Om tot een afgewogen studiekeuze te komen en met zekerheid te kiezen is het belangrijk dat je de ‘link’ legt tussen jezelf en een interessante studie. Je gaat dan bepalen waarom een studie echt bij jou past. Hiermee onderbouw je je motivatie voor een opleiding en kan je met meer zekerheid kiezen voor één studie.

Op zoek naar de Overlap

De link tussen jezelf en een studie neer op de overlap tussen:

1. Wie je bent: jouw voorkeuren, interesses en capaciteiten en

2. De inhoud van de studie:: de vakken, projecten, stages etc.

Om een betrouwbare link te leggen tussen jezelf en een studie ga je zoek naar het gebied waar de studie ‘lijkt’ op jou. Dit is het gebied waar de inhoud van een studie overlapt met wie je bent (zie figuur).

Overlap-Studie-Zelf

Pak nu een leeg A4’tje en teken twee cirkels die elkaar in het midden overlappen zonder tekst (zoals je hierboven ziet afgebeeld). Deze ga je straks invullen.

Tip! Het helpt om de oefening gewoon met een A4’tje en een potlood te doen. Als je iets met je handen visualiseert, maak je eenvoudiger nieuwe associaties in je brein. Dit levert waardevolle inzichten op voor je studiekeuze.

Stap 1. Wie ben je?

De linker cirkel gaat uitsluitend over jou. Deze woorden raken de essentie van wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Probeer hier nog niet na te denken over mogelijke studies, dit kan de antwoorden tijdens deze stap beïnvloeden. Noteer minimaal 5 kernwoorden of korte zinnen die als eerste bij je te binnen schieten als je jezelf de vraag stelt: Wie ben ik?

Stap 2. Wat is de inhoud van de studie?

De rechter cirkel gaat uitsluitend over de studie die je interessant lijkt. Hier noteer je minimaal 5 kernwoorden of korte zinnen die de inhoud van de studie omschrijven. Deze woorden beschrijven wat je tot nu toe aan informatie hebt verzameld en de ervaringen die je hebt opgedaan met de studie.

Stap 3. Wat is de overlap?

De eerste twee stappen waren ‘slechts’ de voorbereiding naar deze stap: de overlappende cirkels. In het gedeelte waar de cirkels overlappen leg je de link. Hier ontdek je waarom een studie bij je past. Welke kenmerken van jezelf overlappen met de kenmerken van de studie? Noteer in het midden de kernwoorden die overeenkomen tussen jezelf en de studie.

Goed bezig! Je hebt de oefening afgerond en daarmee inzichtelijk gemaakt waarom een studie wel/niet bij je past. Blijf nieuwe dingen leren over jezelf en de studie je leuk lijkt en ga op zoek naar zoveel mogelijk punten waarop jij overlapt met de studie. Hiermee bouw je een betrouwbare onderbouwing op voor je definitieve studiekeuze. Je kan de oefening uiteraard herhalen voor een andere studie.