Als je bijna klaar bent met je opleiding of studie, dan wil je mogelijk niet meteen studeren of werken. Een tussenjaar is dan een prima keuze. Met deze 10 tips haal je het meeste uit jouw tussenjaar:
Inhoudsopgave
- 1. Start op tijd en maak een planning
- 2. Stel je doel(en) vast
- 3. Doe alvast inspiratie op
- 4. Zet het op papier
- 5. Kijk verder dan je tussenjaar
- 6. Zorgt dat het relevant is wat je doet
- Jouw tussenjaar goed invullen?
- 7. Volg je passie
- 8. Kijk waar je goed in bent of wat je wil ontwikkelen
- 9. Leer een nieuwe taal
- 10. Maak het ten gelde
1. Start op tijd en maak een planning
Wacht niet tot het einde van je opleiding of studie met bedenken wat je in de tussenjaar wil doen. Begin op tijd en kijk allereerst wat je in dit jaar wil bereiken. Om meer uit je tussenjaar te kunnen halen, helpt het om van te voren een plan op te stellen.
2. Stel je doel(en) vast
Om alles uit je tussenjaar te halen, is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je met je tijd wil doen in het jaar dat voor je ligt. Een jaar lijkt lang maar vliegt zo voorbij.
Gaat je hart uit naar vrijwilligerswerk? Wil je nieuwe mensen ontmoeten of gaan reizen om nieuwe talen en culturen te leren kennen? Bedenk waar het jou om gaat en wat je ermee wil bereiken.
Het kan ook zijn dat je een manier zoekt om tijdens je tussenjaar in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Mogelijk heb je zelfs meerdere doelen. Als je deze duidelijk voor ogen hebt, dan is het gemakkelijker om te kijken hoe je deze het beste kunt bereiken.
3. Doe alvast inspiratie op
Weet je nog niet zo goed wat je in je tussenjaar wil doen, doe dan inspiratie op bij anderen, lees de verhalen van andere jongeren met een tussenjaar, lees leuke reisblogs of kijk op social media. Daar vind je volop ideeën, tips en adviezen om van je tussenjaar een succes te maken.
4. Zet het op papier
Maak een lijst van alles wat je wil doen en vul deze lijst doorlopend aan. Als je creatief bent, kun je ook een storyboard maken van je tussenjaar. Zo krijg je een steeds beter beeld van de manier waarop je je tussenjaar wil invullen.
5. Kijk verder dan je tussenjaar
Het mooiste is het als je er niet alleen een tijd tussenuit bent en geniet, maar dat je tussenjaar je ook iets brengt richting de toekomst. Bijvoorbeeld vaardigheden of ervaringen die jou kunnen helpen om je droombaan of studie te krijgen.
Droom je van een eigen bedrijf? Tijdens je tussenjaar kun je stappen in die richting ondernemen en potentiële businesspartners ontmoeten.
Je kan een tussenjaar overigens ook zien als een lange vakantie en een manier om lekker veel tijd in de zon door te brengen (wat overigens ook kan met vitamine D) ;-).
6. Zorgt dat het relevant is wat je doet
Ga voor de invulling van je tussenjaar niet zomaar op zoek naar een baantje en prik ook niet zomaar een land op de landkaart. Kijk welk werk of welk land relevant is voor datgene wat je wil gaan doen na je tussenjaar.
“Prik niet zomaar een land op de landkaart”
Wil je bijvoorbeeld leraar of coach worden, dan kun kijken of je als kampbegeleider of au pair aan de slag kan. Als je een tekstschrijver, auteur of professioneel blogger wil worden, dan je kun het tussenjaar gebruiken om artikelen te schrijven en video’s en foto’s te maken.

Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
7. Volg je passie
Heb je een passie, zoals een sport, en zou je daar graag meer mee willen doen? Doe dat dan tijdens je tussenjaar. Wie weet waar het je brengt. Je interesse volgen en je passie leven is sowieso een goed idee voor als je gaat voor een succesvolle carrière en een vervullend leven.
8. Kijk waar je goed in bent of wat je wil ontwikkelen
Afhankelijk wat van je tijdens je tussenjaar wil gaan doen, kun je kijken waar je goed in bent of wat je nog wil ontwikkelen. Als je vrijwilligerswerk wil gaan doen, kijk dan wat je gemakkelijk afgaat in welke talen je goed bent.
9. Leer een nieuwe taal
Als je een nieuwe taal goed leert spreken, leg je gemakkelijker contacten en maak je gemakkelijker connecties met de mensen in een land. Dat kan interessant zijn als je ooit een internationale studie wilt volgen of in het buitenland wilt werken.
10. Maak het ten gelde
Als je weer terug bent van je tussenjaar, kun je het ten gelde maken. Jouw ervaringen en persoonlijke groei zijn immers een goede manier om bij een studie of bedrijf binnen te komen en een interessant gespreksonderwerp tijdens sollicitatiegesprekken.
Kijk ook wat je tijdens je tussenjaar hebt geleerd en welke vaardigheden je hebt opgedaan. Dan kun je dat naar voren brengen in een selectie- of sollicitatiegesprek. Succes!