Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat bijna 60%(!) van de Nederlanders totaal ander werk doet dan waarvoor zij zijn opgeleid. Een grote minderheid van de respondenten geeft ook aan dat zij de rest van hun loopbaan hetzelfde soort werk willen blijven doen.

Uit deze cijfers kunnen we de conclusie trekken dat steeds meer mensen een baan zoeken die niet aansluit bij hun studie. Hier vertellen we je hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Ga netwerken!

Een van de gemakkelijkste manieren om erachter te komen wat je dan wél wil, is door te netwerken met anderen. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kom je erachter:

  • Wat het werk inhoudt waar je geïnteresseerd in bent;
  • Wat je nodig hebt om de baan te kunnen uitvoeren;
  • Hoe je de baan kunt bemachtigen.

En daarnaast zorgt het er ook voor dat je via je netwerk eventueel aan een baan kunt komen. Hoewel het niet bij het bedrijf van een kennis of contact hoeft te zijn, kan deze je wellicht in contact brengen met bedrijven of managers die voor deze functie wel een vacature open hebben staan.

Netwerken nieuwe baan na studie

Solliciteer erop los

Natuurlijk moet er ook gesolliciteerd worden op de baan van je dromen, ondanks dat deze niet aansluit bij je studie. Werkgevers hechten tegenwoordig namelijk steeds minder waarde aan de studie die je gevolgd hebt. Het gaat steeds vaker om de ervaring die je hebt, de mensen die je kent én natuurlijk de motivatie die je hebt om ergens te werken.

Het kan daarom ook de moeite waard zijn om op alternatieve manieren te solliciteren. Kies daarom ook niet voor een simpele sollicitatiebrief, maar spreek een videoboodschap in, bel het bedrijf op of ga simpelweg langs om initiatief te tonen! Dit zijn allemaal manieren waarop je kunt laten zien dat je veel interesse hebt in de functie.

Tip! Welke manier je ook gebruikt, we raden je aan om dit op een veilige manier te doen. Een VPN-service voor meerdere apparaten kan de beste manier zijn. Hiermee kun je op elk apparaat veilig berichten, sollicitaties of video’s versturen. Deze kunnen niet worden onderschept door hackers, wat ook de kans verkleint dat je persoonlijke gegevens in de openbaarheid komen.

Online cursussen of trainingen

Online cursussen en trainingen kunnen je helpen om de juiste kennis te vergaren om de baan alsnog in de wacht te kunnen slepen. Denk daarbij aan professionele aanbieders, waaronder bijvoorbeeld LinkedIn. Zij bieden vele cursussen en trainingen aan die je naar het volgende niveau kunnen brengen.

Online Cursus volgen

Kijk naar je huidige werkgever

En vergeet ook niet naar je huidige werkgever te kijken. Voor werkgevers is het namelijk enorm duur om opnieuw naar personeel te zoeken. Veel werkgevers willen je maar al te graag helpen om een functie te vinden die wél bij je past! Is dat niet mogelijk, dan kun je alsnog buiten de deur gaan kijken.

Conclusie

Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden om op zoek te gaan naar een baan die niet bij je studie past. Probeer te netwerken, zorg dat je veilig solliciteert met een VPN en vergeet niet om ook te kijken naar de mogelijkheden binnen je huidige bedrijf! Doe je dit, dan is de kans groot dat je een baan krijgt die bij je past!

Tagged with →