In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.
Suzanne maakt een verkeerde studiekeuze op het hbo en besloot om alle studies op de universiteit te onderzoeken. Hieronder vertelt ze hoe ze haar studiekeuze heeft aangepakt en vertelt ze over de studie Life Science and Technology die ze nu volgt.
Inhoudsopgave
- Wat ging er vooraf aan je verkeerde studiekeuze?
- Hoe ben je vervolgens tot een nieuwe studiekeuze gekomen?
- Welke stappen heb je ondernomen na het kiezen van een paar studies?
- Moeite met je studiekeuze?
- Welke studie heb je gekozen en waar gaat deze over?
- Welke vakken volg je in deze studie?
- Wat zijn de toekomstperspectieven van deze studie?
- Welke tips heb je voor anderen die moeite hebben met hun studiekeuze?
Wat ging er vooraf aan je verkeerde studiekeuze?
Ik had op de middelbare snel een studiekeuze gemaakt zonder er mij veel in te verdiepen. Ik had mij aangemeld voor een HBO studie terwijl ik mijn VWO diploma had gehaald.
Toen kwam ik tijdens de studie er al snel achter dat ik het erg interessant vond, maar dat het niveau te laag was en dat ik meer uitdaging voor mezelf nodig had. Toen besloot ik om opnieuw een studiekeuze te gaan maken.
Hoe ben je vervolgens tot een nieuwe studiekeuze gekomen?
Ik had persoonlijk erg veel moeite met het maken van een studiekeuze, er zijn zoveel opties en studies die vergelijkingen tonen. Ik besloot om gewoon alle studies deels te bekijken. Ik printte een lijst met alle studies en streepte alle af die saai klonken, te ver waren (ik wilde niet op kamers) of die niet in mijn interesseveld lagen (ik wilde namelijk wel iets met bètavakken).
“Ik printte een lijst met alle studies en streepte alle af die saai klonken”
Uiteindelijk werd het een kortere lijst van ongeveer 10 studies, waar ik mij toen allemaal in verdiept heb. Bijvoorbeeld in bepaalde vakken die worden gegeven en de grote lijnen.
Welke stappen heb je ondernomen na het kiezen van een paar studies?
Toen bleven er minder over en daarvoor had ik mij al ingeschreven in Studielink (de inschrijfdatum kwam namelijk al erg dichtbij). Na het inschrijven ben ik naar open dagen geweest en heb ik meeloopdagen gevolgd.
Je kunt je op deze dagen namelijk een goed beeld schetsen van hoe de studie eruitziet en de mensen die erop afkomen. Ook zag je al de gebouwen waar je later zelf les zou kunnen hebben. Voor mij vond ik het erg belangrijk om in een gezellig gebouw te zitten. Na een beeld te hebben geschetst, had ik mijn studiekeuze gemaakt. Dus had ik in Studielink aangegeven welke studie ik wilde doen.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Welke studie heb je gekozen en waar gaat deze over?
De studie die ik heb gekozen is Life Science and Technology. Deze studie gaat vooral over de cellen van de mens en alle processen die zich in de cellen afspelen. In de studie krijg je de techniek van de TU Delft en de biologische kennis van de Universiteit Leiden. Je leert de processen van de cellen en vervolgens hoe je deze processen in de cel kan toepassen.
Welke vakken volg je in deze studie?
Vakken die bij deze studie aan bod komen zijn bijvoorbeeld nu in het eerste blok; organische chemie, celbiologie en biochemie, en calculus. In organische chemie leer je over de scheikundige aspecten van het leven en dus hoe je scheikunde terug kan vinden in de processen van je cel.
Daarnaast is er bij organische chemie ook een practicumgedeelte waar je je kennis die je hebt opgedaan uitvoert in een practicumzaal. Bij celbiologie leer je hoe de cel is opgebouwd en hoe de mechaniek in de cel werkt. Bij de studie heb je drie calculusvakken, bij calculus leer je belangrijke wiskunde voor de wetenschap.
Deze studie heeft erg veel tijd op de campus. Een week bestaat ongeveer uit 35 uur les/practica. Het is dus wel een zware studie met een erg hoog tempo. Maar daar kan je erg snel aan wennen.
Wat zijn de toekomstperspectieven van deze studie?
Deze studie geeft veel toekomstmogelijkheden aangezien je kennis krijgt van processen maar ook de toepassingen ervan. Er zijn veel werkvelden waar ze mensen zoeken. Zo kun je in een laboratorium werken in een ziekenhuis. Ook kun je je verdiepen en verder onderzoek doen naar de toepassingen van de cel. Maar werk in een laboratorium is niet het enige, er zijn namelijk nog meer werkvelden.
Welke tips heb je voor anderen die moeite hebben met hun studiekeuze?
Het bezoeken van open dagen en meeloopdagen is erg aan te raden omdat je dan echt een goed beeld krijgt van de studie. Daarnaast is het ook handig om snel te beginnen want er zijn maar een paar mogelijkheden voor meeloopdagen.