In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Omdat de studie die Vera wilde volgen niet doorging, besloot ze op het laatste moment om een tussenjaar te nemen. Nu overweegt ze om nog een tussenjaar te nemen zodat ze alsnog kan gaan reizen.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Voordat ik aan mijn tussenjaar begon, zat ik nog op de middelbare school. Ik heb 3 jaar lang vwo gedaan, en ben toen voor de laatste 2 jaar overgestapt naar havo.

De examens waren voor mij wel te doen, en daarnaast hadden we extra geluk met de nieuwe regels vanwege corona. Ik ben dus toen ook geslaagd. En toen moest ik gaan bedenken wat ik daarna wilde gaan doen.

Tussenjaar van Vera reizen

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Toen ik net een week voor 1 mei te horen kreeg dat de studie die ik eigenlijk wilde doen niet ging beginnen, moest ik heel snel iets anders verzinnen. Ik besloot een tussenjaar te gaan doen. Maar omdat het zo uit het niets kwam, had ik eigenlijk nog totaal geen plan.

Ik heb heel veel gegoogeld en kwam uiteindelijk uit bij een tussenjaarprogramma in Nederland. Dit was het eerste jaar van het tussenjaar van Theaterschool Utrecht. Hierbij heb je 3 dagen in de week les, en de rest van de tijd heb je om te werken, of andere leuke dingen te doen. Dit leek mij erg leuk, en besloot ik dus ook om te doen.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Het jaar bestond uit 3 blokken met elke keer andere lessen, zo hebben we theaterlessen, dans en zang lessen en stage-fighting gehad, maar ook hadden we workshops van een stand-up comedian of een bekende acteur gehad.

Tussenjaar Vera Theaterschool Utrecht

In het hele jaar door werden we begeleid door onze coach en kwamen we meer te weten over onszelf en over wat we hierna wilden doen. Zo hoef je ook helemaal niet verder te gaan met theater en je hoefde het ook nog niet te kunnen, dit was echt gewoon voor de leuk eigenlijk. Het jaar bij de Theaterschool eindigt ook al in mei, zodat je nog ongeveer 4 maanden hebt om bijvoorbeeld alsnog te reizen.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

Ik vond dit voor mijn tussenjaar een goede keuze en ben erg blij dat ik het heb gedaan. Ik zit er wel nu over na te denken om eventueel nog een tussenjaar te nemen om dan nu wel te gaan reizen. Vanwege corona had ik er afgelopen jaar niet zo over nagedacht, maar nu lijkt het me juist wel heel erg leuk om alsnog te doen.

Wat zijn nu je toekomstplannen? Heb je een leuke studie gevonden?

Nog niet, ik twijfel heel erg en denk eraan om nog een tussenjaar te doen, waarin ik wil gaan reizen, vrijwilligers werk doen, of au pair zijn. Ook wil ik heel veel leren, zoals nieuwe talen of over nieuwe culturen, maar niet door middel van in de schoolbanken te zitten. Maar gewoon door lekker veel verschillende dingen te doen.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Ik raad het aan, het is heel fijn om even niet meer aan iets echts ‘schoolachtigs’ te denken en gewoon te doen waar je blij van word!

Tagged with →