Van alle jongeren die een tussenjaar nemen, gaat 60% werken. Werken kost geen geld, maar levert juist geld op. Je kunt er je tussenjaar mee financieren, of wie weet wil je een mooie reis maken. Werken geeft je daarnaast de mogelijkheid om je horizon te verbreden of alvast ervaring op te doen in het vakgebied dat je aanspreekt.

Hoe pak je dat nou aan en welke mogelijkheden zijn er op het gebied van werken in je tussenjaar? Ik deel graag de volgende 5 tips met je!

Tip 1. Breid je bijbaan uit

Grote kans dat je nu al aan het werk bent in de vorm van een bijbaan. Wie weet werk je in het weekend of ’s avonds na school. Kies je voor een tussenjaar en ga je nu met plezier naar je bijbaan? Dan is het de moeite waard om bij je leidinggevende na te vragen of je het aantal werkuren kunt uitbreiden tijdens je tussenjaar.

Het is handig om vooraf voor jezelf te bepalen hoeveel je dan extra wilt werken en op welke dagen. Wil je fulltime werken of wil je misschien toewerken naar bepaald bedrag? Lees dan even verder, we helpen je graag met een spaarplan. Ga in ieder geval goed voorbereid naar het gesprek met je baas!

Bekijk hieronder ook de ervaringen van drie jongeren die gingen werken in hun tussenjaar:

Tip 2. Neem een nieuwe baan (erbij)

Heb je al geprobeerd om je huidige bijbaan uit te breiden, maar is dit geen optie? Het kan zijn dat je zelf niet meer uren wilt werken op die plek, of dat het simpelweg niet mogelijk is. Je kunt dan twee dingen doen: je neemt ontslag en zoekt een nieuwe baan waar je meer uren kunt maken, of je zoekt een baan erbij, naast je huidige bijbaan.

Er zijn verschillende sites met vacatures voor jongeren, partime en fulltime. Ook in dit geval is het goed om eerst te bedenken hoeveel uur je wilt werken en op welke dagen je beschikbaar bent. Je kunt dan gericht zoeken naar een passende baan voor in je tussenjaar.

Op studentenwerk.nl staan vacatures die geschikt zijn voor als je een tussenjaar hebt, ook al doet de naam vermoeden dat je een student moet zijn. Je kunt zoeken op trefwoord. Als je bijvoorbeeld graag een administratieve functie wilt, kun je op dat woord zoeken. Daarnaast kun je ook zoeken op plaatsnaam, zodat je alleen de vacatures ziet bij jou in de buurt.

Tip 3. Stel een Tussenjaar Spaarplan op

Als je ervoor kiest om (extra) te werken in je tussenjaar kan het zijn dat je naar een bepaald doel toe werkt (letterlijk). Wil je bijvoorbeeld het eerste halfjaar werken en het tweede halfjaar reizen, dan is het goed om daar van te voren een spaarplan voor te maken. Een rekenvoorbeeld:

  • Doel: Op reis in januari
  • Kosten: 2000,-
  • Ik kan 5 maanden werken, dat betekent dat ik 400,- per maand moet sparen.
  • Om je daar mee op weg te helpen, hebben we een gratis ‘Tussenjaar Spaarplan’ voor je klaargezet. Je kunt met dit invulformulier (pdf) eenvoudig een spaarplan opstellen voor de kostbare doelen die je hebt gesteld tijdens je tussenjaar zoals een mooie reis of het behalen van je rijbewijs. Het is ook een overzicht die je kunt delen en kunt overleggen met je ouders, zodat ook zij inzichtelijk hebben wat je plannen zijn. Je kan het spaarplan hier gratis downloaden:

    tussenjaar werken spaarplan

    Tip 4. Ga werken in het buitenland

    Wil je werken en reizen in je tussenjaar combineren, ook dan zijn er verschillende opties. Je vangt dan twee vliegen in één klap. Aan de ene kant ben je aan het werk, en tegelijkertijd doe je buitenlandse ervaringen op.

    Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met het organiseren hiervan. Bij Travel Active bieden ze uiteenlopen werkmogelijkheden aan in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld op een boerderij werken in Afrika of aan de slag als au pair in Australië. Ook via Activity International kun je werk combineren met avontuur, door je bijvoorbeeld in te zetten voor een wildlife project. Check voor meer ideeën de tussenjaar mogelijkheden in het buitenland.

    Tip! Jij hebt natuurlijk een toffe baan nodig die echt bij jou past. En ook niet onbelangrijk: op een bestemming waar jij blij van wordt. En dat is nog niet zo makkelijk, want de opties hierin lijken wel eindeloos! Van een kantoorbaan in het zonnige Lissabon tot aan horecawerk op een prachtig Grieks eiland. Heb jij wat extra hulp nodig bij het vinden van een vacature in het buitenland die bij jou past? Bij Yobbers kunnen ze helpen om tijdens je tussenjaar te werken in het buitenland.

    tussenjaar werken bijbaan

    tussenjaar mogelijkheden

    Jouw tussenjaar goed invullen?

    Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

    Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

    BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

    Tip 5. Doe relevante werkervaring op voor je studiekeuze

    Neem je een tussenjaar, omdat je niet weet wat je wilt studeren? Dan is het verstandig om na te denken op welke manier je erachter gaat komen welke studie bij je past. Wie weet heb je al een aantal richtingen in gedachten, maar twijfel je daar nog over. Je kunt op zoek gaan naar een baan die past bij deze interesses. Als je bijvoorbeeld het kappersvak overweegt, kun je aan de slag als assistent, die haren fohnt en wast. Of je gaat aan de slag in de horeca, omdat je de hotelschool overweegt.

    Op deze manier proef je aan het vak en kun door te werken erachter komen wat jij belangrijk vindt in een baan. Twijfel je of je geschikt bent voor een kantoorbaan? Dan kun je ook dat ontdekken tijdens het werken in je tussenjaar.

    Tip! Woon je in Noord-Brabant? Dan is het mogelijk om je aan te melden bij JAM. Bij JAM is het mogelijk om verschillende banen uit te proberen (betaald natuurlijk!) om er zo achter te komen wat bij je past. Samen met jouw regiomanager stel je een plan op en samen kijk je welke banen jou leuk lijken.

    Wees tijdens het werken in je tussenjaar bewust van de leerprocessen die dan gaande zijn. Ook als het niet de baan van je dromen is, je leert ondertussen veel over jezelf. Welke elementen wil je terug zien in je studie of in je toekomstige baan? Dit helpt je weer bij het maken van grote keuzes, zoals je studiekeuze.