Zoals we ons allebei realiseren ga je straks de eerste potloodstroken op papier zetten op weg naar een succesvolle carrière:
Kiezen van een studie die bij jou past.
Maar hoe weet je nou of een studie echt bij je ‘past’?
Dat antwoord ga ik je geven met behulp van een korte vergelijking:
Referentiepunten & Filters
Als je nieuwe schoenen uitzoekt, is het meestal vrij eenvoudig om te bepalen of een sneaker ‘past’. Het referentiepunt, jouw voet, heeft een bepaalde lengte, breedte en wreef hoogte en dat vergelijk je simpelweg met de schoen die je aantrekt.
“Ga maar eens even staan…”
Daarna zijn er aantal filters die je inzet om verder te bepalen of je de schoenen gaat kopen.
- Lopen ze goed en comfotabel?
- Kan m’n broek eroverheen of erin?
- Wat is de prijs ten opzichte van m’n budget?
- Wie heeft deze schoenen al? Ben ik uniek?
- ..enzovoorts
Overeenkomsten met het Studiekeuzeproces
Nieuwe schoenen kopen is natuurlijk lang niet zo belangrijk als een passende studiekeuze maar er zijn wel belangrijke overeenkomsten in het keuzeproces:
Je probeert continue de waarde te bepalen van dingen in je omgeving en gebruikt daarvoor referentiepunten en filters. Het referentiepunt in het schoenenvoorbeeld is jouw voet en de belangrijke filters stel je zelf (onbewust) op.
Die filters en referentiepunten bepalen welke kleding je koopt, welk TV-programma je kijkt, wie je aantrekkelijk vindt en ga zo maar door.
Als je een studiekeuze maakt, zijn jouw referentiepunten onder andere jouw eigen set aan sterke kanten en interesses. En je kan daarnaast allerlei filters gebruiken: Het aanzien van de opleiding, stage-mogelijkheden, baankansen, etc.
Maar zoals je voet afmetingen heeft om te bepalen of een schoen past zo heb jij nu nog geen manier om te bepalen of een studie op dit moment bij jou past.
Het kiezen van een studie die bij je past is dus het vinden van een manier, een kader, een referentiepunt waar je straks studies mee kan gaan vergelijken.
Jij!
En dat begint bij zelfkennis.
Dat begint bij de zoektocht naar jezelf.
[…] wanneer weet je of je echt een goede keuze hebt gemaakt? Als je zoveel twijfelt als ik, weet je het misschien wel nooit. Want hoewel ik een leuke studie […]