In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Bij Roos werd na een lange zoektocht een spierziekte vastgesteld. Ze besloot, tegen het advies in van de dokters, haar eindexamenjaar gewoon af te maken. Daarna nam ze een tussenjaar om een intensief revalidatietraject te volgen en te ontdekken wat ze wilde met haar toekomst.

Hieronder vertelt ze haar inspirerende verhaal en welke lessen ze in haar tussenjaar heeft geleerd over het vormgeven van je toekomst.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Mijn naam is Roos Vollebregt ik ben 20 jaar oud en ik zit nu in mijn tussenjaar. Ik heb vorig jaar met succes mijn mbo-opleiding voor interieuradviseur afgerond aan het Hout- en meubileringscollege in Rotterdam. Ik ben aan deze opleiding begonnen omdat ik erg creatief ben en het leuk vind om ontwerpen te bedenken.

Na een lange zoektocht vanaf mijn geboorte is uiteindelijk in 2018 bij mij een spierziekte vastgesteld. De dokters wilden dat ik hiervoor direct een lang en intensief revalidatietraject zou gaan volgen. Ik begon op dat moment net met mijn eindexamen jaar en ik wilde niet tussentijds stoppen.

Ik heb daarom samen met mijn ouders ervoor gekozen om niet naar de dokters te luisteren en eerst mijn school af te maken. Deze spierziekte heb ik al sinds mijn geboorte en hier heb ik dus al twintig jaar last van. Dat ene jaar extra kon er ook nog wel bij, vond ik.

tussenjaar eindexamen Roos

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Mijn keuze voor een tussenjaar is dus een soort van gedwongen keuze omdat ik voor mijn spierziekte een revalidatietraject moest volgen. Dit traject hield in dat ik drie tot vier keer in de week intensieve therapieën in het ziekenhuis kreeg. Het doel hiervan was om mijn spieren sterker te maken zodat die daardoor minder achteruit zouden gaan.

“Wil ik werken, wil ik nog een opleiding gaan doen, wil ik een eigen bedrijf beginnen of wil ik totaal iets anders gaan doen?”

De therapieën waren erg vermoeiend en ik moest daarnaast ruimte houden om uit te rusten. Hierdoor was er geen ruimte om een nieuwe opleiding te volgen of te werken.

Tegelijkertijd wilde ik dit jaar benutten om te ontdekken wat ik wil gaan doen na dit tussenjaar. Wil ik werken, wil ik nog een opleiding gaan doen, wil ik een eigen bedrijf beginnen of wil ik totaal iets anders gaan doen? Ik had totaal geen idee.

Wat heb je geleerd tijdens je tussenjaar?

In dit tussenjaar heb ik tijdens het revalidatietraject veel geleerd. Vooral over mijzelf. In het jaar voor mijn revalidatie was mijn stemming vaak laag. Onder andere door psychologische begeleiding ben ik mentaal erg vooruitgegaan. Ik kan nu bijvoorbeeld beter voor mijzelf kiezen, ik heb meer inzicht in mijn kwaliteiten en ik ben bewuster van mijn gedachtes en gevoelens.

Daarnaast heb ik ook geleerd dat ik vrienden erg belangrijk vind en dat ik graag mijn best doe om contacten te onderhouden. Ik word door mijn vrienden gemotiveerd en ik haal er veel plezier uit.

Ook heb ik veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het starten van een eigen bedrijf (met een beperking). Ik heb veel websites afgestruind en ben zelf begonnen aan een ondernemingsplan. Ik werd hierdoor vanzelf enthousiast over een eigen onderneming en wil dus zelf interieuradvies gaan geven.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe zie je nu de toekomst voor je?

Ik hoop dat ik in de toekomst een mooi lopend bedrijf heb opgericht, waar ik nu al met plezier aan werk. Ik heb al verschillende korte cursussen voorbij zien komen waarmee ik mijn kennis kan vergroten, en waar ik ook plezier uit kan halen.

Op dit moment heb ik al twee mooie opdrachten binnen gehaald waarmee ik mijn portfolio mee kan vergroten. Het gaat hierbij om de inrichting van een woonkamer en een aula van een school. Twee heel verschillende projecten waarin ik veel van mijn creativiteit kwijt kan.

tussenjaar ondernemen werken Roos

Ook probeer ik nu al zichtbaar te zijn op Instagram en heb ik een eigen website, zodat ik wat naamsbekendheid opbouw, voor als ik echt een bedrijf start. Ik ben van plan om mij dit jaar nog in te schrijven bij de Kamer van Koophandel want zo start ik officieel mijn eigen bedrijfje.

Hier kan je het bedrijf van Roos vinden:

>> Website
>> Instagram

Ik vind het ook wel spannend om een onderneming te beginnen. Er wordt veel van mij verwacht en daarom wil ik me ook heel goed voorbereiden. Een van de moeilijkste dingen vind ik het ondernemersplan. Om dit plan zo goed mogelijk te kunnen schrijven, heb ik bij veel deskundigen advies gevraagd. Deze mensen hebben mij geholpen om de zaken goed op een rijtje te krijgen.

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Als ik terugkijk ben ik blij dat ik eerst mijn studie heb afgrond. Ik moet er niet aan denken om een intensief traject te hebben gevolgd en vervolgens weer terug naar school te moeten om de opleiding af te maken. Daarnaast ben je anders een jaar lang uit je vakgebied waardoor je kennis die je hebt opgedaan, weer kwijt kan raken.

Nadat ik mijn examen gehaald had en zou mijn revalidatie beginnen, maar door een wachtlijst begon deze pas in september. Hierdoor had ik ineens een hele lege agenda, want ik had alles vrijgehouden voor het revalidatietraject. In deze periode vond ik het moeilijk om te zien dat alles om mij heen door ging terwijl ik het gevoel had dat ik juist stilstond. Natuurlijk was dit niet zo, want ook in die periode heb ik mij erg ontwikkeld, ik kon het toen alleen nog niet zien.

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

Achteraf gezien was het misschien verstandiger geweest om eerder met verschillende instanties in gesprek te gaan over het starten van een eigen bedrijf (met beperking). Ik nam pas contact op toen ik zeker wist dat ik een eigen bedrijf wilde beginnen, maar natuurlijk kunnen deskundigen je juist ook helpen om je twijfel weg te nemen.

Omdat ik pas later contact op nam was het soms best lastig, sommige partijen die ik nodig had, leken me juist meer in de weg te zitten. Maar anderen bleken me juist heel goed op weg te helpen en met me mee te denken. Zo kwam ik steeds een stap verder met mijn plan en leerde ik niet alleen wat bij me past, maar ook juist wat er niet bij mij past.

tussenjaar roos welke studie past

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Als je twijfelt wat je moet doen, en of je wel of geen tussenjaar moet nemen, dan zou ik zeggen dat het vooral belangrijk is om goed naar je eigen situatie te kijken en je daarin te laten adviseren door mensen die je goed kennen. Zonder de revalidatie had ik zelf geen tussenjaar genomen, dus mijn situatie is ook wel heel specifiek.

Maar als je een tussenjaar neemt, kijk dan goed naar je verwachtingen, wees eerlijk naar jezelf en stel een aantal duidelijke doelen voor jezelf. Dan heb je de meeste kans dat je er achteraf met een goed gevoel op terug kijkt.