Als je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, komt de onvermijdelijke vraag:

Hoe nu verder?

Misschien weet je nog niet wat je hierna wilt gaan doen, of twijfel je of je überhaupt wel wilt stoppen. Na een verkeerde studiekeuze heb je 5 mogelijkheden:

  • Tijdelijk stoppen
  • Ingeschreven blijven
  • Proefstuderen
  • Switchen van studie
  • Tussenjaar nemen (en werken)

In dit artikel ga ik kort in op elk van deze mogelijkheden. Daarnaast geef ik je nog wat handige tips en praktische zaken mee, die je aan het eind van het artikel kunt vinden.

Mogelijkheid #1. Tijdelijk stoppen met je studie

Als je nog niet helemaal zeker bent dat je definitief met je opleiding wil stoppen, is tijdelijk stoppen een goede keuze. Natuurlijk kan je niet bij elke studie even stoppen, maar bij veel opleidingen is dit gelukkig wel mogelijk.

Eerst is het slim om met een studieadviseur hierover te praten. Als hij of zij het er mee eens is, kan je bijvoorbeeld een kwart of half jaar je studie op ‘pauze’ zetten.

Je kan natuurlijk gaan werken in die periode, maar het is slimmer om eens om je heen te kijken en erachter te komen of je echt een verkeerde keuze hebt gemaakt.

Ken je bijvoorbeeld een studie die beter bij jou past? Of ben je bang voor het moment dat je weer met je huidige studie aan de slag moet?

In die gevallen is het misschien slimmer om geheel te stoppen met je studie, in plaats van alleen tijdelijk.

verkeerde studiekeuze mogelijkheden

Mogelijkheid #2. Ingeschreven blijven

In sommige gevallen kun je ook gewoon ingeschreven blijven staan als scholier of student. Je kunt dan enkele vakken nemen die bij een andere studie (maar wel bij jouw school of universiteit) worden aangeboden.

Dit is een heel laagdrempelige manier om er achter te komen of een andere studie en een ander onderwerp beter bij jou past.

Er gaat bijvoorbeeld een verhaal rond dat Steve Jobs, de uitvinder van Apple, een extra vak in kalligrafie nam. Dat had niks te maken met zijn huidige studie, maar hij bleek er goed in te zijn. En men zegt dat vanwege zijn belangstelling in kalligrafie, wij nu allemaal op onze computer verschillende lettertypes kunnen gebruiken! Natuurlijk is dit gewoon een leuk verhaal, maar het laat wel zien dat het volgen van andere vakken echt leuk en handig kan zijn.

Dus neem eens een vak in iets waar je nog helemaal niets van af weet.Misschien kies jij wel voor literatuur, psychologie, of juist natuurkunde of economie. Op deze manier kom je er snel achter of je een bepaald onderwerp ook echt leuk vindt, en of je hierin verder zou willen gaan!

Mogelijkheid #3. Proefstuderen

Of je ingeschreven blijft of niet, het is altijd een goed idee om ergens te proefstuderen. Als je een leuke nieuwe opleiding hebt gevonden, neem dan meteen even contact op met een leraar of student. Zij kunnen je namelijk meer inzicht geven in hoe het is om daar te studeren. Maar vaak kan je ook makkelijk met zo iemand meelopen, of een college of les bijwonen. Op die manier krijg je een goed idee of die studie wel bij jou past.

“Het is altijd een goed idee om ergens te proefstuderen”

Stel dan ook zoveel mogelijk vragen aan degene waarmee jij contact hebt. En bedenk ook waarom je je huidige opleiding niet leuk vindt. Als je bijvoorbeeld vindt dat er te veel theorie en te weinig praktijk bij jouw opleiding wordt aangeboden, dan is het slim om tijdens zo’n proefstudeerdag hier naar te vragen. Want je wil immers niet nog een keer de verkeerde keuze maken!

Hoe je na een verkeerde studiekeuze weet welke studie WEL bij je past (en opnieuw een verkeerde keuze voorkomt). Klik hieronder op ‘Play’

BEKIJK NU DE HELE TRAININGSVIDEO

Mogelijkheid #4. Switchen van studie

Als je er zeker van bent dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, kun je er ook voor kiezen om van opleiding te wisselen. Soms kan dit zelfs al halverwege het studiejaar. Je kan dan bijvoorbeeld al in februari met je nieuwe studie beginnen. Zo kende ik iemand die design studeerde, met zijn studie stopte, en twee maanden later met een studie verpleegkunde begon.

Dat was heel fijn, want anders had hij een half jaar moeten wachten totdat hij met een nieuwe studie kon beginnen. Nu kon hij meteen aan de slag!

Als je dus al weet welke studie je wilt gaan doen, raad ik je zeker aan om te kijken of je makkelijk van studie kan wisselen. Want het is natuurlijk niet leuk als je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Het kost meer geld en het is vervelend om met je studie te stoppen. Maar op het moment dat je van opleiding wisselt kun je snel aan de slag met een nieuwe uitdaging die beter bij jou past.

Als je wilt switchen, informeer dan eens naar de mogelijkheden bij jouw school of universiteit. Of praat eens met een studiebegeleider, want die kunnen je hier ook vaak meer over vertellen. Je bent overigens zeker niet de enige die een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt. Bekijk hieronder de video:

Mogelijkheid #5. Een tussenjaar nemen

Het kan ook een goed idee zijn om na een verkeerde studiekeuze een (gedeeltelijk) tussenjaar te nemen. Bijvoorbeeld als je denkt dat je nog wat extra tijd nodig hebt om nu wel de juiste studie te kiezen.

Wij hebben op deze website natuurlijk al meer geschreven over het nemen van een tussenjaar en wat je allemaal kunt doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan reizen, vrijwilligerswerk te doen, of gewoon in Nederland een bijbaantje te nemen. Er zijn andere jongeren die hetzelfde doen:

Als je denkt dat je nog een beetje te jong bent om aan een studie te beginnen, of als je gewoon even wilt wachten met je nieuwe studie is dit vaak een goed idee. Zo heb je genoeg tijd om echt even na te denken over je interesses, kwaliteiten en professionele toekomst.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tip! Wil je na een verkeerde studiekeuze tijdelijk (full-time) gaan werken in een tussenjaar? Check voor vacatures bij jou in de buurt: Tijdelijk fulltime werk per plaats

stoppen met je studie

Praktische zaken na een verkeerde keuze

Op het moment dat je weet dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt zijn er een aantal praktische zaken waar je aan moet denken.

Ten eerste is het slim om te bedenken of je je uit moet schrijven. Als je je niet uitschrijft ontvang je natuurlijk nog (geleend) collegegeld en kun je bijvoorbeeld nog bij andere studies eens een vak volgen.

Maar het nadeel is dat je studieschuld alleen maar groter wordt, en misschien wil je juist wel zo snel mogelijk weer aan de slag met een andere studie. Dan is het verstandig om je uit te schrijven zodra je er zeker van bent dat je niet met jouw huidige opleiding verder wilt.

Ten tweede raad ik je het volgende aan: zit er niet teveel over in. Natuurlijk is het niet fijn als je erachter komt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Daarnaast ben jij misschien wel niet de enige die teleurgesteld is, maar vinden je ouders of je vrienden het ook jammer.

Toch is het allemaal niet zo belangrijk als het lijkt. Iedereen maakt wel eens een verkeerde keuze, en dat je daar nu achter komt is alleen maar goed.

Want stel dat je pas na vijf jaar zwoegen er achter komt dat deze studie niet bij je past?

Je kan beter nu aangeven dat je het niet leuk vindt, want nu kan je nog van studie wisselen. En ook al is het even een vervelende periode, binnen de kortste keren heb je een opleiding gevonden die goed bij je past.

Mijn belangrijkste studiekeuzetip

Als laatste geef ik je misschien wel de belangrijkste tip mee:

Kom erachter wat je écht leuk vindt

Er zijn natuurlijk een heleboel studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Sommigen zijn ze zelfs met meerdere studies gestopt. Misschien ben jij ook zo iemand. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om er nu achter te komen welke studie écht bij jou past.

Wat vind je leuk? Wat vind je interessant? Hier kan je achter komen door middel van een (gratis) studiekeuzetest.

Maar als je nu hier nog geen antwoord op kan geven, kies er dan voor om bijvoorbeeld te gaan werken of een tussenjaar te nemen. Op die manier stel je de keuze nog even uit, wat vaak ten goede komt aan je motivatie, geluk, en carrière!

Kies een nieuwe, passende studie

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een verkeerde studiekeuze weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Veelgestelde vragen over een verkeerde studiekeuze

Hoe kom ik erachter of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt?

Als je twijfelt over je studie is het goed om al je twijfels en gedachten goed te onderzoeken. Ga in gesprek over je twijfels met een studieadviseur, je ouders en goeie vrienden. Probeer te achterhalen of je twijfelt over de hele studie en het toekomstperspectief of nu tijdelijk een studiedip ervaart. Bekijk ook: Hoe kom ik erachter of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt?

Als ik stop met mijn studie, hoe ga ik mijn tijd dan nuttig besteden?

Als je besluit te stoppen met je studie, neem je daarmee ook een (gedwongen) tussenjaar. In de tijd die vrijkomt, kan je (extra) gaan werken, een periode naar het buitenland of in Nederland een uitdagend programma volgen en zo een nieuwe studiekeuze maken. Bekijk ook: Alle tussenjaar mogelijkheden

Hoe maak ik een nieuwe, passende studiekeuze?

Na een verkeerde studiekeuze kan het extra lastig zijn om een nieuwe, passende studie te kiezen. Je twijfelt sneller en je bent extra voorzichtig om niet nog een keer verkeerd te kiezen. Misschien heb je nu ook geen idee welke studie wel bij je past. Het helpt dan om structuur aan te brengen in het studiekeuzeproces en een stappenplan te volgen. Bekijk ook: Passende Studiekeuze Stap voor Stap