In de blogserie ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past. De studiekeuze ervaringen en inzichten van andere jongeren helpen jou om ook de juiste studie te kiezen.

Mijs maakte na lang wikken en wegen in 5 havo de keuze om Communicatie en Multimedia Design te gaan studeren. Toen ze de angst om een verkeerde studiekeuze te maken en alle verwachtingen uit haar omgeving los kon laten, werd duidelijk dat ze vooral haar creativiteit wilde inzetten in een studie. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Ruim een jaar geleden had ik dan eindelijk mijn Havo-diploma op zak. Mijn volgende avontuur kon gaan beginnen. Pas drie weken voordat de inschrijftijd van de studies verliepen had ik een keuze kunnen maken; Communicatie en Multimedia Design.

Ik wist dat ik een creatieve studie wilde volgen, maar welke richting ik op wilde was nog onzeker. Alles sprak mij wel aan; wat mij betreft kon ik zowel de politie academie in, als in een kunstatelier. Wat mij uiteindelijk hielp de knoop door te hakken was het veranderen van de vraag: “Wat moet ik studeren” naar “Waar wil ik meer over weten en waar mág ik deze interesses op uitoefenen?”

Studeren na je middelbare school is in Nederland namelijk bijna vanzelfsprekend, maar in (te) veel andere plekken op de wereld krijgen jongeren niet eens de kans om meer te weten te komen over onderwerpen waarin zij zich in interesseren.

Omdat er tegenwoordig zo veel opleidingen bestaan en er steeds meer bijkomen voelde ik tijdens het maken van mijn studiekeuze een lichte drang om geen verkeerde studiekeuze te maken. Dit zou hét moment zijn om het begin van je carrière en je toekomst te starten. Maar hoe wist ik welke studie geschikt zou zijn voor mij?

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt?

Voorafgaand heb ik op het internet veel studiekeuzetestjes ingevuld over mijn passies, hobby’s en interesses. Hier kwam vaak een sociale maar ook een creatieve studie naar voren. Zowel psychologie als social work als militaire opleidingen zouden volgens het internet wel bij mij aansluiten.

Maar wie kent je nou beter? Het internet of de mensen om je heen, inclusief jezelf? Ik heb daarom ook veel om mij heen gevraagd naar wat mensen bij mij vinden passen, en over hoe zij hun huidige baan of studie hadden uitgekozen.

Hoe is je definitieve studiekeuze tot stand gekomen?

Wat mij uiteindelijk enorm geholpen heeft met het maken van mijn opleidingskeuze was eigenlijk heel simpel; alle verwachtingen van de wereld, anderen en zelfs van jezelf loslaten waardoor je zicht weer helder is. Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar de theorie in de praktijk brengen, kost nou eenmaal moeite.

“Alle verwachtingen van de wereld, anderen en zelfs van jezelf loslaten waardoor je zicht weer helder is”

Mijn keuze baseerde ik uiteindelijk op waar ik mijn passies op dát moment in kwijt kon en in welke gebieden ik tijdens deze studie zou gaan groeien. De vakken van de opleiding Communicatie en Multimedia Design spraken mij bovendien ook erg aan. Onder anderen het vak ‘Immersive Space’ (hier moest ik een interactieve animatievideo voor maken) en ‘Media Design’ (hier moest ik een tijdschrift voor ontwerpen). Achteraf heb ik beide als leerzame en leuke vakken beschouwt.

tijdschrift ontwerpen CMD

Hoe verliep de inschrijving op de hogeschool?

Voor de inschrijving heb ik geen toetsen of opdrachten moeten maken. Het was een vrije inschrijving die erg soepel verliep. Het enige wat verplicht was, was een kennismakingsgesprek waarin ik samen met een docent de onderdelen en leerroutes van de studie doornam.

Ik nam mezelf voor om zo open mogelijk mijn studie in te stappen, en wat bleek? Ik voelde me er direct helemaal op mijn plek. Ik voelde dat ik hier een kans had om mijn creativiteit naar boven te halen, en bovendien vond ik gelijk een klik met een aantal medestudenten die er precies hetzelfde in stonden.

Wat houd de studie Communicatie en Multimedia Design in?

Tijdens de studie Communicatie en Multimedia Design ga je aan de slag als vormgever op heel veel verschillende mediums. Het is uiteindelijk de bedoeling om iets of iemand te presenteren aan de rest van de wereld. Denk hier bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een logo nodig heeft, een flyer voor een evenement, of aan een korte film of animatie om een bepaalde doelgroep te bereiken.

Na het behalen van deze opleiding heb ik de mogelijkheid om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld content creator voor een bedrijf, of ik kan de filmwereld instappen en hier gave bedrijfsvideos gaan creëren. De opties zijn eigenlijk uiteindelijk heel breed, zolang je maar lekker creatief bezig bent!

tubeembed

Hoe bevalt de hogeschool?

Ik studeerde mijn eerste jaar aan de HAN (Hoge school van Arnhem en Nijmegen) en nam na een tussenjaar de beslissing om de studie te vervolgen in Utrecht. Mede omdat de studie hier wat vrijer is ingericht en meer zelfdiscipline van je vraagt, maar ook omdat ik hier graag ooit op kamers wilde wonen.

De HAN was mij prima bevallen. Ik kreeg genoeg hulp van mijn docenten, maar toch vond ik de communicatie over de opdrachten wat minder. Het zal niemand hinderen in het behalen van de studiepunten, maar toch vond ik dat dit wel wat verbetering kon hebben.

Wat is je advies voor andere jongeren die moeite hebben met studiekeuze?

Mijn grootste tip dan ook voor het maken van een goede studiekeuze: zoek iets uit wat je nú leuk vind om te doen, en baseer daarop jouw keuze. Zo weet je zeker dat je jouw beste kant kan laten zien!

En houd vooral in je achterhoofd dat het leven niet alleen maar om je studie draait. Je zal altijd wel tijd kunnen maken voor andere interesses, en bovendien is het ook geen ramp worden als je er halverwege het jaar toch achterkomt dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Je leert er uiteindelijk alleen maar meer van!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tagged with →