In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Hieronder de studiekeuze van Lua. Toen ze niet door de selectieprocedure kwam van Aerospace Engineering wist ze even niet meer wat ze moest doen.

Ze vond uiteindelijk een passende, alternatieve studie. Hieronder vertelt Lua hoe haar nieuwe studiekeuze tot stand kwam. Tot slot geeft ze tips aan iedereen die vastloopt met een studiekeuze.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik ben Lua en ik ben 17 jaar oud. Momenteel zit ik in mijn eerste jaar van Aeronautical Engineering aan de Inholland hogeschool in Delft.

Wat houd de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken noemen?

De studie houdt zich vooral bezig met de ontwikkelingen in de luchtvaart. Bepaalde vakken die ik heb zijn aerodynamica, statics, mathematics en introduction to flight. Ook krijg ik les in projectmanagement om te leren hoe je projecten het beste kan leiden. Een voorbeeld van een project dat we hebben is het ontwerpen en bouwen van een eigen vliegtuigje.

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Zoals ik tot nu toe heb gehoord is het een behoorlijk zware studie, dus kom naar open dagen en loop zelfs een dagje mee om te kijken of het iets voor jou is. Elke studie heeft zijn leuke en minder leuke vakken. Laat dat je niet tegen houden. Oh en vergeet je vooral niet vóór 1 mei in te schrijven, want dan ben je sowieso binnen.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik wist al heel erg vroeg dat ik Aerospace engineering wilde doen. Toch wilde ik me iets meer verdiepen over andere studies die er ook waren. Dit was het moment dat ik Tom om hulp vroeg. Ik ben naar meerdere open dagen gegaan, maar mijn keuze was eigenlijk al gemaakt. Ik ben door de hele selectieprocedure gekomen, maar was helaas niet toegelaten.

Toen wist ik even niet wat ik moest doen. Het was een lastige periode, want ik kon de studie die ik zo graag wilde doen niet volgen. Moest ik een tussenjaar nemen? Een andere opleiding zoeken? Het was geen makkelijke periode, dus heb ik het hele internet afgezocht.

“Het was een lastige periode, want ik kon de studie die ik zo graag wilde doen niet volgen”

Zo kwam ik erachter dat ik via de studie Aeronautical engineering toch Aerospace engineering kan gaan doen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En zo is mijn studiekeuze eigenlijk tot stand gekomen. Wat ook heel erg meehielp is dat mijn ouders achter elke beslissing stonden die ik nam. Ze zijn met mij meegegaan naar open dagen en samen met hen ben ik tot mijn uiteindelijke beslissing gekomen.

studiekeuze van Lua college

Hoe verliep de inschrijving en de studiekeuzecheck?

De inschrijving was vrij makkelijk. Via studielink heb ik mij ingeschreven en vervolgens de stappen ondernomen die nodig waren om toegelaten te worden. Ik moest onder andere toetsen maken. Deze speelde echter geen rol voor de toelating zelf.

De selectieprocedure zelf was vrij gemakkelijk. Ik kreeg mailtjes van wat mij nog allemaal te wachten stond en van wat er allemaal gedaan moest worden om toegelaten te worden. De studiekeuzecheck verliep ook vrij soepel, omdat ze vonden dat ik geen gevaar was voor de studie en ze verwachten dat ik het wel ga redden. Al met al verliep het enorm soepeltjes.

Wat ga je doen na de studie? Heb je al een idee waar je straks gaat solliciteren?

Meestal vinden mensen na de studie gelijk wel een baan, de vraag ernaar is groot. De plekken waar je kunt solliciteren zijn oneindig. Ikzelf wil graag de ruimtevaart in en wil dus eerst nog een master doen aan de TU Delft. Hierna wil ik dan ook ergens werken in deze sector werken.

Hoe bevalt de hogeschool? Is alles goed geregeld?

De hogeschool bevalt me enorm (Inholland Delft). Het is heel anders dan de middelbare school. Aan het begin moest ik enorm wennen aan het gebouw zelf, maar inmiddels heb ik wel een beetje door hoe het in elkaar zit. De kwaliteit van de opleiding zelf ligt voor mijn gevoel best wel hoog. Het is een goede studie waarin ik kan groeien en veel kan leren.

De dingen rondom de studie zijn wel goed geregeld, alleen moest ik zelf wennen en uitvogelen aan hoe het allemaal werkt en in elkaar zit. Gelukkig staan docenten open voor vragen en helpen ze je graag op weg.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Vraag om hulp van anderen. Je ouders, vrienden en docenten. Bezoek zoveel mogelijk verschillende open dagen om een breder beeld te hebben van wat je zou willen. Schrijf je je in voor een numerus fixus? Zorg dat je een plan B hebt. Dit zijn dingen die mij enorm geholpen hebben.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE