Een goeie, prikkelende vraag kan een gedachtegang openbreken en is de voedingsbodem van nieuwe, frisse ingevingen over wat voor jou echt belangrijk is. Einstein werd ooit gevraagd: Als je een uur de tijd hebt om een probleem op te lossen en je leven hangt er vanaf, hoe pak je dat dan aan? Zijn antwoord was: Ik besteed de eerste 55 minuten met het formuleren van de juiste vragen.

Voorbereiding

Onthoud, er is geen goed of fout antwoord, alleen jouw antwoord. Als je niet direct een antwoord kan formuleren, niks aan de hand. De meeste inzichten komen vaak als je ergens anders mee bezig bent, op de fiets zit of een broodje smeert.

Open een nieuw document op je computer of pak pen en papier om jouw antwoorden op onderstaande vragen te formuleren. Als je schrijft, vertraag je je gedachtegang en ontstaan er eenvoudiger nieuwe inzichten.

5 Prikkelende Vragen

Vraag 1. Als je de laatste mens op aarde bent en je mag één boodschap achter laten voor de volgende beschaving. Welke boodschap is dat dan?

Vraag 2. Je regisseert een film over je eigen leven, een autobiografisch verhaal. Jij schrijft het script en bepaalt de inhoud van de film. Wat is het verhaal dat je vertelt over jouw leven?

Vraag 3. Stel je staat op een podium en je mag een menigte mensen toespreken. Je hebt een speech voorbereid. Wat vertel je dan?

Vraag 4. Je hebt de beschikking over een tijdmachine en je mag één keer terug of vooruit gaan in de tijd. Welk jaartal kies je? En wat vindt je zo interessant aan die tijd?

Vraag 5. Hoe wil je later herinnerd worden door je kleinkinderen?

Mijn Belangrijkste Waarden

Deze vragen zijn bedoeld om inzichtelijk te maken wat voor jou echt belangrijk is en welke waarden jij diep van binnen wilt naleven en overbrengen op anderen. Als je een studie volgt waarin je deze persoonlijke waarden kan terugvinden en in een toekomstige baan kan uitdragen, raak je van binnenuit gemotiveerd en heeft je studie en werk voor jou betekenis. Het past bij jouw waarden.

Ga daarom op zoek naar de rode draad in jouw antwoorden en probeer om twee of meer terugkerende waarden te herkennen. Deze waarden zijn voor jou heel vanzelfsprekend en zeggen juist daarom veel over wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Deze lijst met 365 waarden kan je daarbij helpen.

Laat hieronder een berichtje achter om te delen welke waarden voor jou echt belangrijk zijn.