In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Hieronder de ervaring van Karlijn. Die na lang twijfelen de knoop doorhakte en nu International Business studeert aan de Hogeschool Utrecht. Ze vertelt uit hoe ze ontdekte welke studie het beste bij haar past. Tot slot heeft Karlijn een goed advies voor iedereen die de studie overweegt.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik studeer International Business aan de Hogeschool Utrecht. Ik zit inmiddels in mijn tweede jaar en volg de Advanced business communication track. Dit houdt in dat ik naast mijn Engelstalige studie ook Spaanse les volg.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst vmbo-T gedaan, vanaf de derde klas ben mij gaan oriënteren en door de jaren heen is mijn idee van de perfecte studie flink veranderd. Ik besloot nog twee jaar havo te gaan doen, zodat ik langer de tijd had om na te denken over wat ik nou precies wilde.

Een studiekeuze maken was voor mij best een dingetje en uiteindelijk ben ik gaan afstrepen wat ik absoluut niet wilde. Uiteindelijk bleven er een paar studies over. Van deze studies ben ik naar de open dagen geweest en heb ik zowel studies als scholen vergeleken. Uiteindelijk bleven er twee opties over, voor deze drie studies heb ik me ingeschreven en ben ik naar de matching dag geweest.

Hoe verliep de inschrijving?

De matching dag bij de HU verliep vrij soepel. Allereerst kwamen alle mensen in een grote groep bij elkaar. Hier kregen we een welkomstwoordje, uitleg over de studie en een inleiding van wat we de rest van de dag zouden gaan doen. We werden in groepjes opgedeeld en gingen aan de slag met een case study. Als ik me het goed herinner wilde een kip restaurant internationaal gaan en moesten wij kijken hoe ze dit het best konden aanpakken.

Een studiekeuze maken was voor mij best een dingetje

Vervolgens werden we in nog kleinere groepjes opgedeeld, 5 studenten en gingen we naar een apart lokaal met een docent. Hier vroegen ze naar je motivatie, ervaring en je verwachtingen van de studie. Na deze dag was ik er zeker van dat de studie me aansprak. Daarnaast waren de docenten en studenten ontzettend aardig en voelde ik me op mijn plek in de school zelf.

Begeleiding vanuit de HU
De overstap van middelbare school naar de hogeschool Utrecht was voor mij een vrij grote stap. Ineens komt het aan op jou en je zelfstandigheid. Gelukkig word je op mijn school niet helemaal in het diepe gegooid. Je hebt het eerste jaar naast je gewone klas een learning circle met facilitator. Deze groep komt eens per week samen, zo leer je mensen buiten je klas kennen en bouw je super snel een band op. Als er iets is kun je het in deze groep kwijt en kijk je samen naar oplossingen, of dat nou studie of privé gerelateerd is maakt niet uit.
De HU voelt als een chaos, dat komt omdat je veel zelf moet regelen. Wel staat er altijd iemand
klaar wanneer het niet lukt, ze willen alleen wel dat je het eerst zelf hebt geprobeerd.

Wat houd de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken noemen?

Zoals eerder genoemd is mijn studie volledig Engelstalig, een affectie met talen is dus wel fijn, maar zeker niet iets waardoor je je moet laten weerhouden. Engels lezen, spreken, en luisteren went ongelooflijk snel.

Daarnaast wordt je theorie direct omgezet in praktijk door projecten die je meestal in een groep maakt. Super interessant, want je werkt samen met mensen van veel verschillende nationaliteiten. Zo leer je veel over jezelf, culturen en samenwerken. Bij mijn studie wordt je vrij breed opgeleid. Ik krijg vakken als marketing, culture & leadership, maar bijvoorbeeld ook finance.

Mijn studie heeft voor mij drie hoogtepunten, allereerst heb ik in mijn tweede jaar een internationale stage, in mijn derde jaar een uitwisseling waarin ik een halfjaar ga studeren aan een buitenlandse partner universiteit en in mijn laatste jaar een internationale afstudeerstage.

Meer informatie over International Business

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond? Heb je bijvoorbeeld al een idee waar je straks gaat solliciteren?

Mijn toekomst is voor mij nog vrij vaag, er zijn heel veel dingen die mij interesseren en heel veel plekken waar ik na mijn studie terecht kan. Tijdens mijn studie bouw ik een killer cv op door de vele praktijkervaringen. Ik denk dat ik eerst een aantal jaar in de marketing/branding sector wil werken en vervolgens een eigen bedrijf opstarten in duurzame zwemkleding. Ik wil niet afhankelijk zijn van een vaste werkplek, maar overal ter wereld kunnen werken.

studiekeuze karlijn International Business

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Allereerst laat je niet verleiden door mooie praatjes op de open dagen, het klinkt ontzettend vet om tijdens een studie drie kansen te hebben om in het buitenland te wonen, maar dit kan natuurlijk alleen als jij je punten haalt, en die punten ga je alleen halen wanneer je de studie zelf daadwerkelijk leuk vindt. Daarnaast zou ik adviseren om met de studenten te gaan praten, vraag waar zij tegenaan zijn gelopen in hun studie. Zij hebben immers het hele traject zelf doorlopen.

Ik denk dat het voor deze studie belangrijk is dat je bereid bent uit je comfort zone te stappen, je moet goed kunnen netwerken en zowel economisch als taalkundig ingesteld zijn. Maar mijn allergrootste tip is afgaan op gevoel, voelt het goed? Word je er enthousiast van? Krijg je zin om direct aan de slag te gaan? Ga er dan voor, dan zit je bij de goede studie.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE