Ik ben Jelmer, 25 jaar oud en ik woon sinds 3 jaar in Denemarken als student. In dit artikel deel ik mijn inzichten, ervaringen en geef ik je tips en advies om een studiekeuze te maken (in het buitenland).

Wat studeer ik en waarom heb ik hiervoor gekozen?

Ik studeer Business language and IT-marketing communication aan het University College Syddanmark. (Syddanmark betekent: Zuid-Denemarken) Momenteel zit ik in het afstudeerjaar en verwacht in in januari 2018 af te studeren.

Voordat ik naar Denemarken vertrok, heb ik ongeveer 2,5 jaar gewerkt bij een speelgoedwinkel in Nederland. Op het moment dat ik voor de winkel werkte wist ik niet goed wat ik wilde en heb ik ook ongeveer anderhalf jaar niet meer gestudeerd, omdat ik simpelweg niet goed wist wat ik wilde doen in het leven.

“Ik wist niet goed wat ik wilde doen in het leven”

Uiteindelijk heb ik door deze baan toch inspiratie gekregen om een grote stap te zetten in het leven. Dit heeft me geleerd dat in welke situatie je ook zit, je altijd eruit kan komen en een stap in de goede richting kan zetten.

Het Deense schoolsysteem is heel anders ingericht dan in Nederland. Er ligt heel veel focus op het samenwerken. In plaats van veel theorie, krijg je meer echte groepsprojecten, seminars van mensen uit het bedrijfsleven en is er veel meer focus op je individuele ontwikkeling. Je voelt je hier niet als een nummer, maar als een persoon dat echt gezien word.

studeren in het buitenland Denemarken

Dit is soms in Nederland wel anders, althans dat gevoel had ik. De manier van leren werkt hier veel effectiever voor mij, dan in Nederland. Hiermee wil ik meegeven dat er meer is dan enkel Nederland. Dat hoeft niet per se Denemarken te zijn, maar kijk eens naar landen die je interesseren, dat kan echt een eye-opener zijn. De ervaring kan geweldig zijn voor je zelfontwikkeling.

Mijn plannen na de studie

Na inmiddels na 3 jaar woonzaam te zijn in Denemarken voel ik me toch wel een klein beetje Deens en voel ik me hier ook erg thuis. Nadat ik Deens heb leren spreken en het nu vloeiend beheers, gingen er vele deuren open. Een vreemde taal leren geeft je vele mogelijkheden in de toekomst, ook als je kijkt naar carrièremogelijkheden.

Inmiddels heb ik naast mijn studie ook een bijbaan gevonden hier in Denemarken bij Trendhim, (Een winkel voor mannen accessoires) die mij de kans hebben gegeven me verder te ontwikkelen in het Deense bedrijfsleven. Daar leer ik veel van en ik ben ze dan ook dankbaar voor deze kans. Trendhim gaat zeer binnenkort ook studiebeurzen verstrekken en kan je wellicht helpen bij een eventuele verhuizing naar een ander land.

Ik zie mezelf in de komende jaren uiteraard eerst afstuderen, werken en natuurlijk veel kennis opdoen!

afstuderen in Denemarken

Hoe ga ik om met de cultuur, familie en heimwee?

Ik heb in het begin wel wat heimwee gehad. Vooral het eerste halfjaar was niet heel gemakkelijk. Maar inmiddels heb ik eigenlijk geen heimwee meer. Ik heb hier inmiddels mijn vriendengroep weer opgebouwd, woon samen met mijn vriendin en zie mijn ouders en familie eens in de paar maanden.

Deze ervaring heeft er wel voor gezorgd dat ik nu totaal geen heimwee meer heb, waardoor een keer ver weg reizen geen enkel probleem meer is. Dit is ook een stukje zelfontwikkeling dat heel waardevol is.

Er zijn niet zo heel veel cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland. Vandaar dat ik me redelijk makkelijk kon aanpassen. De Denen houden werk en privé heel erg strikt gescheiden en hechten hier heel veel waarde aan. De winkels en bedrijven gaan hier vaak om 16 uur s’middags al dicht en mensen nemen echt de tijd voor elkaar.

Er is weinig tijdsdruk en overal waar je naartoe gaat word de tijd voor je genomen, dat is wel echt heel prettig. Ook omdat er niet zo heel veel mensen wonen in Denemarken, heb je een erg rustige omgeving en is het erg ruimtelijk.

Tips om je goed voor te bereiden op een verhuizing naar het buitenland

  • Omdat Denemarken en Nederland vrij gelijk zijn aan elkaar, was het redelijk makkelijk om me aan te passen. Dus mocht je naar het buitenland willen gaan is het verstandig om wat onderzoek te doen naar de cultuur van een land en hoe de samenleving in elkaar steekt. Hiermee kan je al direct een land filteren dat goed bij jou past, op basis hiervan.
  • Kies een land dat niet te ver van je thuisland is (Nederland), of in ieder geval een land dat een eenvoudige reisverbinding heeft met je thuisland. Mocht je heimwee krijgen, kan je hierdoor vaak goedkoop en snel een keer je familie en vrienden opzoeken voor een paar dagen.
  • Doe ook onderzoek naar hoe de administratie is geregeld in het land van keuze en zorg ervoor dat je al de papieren klaarmaakt voordat je vertrekt. Ik zie heel vaak studenten heel random naar Denemarken komen zonder iets geregeld te hebben, die hier vaak nog tegen allerlei problemen en rompslomp aanlopen. Dit is tegenwoordig allemaal makkelijk online te doen en bespaard je een hoop moeite.
  • Zorg ervoor dat je registraties gedaan zijn, dat je een kamer hebt, verzekeringen, telefoon etc. Het helpt allemaal enorm! Ook zijn er veel facebook groepen en websites met informatie om je verder te helpen. In Denemarken is er bijvoorbeeld een portaal voor alle informatie genaamd Study In Denmark.

Ik hoop dat mijn verhaal en deze tips je verder helpen in het kiezen van een nieuwe stap (in het buitenland). Maar vergeet niet, er is niks mis met Nederland. Wellicht dat je juist binnen Nederland het helemaal naar je zin hebt. Mocht dat zo zijn dan kies voor hetgeen dat je zelf het meest gelukkig maakt!

Studiekeuzebegeleiding kan ook zeker een goede manier zijn om een persoonlijk advies en hulp te krijgen bij je studiekeuze. Het is soms goed om hulp te krijgen bij dit soort grote beslissingen in je leven.

Wil je meer te weten komen over de studies in Denemarken, hoe de structuur is op de hogescholen en universiteiten en hoe je het beste uit jezelf kan halen op deze instituten? Blijf dan studiekeuzemaken.nl in de gaten houden voor deel 2, met meer ‘In-Depth’ informatie over de studie.