In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.
Na een tussenjaar gevuld met reizen en werken, leerde Camiel veel over zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Hoewel hij nog niet alle antwoorden heeft gevonden, heeft deze ervaring hem veel waardevolle inzichten gegeven.
Inhoudsopgave
Wat ging er vooraf aan mijn tussenjaar?
De zomervakantie zat erop, de scholen begonnen weer. Iedereen moest weer terug in het ritme komen, behalve ik. Ik had geen school meer. Ik had geen idee welke studie ik wilde doen. Met het enorme assortiment aan studies kon ik niet kiezen, dus ik had besloten om een tussenjaar te nemen.
Hoe heb je je tussenjaar voorbereid?
De hele zomervakantie had ik gewerkt en ik had genoeg verdiend om mijn tussenjaar officieel te beginnen met een reis. Als inwoner van de Europese Unie heb je de mogelijkheid om een Interrail ticket te kopen. Dit is één ticket waarmee je bijna alle treinen in Europa kunt nemen. Er zijn een paar verschillende soorten hiervan, en ik had er een gekocht waarmee ik twee maanden lang onbeperkt gebruik kon maken van het Europese spoornetwerk.
Welke reis heb je gemaakt?
Op 10 september vertrok ik, met als eerste stop Berlijn. De komende maanden vervolgde ik mijn reis door Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, terug naar Duitsland en uiteindelijk weer naar Nederland.
“Niemand die mij ergens verwachtte, pure vrijheid”
Deze twee maanden heb ik voor het eerst alleen kunnen reizen, zonder organisatie of verplichtingen. Niemand die mij ergens verwachtte, pure vrijheid. Ik boekte de avond van tevoren een hostel of appartement en ging ernaartoe. Geen grote plannen of verre vooruitzichten.
Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Wat heb je geleerd in je tussenjaar?
Na een lange, eenzame reis heb ik veel geleerd, vooral over het regelen van dingen en volledig verantwoordelijk zijn voor hoe de reis verloopt. Na terugkomst voerde ik eerst een tijdje niet zo veel uit en ging daarna weer aan het werk. Dit keer als boodschappenbezorger bij Picnic en als hovenier bij Boesheide. Beide banen hebben mij veel vakspecifieke vaardigheden geleerd, maar ook geholpen de wereld beter te begrijpen.
Vaak blijven mensen lang bij een bedrijf of doen ze hetzelfde soort werk. Hoewel dit qua loon waarschijnlijk verstandiger is, zorgt dit er ook voor dat je maar één of twee banen echt leert kennen. Je komt vaak dezelfde soort mensen tegen. Daarom ben ik blij dat ik verschillende banen heb gehad, waardoor ik meer heb geleerd dan bij een enkele of vergelijkbare baan.
Wat heb je nog meer gedaan in je tussenjaar?
Dan springen we verder naar april 2024, waar ik had besloten om naar Nepal te gaan. Naar een heel ander continent en een heel andere cultuur. Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog steeds in Nepal. Ik heb nog een weekje over en dan moet ik helaas weer terug. In Nepal is de manier van reizen heel anders.
De infrastructuur is slecht en veel rondreizen is niet gemakkelijk. Daarom besloot ik mezelf nuttig te maken en vrijwilligerswerk te doen bij een school. Vijf weken lang hielp ik op een school met verschillende taken.
Wat is je advies voor andere jongeren?
Dit is vrijwel het verhaal van mijn jaar. Ik wil niet te diep ingaan op alle details en kleinigheden, maar ik heb nog wel een paar adviezen/tips. Zoals ik al eerder noemde: Interrail. Als je van plan bent om door Europa te reizen, is Interrail een fantastische keuze.
“Het grootste plezier en groei zit in het doen van het onzekere en het oncomfortabele.”
Ten tweede, doe andere dingen. Het is heel makkelijk om je aan routines vast te klampen en het comfortabel te maken. Ik heb dit zelf ook vaak genoeg gedaan dit jaar, maar het grootste plezier en groei zit in het doen van het onzekere en oncomfortabele. In plaats van een baan te kiezen waarin je denkt dat je goed bent, kies iets waarin je minder vertrouwen hebt. Daag jezelf uit.
Tot slot, verwacht geen magische resultaten. Als je niet weet wat je met je leven wilt of geen idee hebt wie je echt bent, verwacht dan niet dat reizen en een tussenjaar je zomaar alle antwoorden geven. Dat kost tijd, veel tijd, veel meer tijd dan een jaartje.
Ik weet zelf nog steeds niet zeker wat ik precies wil. Ik heb inmiddels een studie gekozen, maar of dat perfect is, weet ik ook niet. Twijfel is natuurlijk, het hoort erbij. Maar soms moet je de twijfel aan de kant zetten en er gewoon voor gaan.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.