ben je eigenlijk niet veilig. Netwerken die slecht beveiligd zijn, kunnen door iedereen worden bekeken en gevolgd. Een ander kan dus zien wat jij op dit moment aan het doen bent. Met een beetje pech worden wachtwoorden slecht versleuteld en kunnen kwaadwillenden die ook nog bekijken. Eigenlijk is gebruikmaken van gratis wifi dus geen goed idee, tenzij je maatregelen treft.

Internet security buitenland

Veilig internetten in het buitenland

Internet moet niet alleen snel en stabiel zijn, maar ook veilig. Soms heb je geen andere keuze dan gebruik te maken van internet in een internetcafé of op plekken met gratis wifi. In zulke gevallen is het belangrijk dat je veiligheidsmaatregelen treft. Dat doe je bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken.

Wat is een VPN? Een VPN is een Virtueel Privé Netwerk: een verbinding tussen jou en het grote internet. Die verbinding kun je zien als een soort tunnel waar allerlei data door gaat. Die data wordt versleuteld. Het werkt via een server, die meestal in een ander land staat. Deze server leent ook een IP-adres uit. Dankzij de versleuteling houd je pottenkijkers buiten de deur.

Normaal gesproken wordt een IP-adres gebruikt om de locatie van een gebruiker te bepalen. Wanneer je een geleend IP-adres gebruikt, lijkt het alsof je in een ander land bent dan waar je je nu bevindt. Daardoor is het moeilijker je locatie te bepalen. Dat geeft je al een stuk meer vrijheid.

Tip! Zet je wifi uit! Je telefoon of tablet zoekt vaak automatisch naar wifi-netwerken. Soms worden ook netwerken onthouden. Daar log je dan automatisch op in. De kans is ook groot dat je toestel automatisch verbinding maakt met een openbaar, onbeveiligd netwerk. Daar zijn hackers dankbaar voor: ze kunnen informatie uit je laptop of telefoon halen zonder dat je het door hebt.

Daarom is het een goed idee om je wifi altijd uit te zetten als je het niet nodig hebt, en het pas weer in te schakelen als je het bewust wilt gebruiken. Op die manier voorkom je indringers in je apparatuur.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE