In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Willeke heeft de opleiding Journalistiek afgerond en is nu op zoek naar haar eerste baan. Ze vertelt over de inhoud van de studie journalistiek en hoe ze haar studiekeuze heeft aangepakt. Tot slot geeft ze tips hoe je kan ontdekken welke studie het beste bij je past.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik heb journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede gestudeerd van 2014 tot 2019. Momenteel ben ik bezig met een aantal projecten en in afwachting van mijn sollicitaties naar een baan.

diploma journalistiek

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik wist niet wat ik wilde doen op mijn 17e. Mijn moeder zei dat ik schrijven altijd leuk vond en dat ik de opleiding journalistiek wel kon doen, omdat het geen wiskunde vereiste. Dat liet ik namelijk vallen op de middelbare. Hoewel ik me nooit echt bezighield met nieuws, wist ik ook niet wat ik anders moest doen. Het basisstelsel zou in 2014 voor het laatste bestaan, dus adviseerde mijn moeder om ondanks mijn twijfels toch aan iets te beginnen en eventueel met je propedeuse over te stappen in plaats van een jaar te gaan werken en het daarna misschien nog steeds niet weten.

“Hoewel ik me nooit echt bezighield met nieuws, wist ik ook niet wat ik anders moest doen”

Ik probeerde eerst door de selectieprocedure van een schrijfopleiding bij de HKU te komen die me wel leuk leek. Toen dit niet lukte, stond ik al ingeschreven voor journalistiek. Ik besloot toen toch maar aan die studie te beginnen. Ik heb uiteindelijk voor Ede gekozen, omdat het een kleinere school was en Utrecht bijvoorbeeld een loting had waar ik met mijn twijfels waarschijnlijk niet doorheen kwam. Daarnaast had een kennis van mij goede ervaringen op de opleiding verpleegkunde op die school, dus gingen we ook daar een beetje vanuit.

Hoe verliep de inschrijving?

Ik heb geen studiekeuzecheck gedaan, we gingen puur af op mijn interesses vanuit mijn jeugd. De inschrijving ging gemakkelijk, omdat er ongeveer 68 aanmeldingen waren van de 80 dus iedereen werd sowieso ingeloot. Het proces van alles regelen was wel even iets om in te verdiepen, van studielink tot aan het gratis reisproduct.

studiekeuze willeke journalistiek project

Wat houdt de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken noemen?

Deze studie is heel praktisch. Je wordt in het begin breed opgeleid, waarbij je in de praktijk direct aan de slag gaat met schrijven en radio en televisie. Je leert er extra vaardigheden als vormgeven, de techniek van het opzetten van een camera en monteren bij, maar puur de basisbeginselen, de rest moet je zelf bijleren.

Wat betreft de theorie leer je over allerlei onderwerpen wat, zoals kunst en filosofie. Hier krijg je kennistoetsen over. In de laatste paar jaren gaan deze toetsen steeds meer over media en onderzoek en de impact hiervan.

Je moet vrij snel een keuze maken welke kant je op gaat, halverwege het tweede jaar. Dat kan schrijven of radio en tv zijn. Je werkt hierbij aan kleine individuele opdrachten, maar de opdracht voor de meeste studiepunten zijn groepsopdrachten. Samenwerken en jouw meerwaarde tonen is wel belangrijk.

Daarnaast heb je vrij volle roosters, dus moet je je tijd goed verdelen. In het derde en vierde jaar krijg je meer vrije tijd en minder intensieve begeleiding. Dan zijn de opdrachten echt op jou gefocust en wie jij binnen het vak wilt worden. Zo moet je jezelf presenteren in woord en beeld en ga je verder met onderzoeksopdrachten. Stage is ook een belangrijk onderdeel, want deze zul je in het derde en vierde jaar gaan lopen.

Voorbeelden van gezamenlijke projecten:

 • Maak in groepjes een eigen tabloid
 • Schrijf negen lokale nieuwsartikelen voor de online schoolwebsite (je bent onderdeel van een groepsredactie en moet dus ook overleggen hoe of wat)
 • Maak een radio of tv uitzending over de zorg met je groepjeVoorbeelden van toetsen:

 • Het effect van de media op het publiek
 • Onderzoek
 • Filosofie, kunst, economie, geschiedenis en sociologie samen
 • Nederlands/EngelsVoorbeelden van kleine individuele opdrachten:

 • Een biografie schrijven over je oma of opa
 • Een longread met als thema ‘de Europese Unie’
 • Een essay over terrorisme in het Engels
 • In groepen debatteren over journalistieke standpunten

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond? Heb je bijvoorbeeld al een idee waar je nu kan solliciteren?

Je kunt denk ik overal wel werken wat met schrijven, radio en televisie te maken heeft. Dat kan de lokale krant zijn, de NOS, de regionale omroep, op een radiozender of bij De Volkskrant. Dat kan vast, maar de meeste mensen worden freelancer en schrijven dus voor meerdere media.

Mocht je liever schrijver worden bij een bedrijf of overheidsinstelling (dus de richting van communicatie op), kan dat ook prima. Daar heb je misschien ook meer kans op een vaste baan dan in de journalistiek zelf. Die kant ga ik meer op. Of ik ga de lokale journalistiek in of ik ga meer de communicatie kant op.

Hoe beviel de hogeschool en de kwaliteit van de opleiding? Is alles goed geregeld?

Het fijne aan de school en de opleiding is dat de leraren heel persoonlijk zijn. Ze weten wie je bent en herkennen je talenten en geven daarom ook graag individuele begeleiding. Wel is het zo dat het christelijke karakter van de school duidelijk aanwezig is. Dit is niet zozeer gekoppeld aan de opleiding, maar je zult er meer mensen treffen met die achtergrond. Mensen zijn er heel aardig en behulpzaam, maar het is iets om over na te denken als jij die achtergrond niet hebt.

De opleiding is wel uitdagend. Je wordt geleerd om over jezelf en je positie in het vak na te denken en leert meerdere disciplines tegelijkertijd. Kwalitatief goed denk ik, ook omdat je zo breed wordt opgeleid en in de loop van de jaren steeds meer eigen invulling mag geven aan de geleerde vaardigheden.

Over het algemeen zijn zaken hier goed geregeld. Af en toe komen er weleens zaken voor die minder goed geregeld zijn, maar doordat het een kleine school is, heb je kortere lijntjes en is er meestal altijd wel iemand die je verder kan helpen.

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Je roosters zijn best wel vol en je moet veel praktische opdrachten doen. Je moet dus goed kunnen plannen en echt doorzetten. Je moet sociaal zijn van nature, want je moet direct op mensen af kunnen stappen. Daarnaast moet je ook stevig in je schoenen staan qua principes en standpunten, omdat je als journalist moet weten waar je voor staat.

Ik doorliep deze studie zelf met minder passie dan anderen, maar juist daardoor weet ik dat het helpt als je echt passie voelt voor het vertellen van de waarheid, maken van nieuws, bevragen van mensen en het aan de kaak stellen van misdaden.

studie journalistiek schrijven

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Verdiep je vooral in de vakken die je krijgt en stel je voor: maakt dit mij enthousiast? Betrek ook je hobby’s erbij, bezoek de open dagen en vraag ook na waar veel leerlingen tegenaan lopen. Daarnaast moet je soms ook gewoon iets proberen. Mijn plan was om na het eerste jaar iets anders te doen. Toen wist ik echter nog steeds niet wat ik wilde. Ik heb de studie daarom maar afgemaakt, maar daar heb ik nu veel profijt van bij het zoeken naar een baan die wel 100% bij je past.

Het was soms best wel zwaar om een studie af te ronden die nooit helemaal mijn eerste keus was, maar doordat ik nu zo breed en praktisch ben opgeleid, kan ik veel kanten op. Het heeft mij persoonlijk ook erg geholpen, omdat je er socialer en zekerder door wordt. En daar ben ik de studie en school heel dankbaar voor!

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE