Februari 2020; de eerste Covid-19 besmettingen werden geconstateerd in Nederland. Hoewel de meesten dachten dit nog te kunnen beperken tot kleine aantallen, verspreidde het virus zich inmiddels door het hele land.
Wanneer ook het eerste corona sterfgeval een feit is, kan men er niet meer omheen. Covid-19 is niet zomaar een virus. 15 maart kwam het bericht dat Nederland in een intelligente lockdown zou gaan. Het land ging grotendeels op slot.
Inhoudsopgave
- Corona, eindexamen en studiekeuze
- Maar hoe zit het nu met leerlingen in het eindexamenjaar van 2021?
- Geen open dagen maar toch goed oriënteren met deze 2 tools
- Moeite met je studiekeuze?
- Online open dagen en virtueel sfeer proeven
- Voorbereiden op een (online) open dag
- Overweeg je een tussenjaar vanwege corona?
Corona, eindexamen en studiekeuze
Ook middelbare scholen moesten overschakelen naar thuisonderwijs. Docenten organiseerden vanaf dat moment onderwijs op afstand voor alle leerlingen die thuis zaten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voorgezet onderwijs en het mbo.
Deze leerlingen hadden de één op één momenten met docenten en de begeleiding in hun laatste jaar harder nodig dan ooit. Het centrale eindexamen was één, maar het vervolgens maken van een weloverwogen studiekeuze was misschien nog wel een grotere uitdaging.
Door de omstandigheden hadden deze leerlingen niet de mogelijkheid om op open dagen in real-life sfeer te ‘proeven’ en te ‘voelen’ hoe het er op een school of universiteit aan toe gaat. Het maken van de juiste studiekeuze was vanwege corona moeilijker dan ooit. Voor leerlingen, leerkrachten, maar ook voor ouders werd het een wereld die niet te bevatten was.
Vanaf juni 2020 leek het steeds een beetje beter te gaan. Vanuit de intelligente lockdown ging Nederland naar een land met regels. En die aanpak leek te werken. Maar niets bleek minder waar. De besmettingen namen opnieuw razendsnel toe.
Om de druk op de gezondheidszorg zo laag mogelijk te houden, wordt er momenteel ingegrepen om contacten tot een minimum te beperken. Nederland zit in de strengste lockdown tot nu toe. Het virus heeft ons nu allemaal al een jaar in de ban en we zijn er nog niet.
Maar hoe zit het nu met leerlingen in het eindexamenjaar van 2021?
Corona vraagt veel verdraagzaamheid, incasseringsvermogen en geduld. Het afgelopen jaar is voor zowel leerkrachten als leerlingen een gekkenhuis geweest. Het doen van het centrale eindexamen is door de omstandigheden niet doorgegaan, maar ondanks dat moesten leerlingen alsnog de keuze maken voor hun vervolgstudie.
Dit zijn de belangrijkste beslissingen over het eindexamen 2021 op een rijtje:
Geen open dagen maar toch goed oriënteren met deze 2 tools
Door de genomen maatregelen is het niet mogelijk om offline open dagen te bezoeken en deel te nemen aan meeloopdagen. Voor toekomstige studenten is het dus enorm lastig om juist nu die keuze te maken. Gelukkig zijn er veel studenten bereid hun kennis en ervaringen te delen. Gebruik daarvoor deze twee tools:
Via de site kun je allereerst een vragenlijst invullen en gebaseerd op deze antwoorden wordt je automatisch gekoppeld aan de juiste student. Vervolgens bespreek je samen met hem of haar jouw studiekeuze. Zo kies jij, als nieuwe student, de juiste studie, ook in quarantaine.
vraaghetdestudent.nl – Wil jij graag meer informatie over opleidingen of twijfel je of een studie echt bij je past? Dan kan deze laagdrempelige tool je misschien wel helpen.
Deze website is opgezet door twee studenten die als geen ander weten hoe lastig het kan zijn om een geschikte studiekeuze te maken. Je kunt zowel vragen stellen over de opleiding waar je nieuwsgierig naar bent als naar de school die jou interessant lijkt.
Op de website kun je de opleiding en eventuele school invullen en aan de hand daarvan ontstaat er een lijstje met studenten die jij kunt benaderen. Dit kan via WhatsApp, Instagram, Facebook en via de mail. Heel laagdrempelig dus. Studenten helpen studenten, dus vraag het de student.

Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Online open dagen en virtueel sfeer proeven
Toch zijn er nog wel open dagen en meeloopdagen, maar dan online. Hogescholen en universiteiten doen er alles aan om toekomstige leerlingen een zo realistisch mogelijk beeld te geven. Hierbij is het ook de mogelijkheid om met leerkrachten en studenten in contact te komen.
Naast alle nadelen aan het maken van een studiekeuze in coronatijd, zijn er ook een aantal voordelen. En daar wil ik dit artikel graag mee afsluiten.
Tijdens een open dag op locatie komen er heel veel nieuwe indrukken op je af en soms wordt je zelfs een beetje overrompeld. Als je online een open dag bezoekt, kan je alles op je gemakje bekijken. Je kan rustig achter je laptop bekijken wat je interessant vindt en nadenken over de vragen die je hebt.
Vaak worden de gegeven presentaties opgenomen en kun je ze heel gemakkelijk nog eens terugkijken. Ook is het stellen van vragen laagdrempeliger dan wanneer je door tientallen mensen wordt aangekeken.
Op een online open dag voelen leerlingen zich vaak meer op hun gemak en ontdekken zij pas echt hoe ze het liefst leren en wat ze het leukst vinden. Door de maatregelen, wordt je als eindexamenleerling als het ware verplicht om zelf aan de slag te gaan met het maken van de keuze. Je zoekt informatie, praat erover met klasgenoten en/of familie en maakt online een studiekeuzetest.
Voorbereiden op een (online) open dag
Een online open dag werkt toch net even anders dan een ‘gewone’ open dag. Een voordeel is wel dat je deze lekker vanuit je eigen huiskamer kunt volgen. Maar hoe bereid je je nou voor op zo’n open dag?
Allereerst is het van belang dat je weet waar je je voor inschrijft. Bezoek verschillende open dagen van de studies die jou leuk lijken. Bezoek de website, bekijk voorlichtingsfilmpjes en heb het er eens over met vrienden en/of familie. Vervolgens schrijf je je in en noteer je de tijden van de voorlichtingen, zodat je ze niet kunt vergeten. Vaak geven docenten of studenten een presentatie over de opleiding van jouw keuze op vaste tijdstippen, wees dus op tijd.
Het is misschien handig om één van je ouders mee te laten kijken, twee horen namelijk meer dan één. Probeer je tijdens de open dag voor te stellen hoe jij hier later rondloopt.
Voel je je thuis? Zie je jezelf hier studeren? Online is dat lastiger om het je voor te stellen, maar bij sommige hogescholen en universiteiten kun je zelfs een virtuele rondleiding krijgen.
Bedenk van tevoren welke vragen jij zou willen stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vragen:
- Waarom zou ik voor deze school of universiteit moeten kiezen?
- Welke afstudeerrichtingen zijn er?
- Wat zijn de toelatingseisen voor deze opleiding?
- Hoeveel studenten vallen er na het eerste jaar af? En om welke redenen stoppen zij?
- Aan welke leerlingen zou je deze studie aanraden of juist afraden?
- Hoeveel uur per week heb je les of college?
- Met hoeveel uur studie en huiswerk moet je rekening houden?
- Hoelang loop je stage en in welk leerjaar?
- Hoeveel contacturen zijn er ongeveer?
- Valt een bijbaan te combineren met deze studie?
- Hoe zien de lesweken en tentamenweken eruit?
- Zijn er naast deze dag nog andere proeflessen of meeloopmomenten?
- Welke voordelen zitten eraan om deze studie in duale of deeltijd vorm te volgen?
Bovenstaande vragen zou je tijdens een voorlichting kunnen stellen, maar vaak heb je hier achteraf ook nog de gelegenheid voor. Het is dus handig om aantekeningen te maken. Je zult in één keer veel informatie krijgen, daarom is het belangrijk om op te schrijven wat jij graag wil onthouden. Ook op de vragen die je stelt, zul je misschien lange antwoorden krijgen. Probeer in steekwoorden op te schrijven wat belangrijk is!
Virtueel sfeer proeven is natuurlijk niet hetzelfde als een bezoekje aan de locatie, maar door de technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden van dit moment is het zeker niet onmogelijk om tijdens corona toch de studie te kiezen.
Met het gebruik van bovenstaande tips en tools haal jij het maximale uit de open dag en kun je toch een weloverwogen studiekeuze maken. Als je nog wat extra hulp nodig hebt, gebruik dan het online studiekeuzeprogramma ‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’.

Overweeg je een tussenjaar vanwege corona?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
[…] Bekijk ook: Hoe maak je tijdens corona toch de juiste studiekeuze? +2 onmisbare tools […]