Lees hieronder het verhaal van Ilse. Zij dacht in de 4e klas te weten wat ze wilde studeren maar ontdekte uiteindelijk toch een andere studie die veel beter bij haar paste.

Ik zit nu in mijn examenjaar en zit dus midden in alle stress van keuzes en toetsen.

In de derde klas waren we erg veel bezig met wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Het gekke is, is dat ik mezelf toen beter kende dan nu.

In de vierde klas deden we het project ‘Mijn Toekomst’, met als afsluiting een presentatie over wat jij zou gaan doen. Ik wist het helemaal, tolk zou ik worden! Een opleiding in Utrecht, ik had het al helemaal in mijn hoofd uitgestippeld.

Toen brak het vijfde jaar aan. Tolk zette ik uit mijn hoofd. Het zou te ver weg zijn, teveel kosten met extra cursussen en er was maar één opleiding.

Maar wie ben ik? Wat kan ik goed? Heb ik überhaupt talent? Komt het echt wel? Het hele jaar al worstel ik met mijn studiekeuze en dus met mijn toekomst.

Ik legde de druk nog hoger, want een verkeerde studiekeuze? Dat kan écht niet! Zeker niet met het nieuwe financiële leenstelsel. Er waren zoveel studies, maar ik vond niks leuk.

Was er iets mis met mij?

Mijn moeder regelde een gesprek met een collega, die Nederlands studeerde in Leeuwarden. Heel lang hebben we gepraat, en hij opperde zoveel dingen, ik wist het even niet.

Twee uur later zaten papa en ik in de auto naar huis en bespraken alles. Nederlands, dat is mijn talent! Leren, literatuur! En op dat punt wist ik het. Ik ga Nederlands studeren. De zon scheen en alles was helder!

Ik heb me inmiddels ingeschreven, en wil gaan voor mijn P (propedeuse) zodat ik daarna naar de Universiteit kan. Het voordeel aan de studie? Hij begint breed en kadert vervolgens in. Ik focus me nu op wat ik kan, want een beroep, dat weet je gewoon nog niet op je 16e. Ik sta sterk in mijn schoenen en stress is van me afgevallen. Wat ben ik blij.

Het komt dus echt wel, wees niet bang.

– Ilse