Je bent je aan het oriënteren op de volgende stap in je leven: een studie aan een hogeschool of universiteit. Een ingewikkeld en soms langdurig keuzeproces. Ik ken het gevoel. De frustrerende onwetendheid over wat je later wilt bereiken, de twijfel en de besluiteloosheid.

Als je wel wat hulp kan gebruiken bij je studiekeuze, helpt het om de ‘Studiekeuze Formule’ toe te passen. Met deze formule weet je wat je kan doen om straks de juiste studie te kiezen.

2700 verschillende opleidingen

Het is zeker niet eenvoudig om te bepalen welke studie bij je past als je:

  • kan kiezen uit 2700 (!) verschillende opleidingen
  • nooit geleerd hebt hoe je zo’n studiekeuzeproces goed aan kan pakken
  • niet vaak bewust stil hebt gestaan bij diepere, persoonlijke ambities en vaardigheden
  • om moet gaan met vragende ouders en goedbedoelde adviezen
  • de overheid op je dak krijgt als je niet in één keer de juiste studie kiest
  • letterlijk wordt overspoeld met veel informatie over opleidingen en instellingen

Met die factoren in je achterhoofd is het eigenlijk een behoorlijke prestatie als je überhaupt kan bepalen wat je wilt studeren. Er is dus helemaal niks mis mee als je het nog niet weet.

Je bent zeker niet alleen! Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 1 op de 3 studenten uitvalt in de eerste twee jaar van hun studie omdat ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.

De Studiekeuze Formule

Omdat je dus wel wat hulp kunt gebruiken, presenteer ik hier de ‘Studiekeuze Formule’. De vraag die centraal staat is:

‘Hoe maak ik de juiste studiekeuze?’

Een studie waar ik 100% achter kan gaan staan, die past bij wie ik ben en waar ik ’s ochtends m’n bed voor uit kom.

Als je onderstaande stappen volgt, kom je gegarandeerd tot nieuwe inzichten voor je studiekeuze. De formule ziet er als volgt uit:

De Studiekeuze Formule :

1. Juiste omstandigheden +

2. Realistische zelfkennis +

3. Voldoende ervaringslessen =

Een Passende Studiekeuze

De studiekeuzeformule is onderverdeeld in drie peilers: (1) de juiste omstandigheden, (2) realistische zelfkennis en (3) voldoende ervaringslessen.

Iedere peiler heeft een resultaat, een uitkomst. Deze uitkomst is in grote mate afhankelijk van jouw bereidheid tot actie en de aandacht die je besteed aan je studiekeuze. De drie peilers vormen de bouwblokken van jouw studiekeuze en staan in specifieke volgorde.

We beginnen bij het leggen van de basis, het fundament; de juiste omstandigheden.

1. De juiste omstandigheden

Het resultaat van deze stap is erop gericht om het succes van een passende studiekeuze veilig te stellen. Er is een gat tussen de dingen waarvan je weet dat je ze moet doen en het uitvoeren van die stappen.

Bewust de juiste omstandigheden opzetten zorgt ervoor dat je in actie komt en de nodige stappen daadwerkelijk gaat ondernemen. Als je nu afhaakt en liever stopt, zegt dat ook iets over jouw huidige positie.

De juiste mindset

Er is één groot misverstand die onbewust een druk oplegt: Een studie bepaalt de rest van je werkende leven. Die ouderwetse opvatting waarin je studeert voor de roeping van arts of rechter, stamt niet meer uit deze tijd.

Mensen wisselen tegenwoordig vaker van carrière dan van bankstel. Ik was ooit werkzaam op een uitzendbureau waar een recruiter werkte met een afgeronde rechtenstudie. Een studiekeuze is slechts de eerste beslissing in de reeks van beslissingen over je professionele toekomst.

Tip! Kies niet op verwachte baankansen, het aanzien van een beroep of het startsalaris. Maak je eigen voorkeuren en capaciteiten het belangrijkste criterium. De kans dat je dan een goede studie kiest is veel groter.

Plan & Committeer

Formuleer een doel en stel een deadline voor het kiezen van een studie en committeer jezelf daaraan. Een duidelijk moment in de toekomst om naar toe te werken geeft je onderbewuste een signaal om ermee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld:

‘Ik wil voor 1 mei een passende studie kiezen op een hogeschool in de randstad op basis van mijn interesses en capaciteiten’

Merk op dat er een datum, locatie en criteria in het doel verwerkt zijn. Als je dit nog niet weet blijf dan jouw doel herschrijven op basis van nieuwe informatie. Lees regelmatig jouw doelstelling en neem de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen.

studiekeuze doel opstellen

Betrek & Overleg

Vraag aan een drietal mensen in je omgeving om je te ondersteunen in jouw studiekeuzeproces. Dat kunnen je ouders zijn en een goede vriend. Of je moeder, decaan en een buurjongen. Dit zijn jouw coaches voor de aankomende tijd. Breng ze op de hoogte van je geformuleerde doelstelling voor de aankomende tijd, geef aan waar je tegenaan loopt en stel ze vragen.

Uit onderzoek blijkt dat ingewikkelde beslissingen het beste tot stand komen met de ondersteuning van mensen in je omgeving. Ze zijn de spiegel van jouw keuzeproces.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

2. Realistiche Zelfkennis

De zoektocht naar een geschikte studie is in essentie een zoektocht naar jezelf. Wat vind ik leuk? Wat kan ik goed? Wat vind ik belangrijk aan een studie en wie ben ik?

Voldoende, realistische zelfkennis is de sleutel naar een passende studie. Een lastige spagaat, want het vergaren van zelfkennis is een langdurig proces van reflectie en leren van ervaringen. De volgende oefeningen kunnen je helpen om zelfkennis op te bouwen:

Maak online studiekeuzetesten

Een moderne bron van zelfkennis is de explosie van gratis, online testen. Er zijn interesse, beroeps en capaciteitentesten. Ze geven de snelle antwoorden op de vraag: wie ben ik? Een onderzoekje op Google leert dat er ongeveer 100.000(!) gratis testen beschikbaar zijn. Hoewel het grootste gedeelte niet veel oplevert, zijn er toch een aantal gratis testen die de moeite waard zijn om te maken:

Bekijk nu: De 10 beste GRATIS studiekeuzetesten die WEL iets opleveren voor je studiekeuze

Tip! De waarde van een test zit in de reflectie op de uitslag van testen, anders ga je van de ene naar de andere. Herken je jezelf in de uitslag? Waarom wel/niet? Een goede vuistregel is: sta net zolang stil bij de reflectie van de testen als het maken van de testen zelf. En schrijf het op!

studiekeuze zelfkennis studiekeuzetest

Vraag het je omgeving

Omdat je altijd bent wie je bent, is het soms lastig om te bepalen waar je goed in bent. Die dingen vallen niet op omdat je ze voor jou vanzelfsprekend zijn.

Vraag daarom een aantal mensen in je omgeving (ouders, broer/zus, goede vrienden): “Welke drie dingen vind jij dat ik goed kan?” Het is geen discussie, gewoon luisteren en opschrijven. Zoek naar de overeenkomsten en noteer de woorden die je vaker hoort. Dit kan soms onverwachte en zeer waardevolle antwoorden opleveren.

3. Voldoende ervaringslessen

“Ga nou naar een open dag, of loop een keer mee”. Ik hoor het je ouders zeggen. Helaas hebben ze gelijk. Vanachter je bureau kun je nooit helemaal zeker weten of een studie voor jou geschikt is.

Je moet in actie komen en vooral nieuwe ervaringen op doen met een studie tijdens een open dag of meeloopdag. Waarom? Je voedt daarmee een belangrijke factor van het keuzeproces; jouw intuïtie of gevoel ten aanzien van een studie of instelling.

Een metafoor: stel je voor je gaat een huis kopen. Een belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel van het koopproces is de bezichtiging. Je kent de TV programma’s wel waarin potentiële kopers worden rondgeleid. Een ding valt op, de beslissing om wel of niet te kopen, wordt 9 van de 10 keer gemaakt tijdens de bezichtiging. De sfeer en uitstraling van een huis bepalen voor een groot deel de bereidheid om een bod te doen. Het gevoel moet goed zijn. Hetzelfde geld ook voor een proefrit in een nieuwe auto.

Reflecteer op ervaringen

Leren van (nieuwe) ervaringen is daarmee een van de belangrijkste bronnen voor het maken van beslissingen. Nu heb je misschien nog geen opleiding of hogeschool bezocht, maar je hebt wel levenservaringen die nu waardevol kunnen zijn voor een studiekeuze. Denk aan: bijbaantjes, sport en de middelbare school.

In die ervaringen zitten lessen en inzichten opgesloten die kunnen bijdragen aan jouw studiekeuze nu. Neem even de tijd om terug te gaan in je herinneringen en te bedenken wat je wel/niet leuk vond aan dat bijbaantje, die sport of profielkeuze.

Tot slot

Deze formule vormt de basis. Jij bent verantwoordelijk voor de uitwerking en vertaalslag naar de praktijk. De behandelde onderdelen zijn de bouwblokken voor een zorgvuldige studiekeuze.

Kom in actie, blijf in gesprek met de mensen in je omgeving, neem de tijd om te ontdekken wie je bent en gebruik je eigen passies en talenten als uitgangspunt voor jouw studiekeuze. Dan kom je er wel!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE